bouquet

Plumeria

Sharing is caring!

Pluméria, vagy frangipáni

Aki illatolta már ezt a pompás virágot, az többet nem felejti el!
Megvallom őszintén egyszer egy indiai frangipáni szappant nézegettem és próbáltam elemezni. Legalább fél órát a kezemben volt. Ez idő alatt, mint a tökéletes niche változtatta illatjegyeit….gondolom a kezem hőmérséklete, a kiváló minőségű illóolajak kipárolgása miatt.
Nem tudtam betelni vele!
Száz szónak is egy a vége, azóta sem találtam oly tökéletes frangipáni illatot, mint akkor.
 
Nevezik hawaii rózsának. Tudtad, hogy az ottani nők a plumériát tűzhetik a jobb fülükhöz? Az azt jelenti, hogy szabad vagyok, lehet udvarolni! De, ha a bal fül mögé tűzik, akkor nem tanácsos bepróbálkozni 🙂
És azt tudtad, hogy fája ötszáz fok felett ég csak?
 
Trópusokon és Indiában akár tíz méteres fákká növi ki magát, virágai gyönyörűek, színeik változatosak, vajfehértől rózsásig, sötétmályváig terjednek. Nekem a cirmosak a legkedvesebbek, azok amelyek belül kicsit sárgásak.
Nevelésükkel itthon is próbálkozhatsz, állítólag nem bonyolult, bár az igazat megvallva több ismerősömnek is volt és mindenkinél elpusztult sajnos…Gondolom bőséges párára, és nagyon melegre van szükségük a megfelelő talajon kívül.
 
Bárhol megvágnád a fát, a leveleket bőséges fehér tejnedvet ereszt ki, ami erősen mérgező.
A levelei és virága is viaszos, a virágai szépen egyenletesen ötszirmúak.
Illata? Egyszerűen csodálatos és felejthetetlen…..édes, balzsamos, bársonyos, simogató, vidító, mézes, vaníliás, mandulás, marcipános és mégis friss! Az illóolajak telítettsége miatt képesek folyamatosan változtatni magukat. A tartósságuk kifejezetten jó!
 
A kozmetika és parfümipar intenzíven használja, de inkább keverő illatként. Csodálatosan harmonizál vele a rózsa, tonka, bergamott, neroli, fenyőtömjén, vanília, mandula, vetiver, pacsuli. Ez egyrészt nagyon jó, mert virágcsokor hatást kelt, vagy pedig orientális jelleget kölcsönöz. Másrészt azonban, problémázom vele, hiszen, ha valaki tiszta frangipáni parfümöt keres az nagyon nehezen fog találni. Azon gondolkozom, hogy a trópusokról rendelek majd. (Momentán az a hátránya, hogy a szállítás ötszöröse az illatszer árának. Legutóbb így láttam – a józan ész még visszatart)
Használja a kozmetika, lelkesen keresem ott is az igazit. Tusfürdőkbe, testvajakba, masszázsolajakba teszik. Vitalizáló, energetizáló hatása van, búskomorságot gyógyít.
 
Nálunk is hozzá lehet jutni tiszta plumeria őrleményhez, de 1 gramm majdnem négyezer forint. Ezt higítva saját magad kísérletezheted ki, hogy szappant főzöl, vagy masszírozol vele, avagy illatosítót készítesz. 
(Parfümbűbáj)
 
 
Tagged with:
Posted in Boszorkánykonyha

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!