bouquet

Halston: Classic Woman

Sharing is caring!

Mottó: A kaméleon
Megjelenés: 1975
Orr: Carlos Benaim
Kategória: Chypre – virág
Milyen: Női
Illatjegyek: Fej: Bergamott, sárgadinnye, őszibarack, zöld levelek, menta
Szív: Ylang – ylang, körömvirág, szegfű, orris gyökér, rózsa, jázmin, cédrus
Alap: Borostyán, oakfa, pézsma, szantál, tömjén, vetiver, pacsuli, ámbra, tölgymoha

Nem ismerek több Halston illatot csak ezt az egyet – hiába, van még mit tanulnom a parfümplaccon.
Ez viszont 30!! évig vezető volt a világpiacon.
A mai orrnak, a mostani irányzatoknak nem felel meg.
Ez személyemet a lehető legkisebb mértékben sem viseli meg – bátran fújkálom magamra, annál is inkább, mert rájöttem hogy egy valóságos kis átváltozóművészről van szó.
Momentán úgy alakítgatom ki a  parfümoutfitem, ahogy csak akarom és ettől lesz jellegzetes és egyéni a megjelenésem.

A Halston önmagában is klassz. Hűvös és nagyon laza. Könnyed. Nem úgy értem a könnyedet, hogy tinglitangli, – hogy 48 az négy tucat –  roppant felejthető és szóra sem érdemes illatocska. A szó értelmezésemben egy feszültségtől, mesterkéltségtől mentes elegáns, de roppant hordható kis bájosságot jelent. Könnyed frissességet.
Csakhogy ám. Nem véletlenül írtam hogy kaméleon! Ennek az illatnak rengeteg összetevője van. Ha ennyit feltüntetnek a Fragin, akkor legalább még háromszoros alkotója van. Biztos, ami biztos, jól megnyomták az alapokat. Figyeld meg mennyire sokrétűek ezek! És a csavar itt jön.
Különböző testvajakkal meg krémekkel kipróbáltam. Tettem én már kakaós testápolót magamra meg a Halstont, és jázmin illatom lett. Kipróbáltam Karmával és narancsvirágos silaget adott. A mai szenzáció pedig egy méregtelenítő iszapos testvaj. Ehhez jött a kölnim és egy akkora remekmű született rajtam, hogy hápogtam. Most 2 óra van. Az összhatás reggel 6 óta megvan.
Én pedig boldog vagyok.
Kisérleteztem és jól tettem!
Ez egy homok, nedves – ázott fa, fenyőrügy, fenyőtömjén és elemi esszencia lett.

Tipikusan nyolcvanas évekbeli! Akkoriban is több irányzat létezett. Az orientálisok ténylegesen füstösek voltak, kevésbé édesek. A másik nagy csoport pedig a chypre kategóriába volt besorolható. A virágos kategória annyira nem volt jelen – viszont sok aldehides szerepelt. Gourmandról nem is tudok.

Visszatérve arra, hogy vezető parfüm volt eladásban, teljességgel megértem.
Feltéve először egy fanyar, hűvös, citrusos, mentás nyitány köszön be. Óriási örömömre szolgál, hogy a mentol kiérezhető és hol eltűnik, hol megjelenik egészen az első fuvallatoktól kezdve a szívjegyzeteken át az alapok beköszönéséig. Szagoltál már mentolos rózsát, mentolos jázmint?
Döbbenet! Öröm orromnak!
A szívakkordok virágosak, könnyedek, olyanok, amilyennek az illatozó kerteket meg parkokat érzem ahogy szellő repül felettük el. A májusi Margitsziget ugrik be.
Megelevenedik a természet, madárcsivitelés özönében lepkék rugóznak egyik virágszálról a másikra. Szép az élet! Dolce Vita.
Az alapozás stabil anyagokból készül, Carlos Benaim gondosan ügyel rá, nehogy ingatag legyen a műve. Minél tovább van az illat fenn, annál édesebb és balzsamosabb lesz. Már nem napsütötte, szélfútta rét, hanem holdvilágos pázsit, amely kert végében fák és bokrok mutatkoznak. Ja! Észre sem vettem mikor lett bársony ebből a ciprusos virágos lüktetésből.

Csak mostanában lett szerencsém hozzájutni. Nem fűz hozzá a múlt különleges emlékeket. A sokszínűsége és variálhatósága ugyanakkor kiugróan jó, mindenképpen említést érdemel.
És hát miért ne variálnánk az illatunkkal!
(Parfümbűbáj)

Tagged with:
Posted in Házak – Illatok
2 comments on “Halston: Classic Woman
  1. Farkas Monahat szerint:

    Ez a leírás tökéletes érvényes minden sorában erre a kompozícióra. Gratulálok a megfogalmazásért és köszönet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!