bouquet

Kora tavaszi kedvenceim

Sharing is caring!

Be a dobozokba a csodás, mély, téli parfümöket! Jó lesz az majd, ha újra hideg lesz….

Mindig van nálam egy körforgás. A tavasz megújulást és zöldet hoz. A nyár frissességet és gyümölcsöt. Az ősz a  fák, gyökerek, mély és nyirkos illatok birtoklását. A tél pedig éjsötétet, édességet, bíbort és bársonyt.
 
Pár nap pihenésre van szükségem ilyenkor, és a napocska langymelegen cirógatja már az arcom. Gyönyörködöm, hogy milyen szép a moha. Idén a szobákban hajtatott jácintok hatalmasra nőnek és nagyon – nagyon illatosak. Kidugják a fejecskéjüket a krókuszok és vidáman fognak sárgállni, meg lilállni a fűben. Remélem, kutyikám idén már nem akar gyomlálni…
Minden. Minden felélénkül!
Ilyenkor szoktam hatalmasakat sétálni, miközben csak bámulok jobbra, nézelődök balra.
Előkerülnek a szoknyák. Csinosabbak a kabátok.
Annak ellenére, hogy az egész évet szeretem, az évszak kezdetekért nagyon tudok lelkesedni. És olyan jó korán madárdalra ébredni!…
 
Szinte öntudatlanul nyúlok reggelenként a parfümös üvegekért és rendszerint vagy egy chypre, vagy valami zöldpúder a befutó. Természetesen a virágok és az aldehidek mellett. Csak napok múlva veszem észre azt, hogy…ja, tényleg…friss üdékkel veszem magam körbe. Szeretett orientális gyönyörűim most pihennek. Az erős oudok, mély pézsmák, de még a gourmandok többsége is a rövid nappalokat, hidegeket kedvelik. Majd nyáron….nagy melegben kezdek el gondolkozni azon, hogy milyen téli nagyágyúkkal bővítsem a kincstáram.
 
Miss Dior, Diorella, Dioressense, Diorissimo. Sem ősszel, sem télen egyetlen egyszer sem tettem fel őket. Most viszont…..ó…..csodálatosan szép régi púderes és zöld csoda, amely finoman belesimul a bőrbe, arisztokratikus eleganciát és könnyedséget sugároz. Megunhatatlan és fantasztikus. Levelek és virágok játéka. Nem édes, nem fanyar, nem keserű, nem virágos. Hanem mind egyszerre.
Iperborea. A klasszikus virágözön. Könnyedén, de tartósan. Viselésekor szinte cseng a fülemben Vivaldi, Mozart, Haydn. No meg Schubert. Nehogy azt gondold, hogy egy Iperboreánál fullosan ki kell öltözni. Farmerrel és bőrrel hordom. Na jó….nem mindig tornacipővel….inkább tíz centikben – de ez nálam alap..Szóval Villoresi alkotása a tavasz szerelem-szimfóniája. Kortalan, buja és szép.
Caleche, Kelly Caleche, Un Jardin Apres la Mousson. Nyers – ropogós és nyers – friss és nyersnyersnyers! Bármikor felteszem. Reggel, délben, este. Ad egy hatalmas magabiztosságot és olyan lazaságot, amit csak a chyprék tudnak megalapozni. Emellett: végtelen pozitív és nyugodt szemléletet sugallnak. És elmondok valamit….míg az édes illatokért, mélyekért és az erős virágokért több beteg nem igazán lelkesedik, addig a tavaszi illatokra nem fintorognak, hanem tetszik nekik. Hermest különben is nagyon csípem! Egyedi és a legkevésbé sem érdekli a tömegpszichózis.
Chanel 19 és a púderes kistesója. Erről nagyon megoszlanak a vélemények. A 19 – et sokan utálják a levél/nedves föld/gyöngyvirág érzete miatt. Ezért készítették el a Poudre – t. Rajtam beédesedik, de másokon nem. Szerintem Chanel kisasszony kései illata kifejezetten jó – már csak azért is, mert nem engedi skatulyázni magát. A kezdeti fanyarság meg különben is eltűnik egy óra múlva és ez vált át púderbe.
Teint de Neige. Mi a szösz…..ismét Villoresi? Miért is ne! Mert nagyon megérdemli! Tisztelem azt a végtelen művészetet és szépséget, amely az alkotásaiban megnyilvánul. Hiszen egy parfümje sem hasonlít a másikra. A Teint de Neige a tiszta púder. Vagyis a tisztaság illatú púderé, amely végtelenül ártatlan. Szuperül manipulálhatóak vele a pasik, mert azonnal az óvó – védő ösztönük tör fel. Világos árnyalatok, világos enteriőr, fátyolos napfény jellemzi. Költészet! Ellentétben a Garofanoval…..az erős szegfű, és bódító porfelhővé válik. Na ezt….tuti, hogy nem fogja bírni mindenki.
L’Artisan háznak sok tavaszi csodasága van. Sajnos rajtam nem tartósak, viszont gyönyörű, világos, felismerhető szépségek készülnek náluk. A niche termékeket használók körében nagyon kedveltek, mert a minőségükön kívül az áruk is baráti. Tőlük kettő tavaszit favorizálok. Mimosa pour moi. Azt hiszem, nem kell különösöbben jellemezni, sokkal inkább kipróbálást szorgalmazok. Drole de Rose. Fullosan tavaszi, és szépséges, könnyed íriszes rózsaparfüm, amely krémes lesz.
 
Első blikkre jutottak eszembe. Nem gondolkoztam külön a márkákon, hanem folyamatosan írtam a pillanatnyi impulzusokra hagyatkozva.
Még egy illaton kattogok….de másodkörben jutott eszembe.
Nem kapható Sonia Rikyel Woman illata, amely virágos könnyedségével szintúgy tavaszt idéz. Már nagyon kevés van belőle. Ha sikerül valahol még vennem, akkor Húsvétkor elképzelhető, hogy ezt viselem majd.
 
Addig is gyönyörködöm a meglévőkben, de gondolom Te is így vagy a Tieiddel.
(Parfümbűbáj)
 
 
 
 
 
 
 
Tagged with:
Posted in Illatképek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!