bouquet

Hermes: Caleche

Sharing is caring!

A hatvanas évek kultikus illata

Megjelenés: 1961
Milyen: Női
Karakter: Chypre
Orr: Guy Robert
Illatjegyek: Fej: Neroli, narancs, citrom, narancsvirág, ciprus, aldehid, bergamott.
Szív: Rózsa, írisz, gyöngyvirág, ylang-ylang, jázmin, gardénia.
Alap: Tölgymoha, borostyán, pézsma, tonkabab, szantál, cédrus, vetiver.
 
Filmek, zenék, autók, országok jelennek meg előttem. Mrs. Robinsont csak Caleche – ben tudom elképzelni, ahogy elcsábítja a fiatal Dustin Hoffmannt a Diploma Előtt – ben.
 
A Caleche közelébe se menjenek az aldehid gyűlölők!
 
Ó, mennyire imádom! Szerelmes vagyok ebbe az életérzésbe, amelyet sugall a parfüm. Szabadság, felszabadultság, lazaság van benne. Jellegében hasonlít Rive Gauche -ra….(halljátok ezt ínyenckéim….?), de míg az szárazabb, ennek alapjai virágosak is. Csilingelőbb zöldebb, viszont a stílusuk hasonló. Nem véletlenül vagyok megőrülve mindkettőért. Ebben aztán lehet különcködni! Néha – néha felvillan szemeim előtt, hogy pár év múlva óriásit fog robbanni a vintage, aldehid, moha, meg minden amit szeretek. Kitör a frász, hogy akkor mit fogok használni, ha majd mindenki ezeket fújkálja? Na jó…..hessenjetek aggasztó gondolatok! ?
Maradok a jelenben!
Lubickolok a ciprus – vetiver – narancsvirág – jázmin – aldehid kombóban, írás közben zenét hallgatok és jól, jól, jól érzem magam! Tudom, hogy ez a mohás, nedves és virágos kompozíció elsőre furcsának tűnhet. Engem is orrba vágott, amikor feltettem. Csakúgy, mint Rive Gauche, Interdit III. És felkeltette az érdeklődésem, hogy még egyszer kipróbáljam. Aztán megfőzött és meggyőzött.

 
Szeretem Hermést! Nem adja meg magát! Nem uniformizálódik! Minek is?! A kreációit felismerni, mégis különlegesek és fantázia van bennük.
Mindegyik….kivétel nélkül mindegyik Hermés visel egy fanyar, bőrös, fás jegyet, még az olyan „édességek” is, mint az L’ Ambre des Merveilles.
Hűséges figyelőjük vagyok, rajongásom töretlen! Hermes szinte magnetizálja
a különc bogarakat….egyediséget ad, szépséget és valljuk be…páratlan minőséget.
 
Caleche. Te észbontó, frivol, öntörvényű végletekig szabados, mindenre fittyet hányó energikus nő! Te, aki kedved szerint kápráztatod el az erősebbik nemet. A szépség és elegancia megtestesítője, ha éppen úgy tartja kedved. Milyen virágot adjak a kezedbe…? Talán egy fehér gardéniát…..
 
És valóban egy zöldes – fehér gardénia csokor….Ez jó lesz!
Annyira szeretek úgy írni parfümről, hogy folyamatosan mosolyra húzódik a szám! Örömet okoz!
Fixen hiszek abban, hogy ha szeretettel viseled az illatodat, akkor az megszépül Rajtad!
 
Ha elrepülök vele…vissza a hatvanas évekbe, akkor egy trapéz virágmintás miniruhát viselnék, hosszú szárú és magassarkú csizmával. Mellettem P.G. epésen megjegyzi – „Ha engedném” ? Nem is értem a pasikat….forognak minden nő után, életük párjára meg legszívesebben egy zsákot húznának!
Szóval….írjunk 1961 – et. Európa nyüzsög. A Hermesnek ez az első női parfümje és rögtön ismert lesz az egész világon.
Monaco hála Grace hercegnőnek és a kaszinónak Európa legexkluzívabb helye. Panorámája miatt a filmesek álma. Olaszországban Sophia Loren Oscart nyer „Egy asszony meg a lánya” c. film alakításáért …….Liverpoolban négy gombafejű fiatal polgárpukkasztó zenét játszik –  óriási karriert jósolnak és hisztérikusan őrjöngenek értük a lányok. Görögországban él egy furcsa milliárdos, hatalmas nőcsábász, pedig alacsony és csúnya. A világ legszebb yachtján Maria Callast kápráztatja, de az álompár férfitagja már az amerikai elnök feleségét nézegeti.  Audrey Hepburn kontyát készíttetik, Givenchy ruháját varratják, viselkedését, stílusát másolják nők tízezrei, miután megnézik az „Álom luxuskivitelben” filmet. Gagarin az év áprilisában világelsőként megkerüli a földet. A háború utáni első nemzetközi autóversenyt pedig a Ferihegyi repülőtéren rendezik meg. És….elkezdik építeni a berlini falat.
Guy Laroche fogja magát és berobban, mint forgószél a divatba. Laurent megalapítja első divatcégét.
 
A Caleche pedig megelőzi korát. Valóban divatot teremt a következő és az azutáni évek egyik kedvence lesz.
Mind a mai napig…..
Nézegetem az üveget…..boldogság jár át, hogy egy újabb kincs van a kezemben….szép….finom….hát igen….a parfüm – mánia már csak ilyen.
(Parfümbűbáj)
Tagged with:
Posted in Hermes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!