bouquet

Akácvirág

Sharing is caring!

Bár szeptember van, és az akácok régesrég elvirágzottak a mai nap bársonyos ölelésében érezni szerettem volna a virágok mézédes zamatát.

Emlékszem arra, hogy gyerekkoromban is mennyire szerettem az illatukat. Ahol a nyaralónk volt, valóságos akácerdők telepedtek meg. Én az alsó csüngő virágokat épp elértem, leszakítottam. Nagyobbak voltak a tenyeremnél is! Boldog mosollyal beledugtam az illathalmazba nózim, s miután kedvemre összeszagolgattam, szépen megettem őket. Különösen a virágok tövénél volt mézédes de kicsit kesernyés is az ízük. És azok a szirmocskák….selyembársony puhaságúnak tűntek!
Ma úgy érzem kevésbé népszerű nálunk,  holott a természetgyógyászatban sok nyavalyára használják.
Az akác mézelő növény. Az egyik legfinomabb méz belőle készül. Világos aranyszínű, kiváló köhögéscsillapító, édes és üdítő ízű. Az Alföldön sok van belőle, mert megköti a homokot. 
A szárított virágából kiváló köhögést csillapító teát lehet főzni és ha akácmézzel édesítjük akkor még a legválogatósabbak is megisszák. Szeretem és finom! 
Azt olvastam róla hogy jelentősen enyhíti a reflux tüneteit is. Nagyszerű a gyomorhurutra, fekélyre, fájdalomra, de még az irritábilis bélszindrómára is. A virágokat levegőn kell megszárítani és tüllzacskóban tárolni. Ha megszáradtak akkor elég naponta egy teáskanállal elrágcsálni, amely  jótékony hatással van az idegekre.
Kitűnően lehet a szárított akáccal izesíteni palacsintatésztát és fánkot, csak meg kell kissé porítani mozsárban.
Nem tudtam azt, hogy létezik akácpálinka. Van bizony! Nem messze tőlünk lakik egy bácsi, akitől kutyasétáltatások alatt gyümölcsöt szoktunk vásárolni. Ő is mesélte, miután olvastam róla, hogy ez a fajta szeszes ital elképesztően finom és illatos. Ha módjával fogyasztják, komoly immunizáló szerepe van. Gyógyír minden hurutra. 
Kapcsolódik hozzá egy babona. Megfogjuk az akácvirágot és egyesével letépkedjük a virágfejecskéket.
”Élek, halok, szántok, vetek.” Olyan évünk lesz, ahogyan az utolsó fejre való rigmus esik.
Népi jóslás: Ha sok a kukucska (akácvirág), bőséges búzatermés lesz.
No, és mitől kukucska az akác? ? Hát, attól, hogy a virágok között mindegyikből kikukucskál a porzó egy kis enyhe nyomásra!
Az akác visszafiatalítja a ráncos öregedő bőrt. Érzékeny, gyulladásra hajlamos, aknés, sebhorreás területeket kezelnek vele.
Szépséges illata van! Egészen biztos vagyok abban, hogy nagyon sokan szeretjük virágzását. Koranyári esténként séta alatt a szél valóságos méztengert fúj az orrunkhoz….édeset, bódítót….! Bársonyos lágy akkordjai bekúsznak érzékszerveinkbe, szaglóhámsejtjeink kódolják telt aromájukat és ragaszkodunk hozzá sokszor egy életen keresztül.
Nekem édes gyermekkoromat is idézi.
Híres cégek használják parfümjeikben, testápolóikban….
Elsőként l’Occitane Fleur d’Or & Acacia meseszép illata jut eszembe, melyet citrus és púder elemekkel bolondítanak meg.
Parfümök, melyekben szerepel a teljesség igénye nélkül:
Creed: Aubepine Acacia
Salvatore Ferragamo: Golden Acacia (maga a varázslat, epekedem érte)
Fueguia: Acacia
Clive Cristian: Twist Acacia 1872
Premiere Note: Acacia Blanc
(Parfümbűbáj)
Tagged with:
Posted in Boszorkánykonyha

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum




error: A tartalom védett!