bouquet

Jacques Fath: Fath de Fath

Sharing is caring!

Mottó: Tűsarkak és kiskomplé
Megjelenés: 1953
Milyen: Női
Karakter: Orientális
Illatjegyek: Fej: Barack, mandarin, bergamott, szilva, fekete ribizli, körte, zöld tónusok, citrom, kasszia, narancs.
Szív: Gyöngyvirág, tubarózsa, jázmin, napraforgó, narancsvirág, rózsa, aszalványok, méz.
Alap: Vanília, pézsma, pacsuli, borostyán, tonkabab, cédrus, benzoin.
 Annyira rendhagyó! Bár első megjelenése több, mint ötven éve történt, mégsem mondanám azt, hogy idejét múlta. Kerestem – kutattam, hogy mennyit változtattak rajta….Valamikor a hetvenes években megszüntették a gyártását. Az utolsó palack ’78 körül fogyott el. Később reformuálták és 1996 – tól kapható. 
A régi kiadás egy jázmin – rózsa kompozíció volt erőteljes chypre alapokon, temérdek borostyánjeggyel.
A mostaniba gyümölcskoktéllal nyitnak. 
Először a kivitelezése ragadott meg. Sokszögű kristály palack, hegyes csúcsos kupakkal, amely szúrni tud ám már – már fájdítóan. Gyönyörű. Méltó éke a budoárunknak. Mélyborostyán színű parfüm simul bele. Ha rácsillan a nap, rozsdaarany árnyalatok villódznak fel benne. Sűrű méz jut mindig eszembe róla. Állaga meglepően sűrű, vagy legalábbis azt a benyomást sejteti. 
Az első impulzusok összezavarnak. Szerencsére nem köhögök az olcsó parfümök alkoholtömegétől – mert ebben az esetben erről szó nincs! Balzsamosan köszön be. Gyümölcsökkel és virágcsokorral indít, mint egy rafinált szerető. Oldja a feszültséget, megtéveszti a nőt, figyelmes és játékos egyszerre. 

Jacques Fath, (1912 – 1954) aki legalább olyan nőies ruhákat tervezett, mint Piguet, fiatalon halt meg szintén. A Fath de Fath első és a későbbi újragondolt változatai között nagyon megoszló vélemények vannak. Van, aki súlyos összegeket fizet az első kiadásért, amely állítólag lényegesen különbözik a mostanitól. Többen a világ legnőiesebb illatai közé sorolják. Nem ismerem, ráadásul óriási rizikó lenne belenyúlni egy majd’ hatvanöt évesbe. Abban rengeteg a chypre elem, szerintem ennyi idő alatt széteshetnek a fej illatok mindenképpen. De lehet, hogy szerencsém van azzal, hogy nem ismerem. ? Szerelem lenne, vágyódás egy újabb ismeretlen felé…
Nos, nekem és másoknak is határozottan bejön az új változat.
A kifújáskor megjelenő gyümölcskosár összezavar, szimatolok, mint egy kopó, mert az indítása is összetett. Feldereng a nap, megjelennek a citrus – és narancsligetek és képzeletemben valahol Toszkána dimbes – dombos tájai bontakoznak ki. Barackosok és kis házak, zöldellő kertek mindenütt. 
Ám a gyümölcsjegyzetek a parfüm leszáradása után megváltoznak. A citrusok visszavonulót fújnak és már csak pianoban ölelik körbe az egyre jobban virágzó középső szív akkordokat. Itt vagyok ám igazán pácban! Fath mesterien kutyulja össze a tubarózsát, loncot, narancsvirágot a gyümölcsjegyzetekkel. Ezek már maradnak a bőrön. Olyan színes, mint egy festmény. Önfeledten játszik az illatmolekulákkal, miközben a halandó megállás nélkül kóstolgatja ezt a csodát, s orra folyamatosan a kezéhez közel van…
Szinte naponta teszek magamra belőle, amióta megvan. Nem tudok betelni vele! Mindig más szépséget vélek felfedezni benne, az unalom érzete fényévekre van. 
Egy idő után megjelennek az alapok is. A vanília mély meghajlással üdvözli a szereplőket és olyan észrevétlenül olvad be, mintha kezdetektől fogva ott lett volna. Pedig, nem. Ugyanilyen rafináltan csatlakozik a pacsuli, gyanta, pézsma és borostyán is. 
Észre sem vesszük, de az illat becsapott már rég bennünket! Az alapok sokkal mélyebbek, mint a nyitás! A kezdeti olaszos temperamentumos indulás után egy – két óra elteltével egy páratlan szépségű telt, bársonyos, mézes varázslatban tündöklünk, amely tart egészen a lecsendesülésig. S hogy ez mennyi idő? Hozzávetőlegesen nyolc óra.
Kevés olyan kincsem van, amely addikciót eredményez és a Fath de Fath köztük van.
Nem egy litty – lötty valami. Komoly tartalommal bíró erőteljes hatósugarú illat. Nem szúr, nem teper le, de a jelenléte nagyon határozott. A mai orrnak furcsa és szokatlan. Van benne valami, ami elsőre nem biztos, hogy tetszik, de mégis odaszagol az ember. Újra és újra….aztán azt veszi észre, hogy keresi a lehetőségeket, hogy juthat egy sajáthoz.
Erős, karakteres nőknek ajánlom. Éretteknek, ami jelen pillanatban nem az évek számát jelenti.
Hogy mivel tölt fel? Komolysággal, tudatossággal, végtelenített nőiséggel. Bár rendkívül vonzó, nem a ”Rosszlány” kategóriába tartozik. Minden illusztris alkalomra szerintem tökéletes! 
Amikor ő szerepel rajtam én azt veszem észre a másik nemnél, hogy ki nem mutatva de gondolatban megvakarják a kobakjukat ? Hoppá! Ki ez a nő? Akarom én egyáltalán ezt a vadászatot? Sokan visszavonulót fújnak….ez nem könnyű bevetés lesz. 
(Én meg mosolygok magamban, hogy egy tudatosan megválasztott parfüm, mennyi tudatalatti reakciót indít el?)
(Parfümbűbáj)
Tagged with:
Posted in Házak – Illatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!