bouquet

Rituschka: La Fumée Rouge Foncé

Sharing is caring!

Íme, kedves ismerősöm – Bálint ldikó lllatpiramis –  írása Rita egy újabb kreációjáról.

La 2Fumée Rouge Foncé (Rusznák Rita) 2016

fotó forrása: Pinterest
A Lamp Lighter At Work In Finsbury Park, London, 17 October 1935

illatcsalád: orientális-virágos

Történt, hogy pár hónapja egy új illatos csoport tagja lettem, ott figyeltem fel Rusznák Ritára, aki parfümolajokat készített néhány csoporttagnak, és akik megkapták egytől-egyik lelkendezve meséltek az egyedi, személyre szabott alkotásokról (na ez persze még nem győzött meg, eddig akár baráti udvariaskodás is lehet az egész, gondoltam). Ami viszont ezen kívül még külön felkeltette a figyelmem az az volt, hogy mindenki megkapta a rövid, első benyomás keltette jellemzését magáról, és arról az olajról amit Rita hozzá társít. Magyarul megkapjuk parfümben egy másik ember első impresszióját magunkról. (Mi ez, ha nem egy mérhetetlenül izgalmas találkozás?!)
Később kiderült, hogy Rita óvodáskora óta az illatok megszállottja, kiállítás tervező-rendező kurátorként is időnként megtölti a parfümök szívet melengető világával a kissé rideg kiállítótermeket (parfümtörténeti tárlatát Helena Rubinstein, Estée Lauder, Judith Müller életéről, alkotásairól például szívesen megnéztem volna).
Magának és közvetlen ismerőseinek, barátainak régóta készít illatos olajokat, megrendelésre körülbelül fél éve.
Miután alaposan felpiszkálta a kíváncsiságom, fel is vettem gyorsan a kapcsolatot vele, majd levelezni kezdtünk, megkérdezte milyen illatjegyeket preferálok (bőr, dohány, rózsa), mik azok amiket ki nem állhatok, majd kicsit beleolvasott a blogomba, és körülbelül egy hét alatt elkészült a mű, ami mellé a következő jellemzést kaptam:
„Karakteres egyéniségnek látlak, nem vagy hétköznapi ember. Őszinte, de nagyon érző, aki szereti a kihívásokat, nem riad meg az új helyzetektől, hanem megoldja őket. Ezért lett az illatod olyan karakteres, füstös, rózsás, de a szíve tubarózsás. Nem könnyed illat, hanem olyan mint akinek tervezve van. Iszonyú tömény, pátoszt teremtő az első 15 percben, aztán ahogy melegszik, lágyul, kiadja az igazi valóságot.”
(Találóbb leírást nem is kaphattam volna az én hedonista, néha túltengő, dramatikus végletek közt azért alapvetően nyugalomra, egyenes helyzetekre vágyó énemről).

Kezdete gránátalma fanyarul kesernyés leve, töppedt pinot noir sűrűn csordogáló, napmeleg zamata, fekete tulipán illata, és markáns, fás oud mindent beborító éjjeli fátyla. Egyetlen illatnál sem éreztem még ennyire tisztán, hogy tölcsérszerűen nyílik a szívillat felé. A felszínen gyűrűszerűen keringnek a fejillat jegyei, és mint valami forgószél kráterében kezd gomolyogni a parfüm lelke, a virágok egyik nagyasszonya a tubarózsa, némi zöldes felhanggal keverve.
Itt már előtör a bőr, ami nem az a simulóan finomkodó fajta, hanem pont amit izgalmasnak találok, picit szárazabb, karcosan realista cserzett bőr, ami zabolátlan vadsággal csak arra vár, hogy valami vagy valaki szelídebbé tegye. Az erőteljes oud folyamatosan jelen van, majd ahogy egyre inkább veszít intenzitásából (körülbelül 1-1,5 óra múlva) előjön a simulóan selymes dohány, egy jázminosan édes fázissal, ami pont annyira krémes, hogy talán már túlmutat a tubarózsán, olyan mintha a bazsarózsa is segítségére lenne, hogy igazán kellemes, nőies, komfortos, mégis izgalmas illat váljék belőle.
Teljes leszáradása édesedő szelídülés, füstös pulzálással második bőrként hozzám simul, majd egy ámbrás, krémes, kicsit szappanos lehelettel észrevétlenné halkul.
Uniszex, tartóssága és hatósugara kiváló (tényleg egy csepp kell belőle, amit én az alkaromra pöttyentettem, onnét kicsit a nyakamra, és ez a mennyiség bőven elegendő, reggeltől délutánig kitart).

A mindent elnyelő feketeség, és az élettel teli, lüktető mélyvörös füst tánca. Elképesztően szép, tiszta összetevőkből álló illat, egy molekulányi szintetikus felhangja nincs (amitől utólag bevallva kicsit féltem), csak gratulálni tudok az alkotónak (Montale lepipálva, pedig a rózsás oud-ot elég szépen prezentálják). Köszönöm.

…fekete selyem puha siklása, kopott gázlámpa éjbe hunyorgó fénye, lószerszám csengése, poros patkók dobbanása, füstös szoba félhomályos melege, száraz pergamen fakó zizzenése, rőt alkony kékes, tompa ködöt hozó hasadása…

sm2-1

Illatjegyei
fekete orchidea, gránátalma, fekete virágok
tubarózsa, friss rózsa
oud, bőr, dohány, rózsa, ámbra

 

(Bálint Ildikó hozzájárulásával megjelentette Parfümbűbáj)

Tagged with:
Posted in Rituschka illatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!