bouquet

Robert Piguet: Bandit

Sharing is caring!

Mottó: Mennyben és Pokolban, de sohasem Földön

Frida Kahlo emlékére
 
Megjelenés: 1944, majd 1999
Orr: Germaine Cellier
Kategória: Chypre
Milyen: Unisex, de szerintem női
Illatjegyek: Fej: Galbanum, artemisia, narancs, aldehyd, gardénia, neroli, bergamott, ylang – ylang
Szív: Szegfű, ibolya, jázmin, rózsa, tubarózsa
Alap: Kókusz, pézsma, pacsuli, borostyán, bőr, civet, mirha, vetiver, oakfa
 
 
Kevés festőművész volt, aki annyira megérintett, hogy abban a pillanatban, ahogy megláttam a képeiket azonnal kibillentem az egyensúlyomból.
Kahlo, Klimt, Csontváry – ők nagy kedvencek és biztosra vélem, hogy egyik sem volt százas! Mert zsenik voltak.
Hatalmas, óriási érzelmi amplitúdókkal! Az élet nem hinném, hogy egyszerű lehetett velük…..
 
Amikor írom az elemzéseket, akkor először a parfümöt szagolgatom. Az Intuitionról jutott eszembe ez a nő. De a parfümöt menesztettem, majd kap egy következő írást, mert túl lágy Fridához!
Csakhogy akkor már előttem vibráltak a képei, fogva tartottak, és keresnem kellett valamit hozzá.
Mi illik ehhez a művészhez?
A politikai aktivistához? Trockij barátnőjéhez? Az állattá zsugorodott nyomorékhoz? A szépséghez, szerelmes feleséghez és biszexuális szeretőhöz?
Lehunytam a szemeim….szinte rögtön kígyózott elém egy fekete doboz, benne egy teljesen fekete üveggel.
Bandit.
Hát, persze! Persze, hogy a Bandit!
 
Robert Piguet zseniális illata, mely az akkori kor legnagyobb lázadása volt tokkal – vonóval.
Egy szinte levakarhatatlan másodpercenként pulzáló erőteljesen szexuális felhangokat magából kiordító, agresszív szinte állati mestermunka!
Minden idők egyik legelvontabb illata telepumpálva animális jegyekkel és óriási magnetizmussal. Megkísértve ezáltal az angyalokat, hogy felkenve bukottként zuhanjanak a mélybe, elkárhozva és folyamatosan vágyakozva a fény után.
A Menny és Pokol itt is találkozik, akárcsak Khalo világában!
 
Mindenek előtt! Ezt az illatot lehetetlenség állandóan hordani.
A parfüm viselése fáj. Kínt okoz, mégis vágyakozol utána. Olyan, mint egy szadomazo társasjáték, amihez két fajta érzés kell. Kell a fájdalom és kell annak a feloldása utáni gyönyör.
 
A csodaszép művésznő és kicsapongó –   Mexikó akkori legfelkapottabb festője  Diego Rivera – férje közös életére emlékeztet, mely drámákkal, viszályokkal, szenvedéllyel, verekedésekkel, hűtlenséggel, szerelemmel teljes. Kahlo munkássága kibontakozik ebben a házasságban.
Az orvosnak készülő Fridát egy közúti baleset tette élete végéig gerinc és medencesérültté, s emiatt folyamatosan elvetélt. A gyermekét elveszítő nő fájdalma rendkívül plasztikusan van megörökítve, minden szeglete a kínról és megszakadásról szól.
Ugyanakkor balesete révén vált festővé. Az a két év, amit ágyban töltött lehetővé tette az önkifejezésnek ezt a módját. Képei végletesen őszinték, kifejezőek. Portréit az egész világon ismerik, hiszen szépségén kívül híres volt felettébb dús szemöldökéről. Férje csapodársága, őt is azzá tette, számtalan szeretője volt, de egész életében csak egy férfit…Diegot szerette.
 
”Merj élni, meghalni bárki tud!” Naplójának nyitó oldalán, mint ars poetica szerepelt ez a mondat.
 
Kár, hogy nem ismerték egymást Piguet – vel…..
 
Nagyon nehéz erről a parfümről elemzést írni! Régóta megvan.
Örökös harc a miénk…..
Egy küzdelem! Én le akarom győzni őt. Ő meg engem. Az energiák nagyjából kiegyensúlyozottak, de rendkívül erősek. Ritkán hordom….óvatos és ravasz vagyok vele, mert nem szeretek veszíteni. Győztesen is állnom kell a leteperő erejét!….
Képek villannak fel és érzések.
Komor és rendkívül szuggesztív, épp ezért sokszor fekete mágia jut eszembe róla. A mágus illata ez, aki imaginálja a hatalmat, uralja az átjárókat, képes irányítani akaraterejével a démoni világot, s mi több szolgálatába állítja őket.
Érzékenyebb napjaimon eszembe nem jutna viselni – tuti az éjszakai para.
Van egy másik oldala is. Az ösztön parfüme. Állatias. A nö és férfi szexcsatája ez – nem a szeretkezésé, szerelmeskedésé – hanem egy aktusé. Lehet ez akár nagyon jóra sikerült is, ha nem visz bele érzelmeket az ember és megfelelően bevállalós. A hatalomra, irányításra törekvés egyértelmű benne. A Bandit a Dom és Domina párharca. Ki lesz a nyertes? Akár a nagyvadak üzekedése….döbbentően erős….!
És van egy harmadik oldala is. Ez pedig az irányításra született vezetői képességekkel felruházott határozott, emancipált, nem tini hölgyek illata. Sötét ruha, minimalista elegancia és maximális intelligencia az ő hozadékuk. Csak azok tudják folyamatosan hordani, akik sok mindent láttak és tapasztaltak, önállóak, függetlenek.
 
Vajon Dietrich, Garbo, Davis melyik kategóriába tartozhatott?…..Piguet remeke mindháromnak kedvence volt!
Maga a bemutató is sokkoló – pisztolyokkal lövöldözve álarcban, maszkban vonultak fel a modellek.
 
Nos, akkor lássuk magát a fekete üveges Banditát, melyből a romantikát teljes mértékben nélkülözték.
A kifújáskor úgy hanyatt vág, hogy nem tudom megmondani fiú, vagy lány vagyok. Hápogok, kapkodom a levegőt (ami egyébként jó maró és nyers) a chypre galbanum rámmászik és mintegy sárkánykígyó rámtekeredik. Én pedig elkezdek taktikázni, miközben azon gondolkozom, hogy jó lenne túlélni ezt a találkozást! Szerencsére a neroli és a bergamott az én pártomon van és végre megérzem aldehydes bőröm illatát. A szorításban levegőhöz jutok…..Rózsaillatom elgyengíti a fenevadat, de nem tudok szabadulni az ölelésétől. Vagy nem is akarok?…..
Kihívó, maszkulin, félelmetes. Lehet, hogy ez kell nekem?….E furcsa nász alatt hol a mirha lágyságát, hol a civet erőszakosságát érzem.
És az illat nem enged….foglyul ejt és rab vagyok még órák múlva is.
Önkéntesen jövök aranykalitkába, egy másik dimenzióban Úrnő vagyok az Uram mellett….!
Hosszú idő után kifáradunk mindketten. A Bandit viselése azonban olyan energiabombát adott, amelyet más parfüm nem. Ezt a fajta kielégült nyugalmat hadvezérek érezhettek a győzelem után.
Megérte. Igen. Megéri viselni őt.
 
Naná, hogy ismét Kahlo élete jut eszembe. Minden mozzanat, amelyet megélt olyan, mint ez a viharos parfüm.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy a társadalmi előírásoknak és konvencióknak éljünk, miközben vágyaink vannak, álmaink vannak! A szabályok azért íródnak, hogy megszegjék őket.
Ezt tette Piguet, Kahlo és még sok álmait megélő ember.
És Te?
(Parfümbűbáj)
Tagged with:
Posted in Házak – Illatok Robert Piguet Robert Piguet illatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!