bouquet

Illamasque: Freak

Sharing is caring!

Mottó: Avalon boszorkányai

Megjelenés: 2011
Karakter: Sötét, orientális
Milyen: Unisex
Illatjegyek: Fej: Belladonna, ópium,  artemisia
Szív: Bürök, maszlag, éjjeli virágok
Alap: Tömjén, oud, mirha
 
Simán megfelel szignatúra illatnak. Alig – alig fogják hordani, egyébként is eltaszítja a hozzá nem értő bizonytalan személyeket.
Ez egy sötét, misztikus, komoly már – már komor félelmet nem ismerő parfüm. Telis tele mágiával. Ha aznap szomorú, lehangolt, rosszkedvű, szorongó vagy jobb, ha mellőzöd. Nem fiatalos, annak ellenére sem, hogy nem nyúltak vissza a múltba az alapanyagok összetételét illetően.
Egyértelműen 35 – től felfele javaslom hordani. Komoly rosszullétet okozhat (már azért is, mert alkímiában használták ezeket az anyagokat).
 
Mi a mágia? A tudás, hallgatás, bátorság, cselekvés négyese, melyet átfog, körbeölel a rejtélyesség pentagrammája. Tanulása életfogytiglan és azon is túl tart.
Életeken keresztül, ahogy a Vörös Oroszlánban ezt nagyszerűen leírta Szepes Mária. Egy Mágus……soha nem fogja magáról elmondani, hogy az!
 
Nem tudok erről az illatról elfogultság nélkül írni – annyira eltalálták az összetevőit. Ködös, sötét, nagyon félelmetes és kábító, érzékeket megzavaró, gondolatokat összekeverő. De lehet isteni, fénylő, alkotó és cselekvésre sarkalló, építő is. Nézőpont kérdése, ha ”középre” helyezed el Magad. Mit varázsolsz körülötted?… A Tarot nagyarkánumának első lapja. Míg a Bouquet Ideal a hermetika naposabb oldalát mutathatja, addig a Freak bepillantást nyújthat ősi magasan fejlett és hétpecsétes titkok alatt őrzött neofiták világába, ahol magát az Életet tanulják….és a Teremtést…..
Sokan Hermes Ibis Thoth írásait, tanításait veszik alapokként. Róla azt mondják, hogy Atlantisz egyik túlélője. A Smaragdtáblák egy régi ‘‘tankönyv‘‘ – alapok vannak benne, csak mi már nem értjük.
 
Azt tartják, hogy akik Atlantiszról el tudtak menekülni szétszóródtak a világ különböző részein. Egy részük Egyiptomba, mások Britanniába, megint mások Dél – Amerikába és Perzsiába menekültek.
 
Merlin és Avalon papnői a kelták területén éltek. Ebből a korból származik az Arthur mondakör. Mikor kezdett elterjedni a kereszténység, a sziget – az örök nyár szigete – megközelíthetetlenné vált. Az Excalibur visszakerült a Tó Tündéréhez és Avalon, Camelot fátyoltakart lett. Senki nem tudja, hogy hol van. Találgatnak csak. Számomra leghihetőbb Glastonbury és környéke. Az Apátság egészen biztos, hogy egy szakrális központ lehetett régen. Arthur és felesége Giniver, valamint a  Kerekasztal lovagjai a hagyomány szerint ott alusszák örök álmukat, mindaddig, míg a világ helyzete meg nem kívánja, hogy a hősök feltámadjanak. (Nálunk Dobogókőnél beszélik a hasonló mondát a Fekete Seregről)
 
Avalon pedig ködbe vész és a legenda szerint kilenc boszorkány őrzi a misztériumát.
 
Megközelíteni csak próbatételek útján a varázslat által lehetséges.
Nem tudják a kilenc mágusnő nevét. Nem ez a fontos. Hanem az, hogy a hidat védik, amely összeköti a láthatót a láthatatlannal. Ők őrzők, ápolják a természet központú druida hagyományokat. Ismerik a gyógynövényeket, fák, virágok erejét, megértik az állatokat. Gyógyítók. Munkásságukat titokzatosság övezi. Értenek a varázsláshoz, számos főzet tudói.
 
A Belladonnát, vagy más néven maszlagos nadragulyát időtlen időktől fogva ismerik. Csak erősen higítva lehet alkalmazni, különben súlyos mérgezést okozhat. Belőle vonják ki az Atropint. Ha egy boszorkány valakit el akart tenni láb alól, hát főzött egy kis nadragulyából teát. Vagy a bogyóját, ami meggy ízű kóstoltatta meg. Ördögfűnek is hívják. De, ha gyógyított, akkor használta szív, idegrendszeri és meghűléses panaszokra.
Bürök. (Szókratészt ezzel végezték ki, megitattak vele egy pohár bürköt) Erősen mérgező, bénulást, halált okozó növény. Eszedbe ne jusson gyűjteni, mert majdnem olyan mint az ánizs! Nehogy összetéveszd! Régen rákos daganatok kezelésére, köszvény ellensúlyozására használták külsőleg. Méreg semlegesítőként is olvastam róla.
Ópium, melyet a mák gubóból vontak ki. Alkalmazták idegnyugtatóként, kedélyjavítóként, és használták a tudat elkábítására, varázslatokhoz.
 
Ez a parfüm megközelíthetetlenséget és titokzatosságot áraszt. Körbelengi viselőjét, belesimul az aurába és védelmezi a gazdáját. Olyan…..mintha  ‘Tolnám magam előtt az illatot’.
Kellemes, de erőteljes.
Nagyon komoly.
Méltósággal átitatott.
Varázslatos.
Elképzelhetetlennek tartom, hogy egy rózsaszínpöttyös rockabilly ruciban tűsarkak között végigkorzózzak a Vácin Freak – kel a nyakamban. Valahogy kontúrozott ruhák és smink jelenik meg előttem.
Csak nagyon karakteres embereknek ajánlom. És…akikben van spiritualitás.
Az illat rendkívül hosszantartó és egy pillanatig sem enged meg fegyelem lazulást.
Természetesen érezhetőek benne virágok. Engem a szagos mügére emlékeztet. A szépséges mirha ott bársonyzik a bőrömön. Kiérzem a leveleket, földet, mohát. Gyógynövények és füstölők erejét.

 
Imaginálom a Holdat, az éjszaka kék palástját, tüzet….
…Valahol egy papnő Avalonban ezt a párlatot készíti a jövő nemzedékének. Feketéskék hosszú köpenyt és stólát visel. Figyelme koncentráltan irányul, hogy a roppant veszélyes növényekből csak töredékek kerüljenek a műbe. Illatosítja azt az éjszaka virágainak szirmaiból. Enyhíti a támadó eszenciákat a tömjén és mirha mindent gyógyító erejével. Tágítja a képzeletet az ópium illóolajával. Stabilizálja az agarfa kivonatával. Hosszú idő, mire elkészül vele. De pont olyan, ahogy azt elképzelte.
 
Avalon hívó szava szólal meg a parfüm által. Valóban színpompás.
(Parfümbűbáj)
Tagged with:
Posted in Házak – Illatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!