bouquet

Chanel: Cristalle EDT

Sharing is caring!

Mottó: Hétfői munkaparfüm

Megjelenés: 1974
Orr: Henri Robert és Edmond Roudnitska
Milyen: Női
Karakter: Chypre
Illatjegyek: Fej: Szicíliai citrom, bergamott, bazsalikom
Szív: Jácint, brazíliai rózsafa, ylang – ylang, jázmin, galbanum
Alap: Vetiver, oakfa, moha, széna
Nem ugyanaz az EDP illatával, amely később (megjelenés 1993 orr: Jacques Polge) jött létre!
Igen. Egy határozott, tudatos nő vagyok (legalábbis, amikor őt viselem).
Kesernyésen friss fás illata, amelynek csak háttérből adnak a virágok némi lágyságot, mintha nem is a hetvenes évek terméke lenne, hanem a kétezres évtizedé méghozzá minimál stílusban.
Olyan, mint egy absztrakt kép. Tiszta, hűvös és nyers. Szinte már – már laboratóriumi fegyelem uralja. Acélt, üveget képzelek el és high – tech ruhákat. Semmi túlzást!
Ettől lesz annyira extra és feminim! 
Fogalmam sincs hogy mi inspirálhatta anno Henri Robertet, hogy ennyire futurisztikus, végtelenül lecsupaszított toalettvizet készítsen. Jól megcsinálta, mert addiktív lett. 
Édespárom mindig megjegyzi, hogy finom. 
Sok illatom van. Köztük vannak igazi különlegességek. Akadnak olyanok, amelyekért mi nők ölre megyünk, mégis Drágám annyival definiálja, hogy jó.
Hát ez nem túl sok! 😀
Kevés parfüm van, ami nagyon tetszik Neki. Ez az egyik, és az edp szintén kedvence. Szóval….egy férfinak egészen más a befutó, mint nekünk. Ők jobban kedvelik a laza cuccokat. A nem kihívóakat.
Ebben a pillanatban, amikor feltettem és írok….ebben a pillanatban hümment egyet. Ránézek. Miközben Ő szerkeszt, elismerően bólint. 
”Finom.” 
”Friss” – mondja.
Rájövök, hogy a parfümöt véleményezi, immár sokadszorra ugyanezt.
Vagyis az én kifinomult páromnak kifejezetten bejön a Christalle eau de toilette.
Mi a titka? 
Azt hiszem a végtelen friss, mozgékony, öntudatos és komoly jegyzetek együttessége. Él, mozog, vibrál. Árad belőle valami nyugodt, stabil erő és terhelhetőség. A sportos gyümölcsök  és a fás elemek statikája kontrasztot ad és ezek között mozognak a virágos akkordok.
Jó ez, nem? 🙂 Nagyon érdekes!
– Az első percek nyersen ütik fel a fejüket. 
Ez a citrus és a moha iniciáléja.
Az ajtó tágra nyílik és Te besétálsz az irodába lazán, magabiztosan, tudva azt, hogy minden szempár Rád terelődik. Figyelik a mozgásodat, finom eleganciádat.
– Belépve elfoglalod helyedet, most bontakoznak ki a szívjegyek. Megbeszélés következik. Már érezni a jázmin nőies leheletét, ahogy tárgyal a vezető vetiverrel és az alkalmazott bergamottal. Hosszúra nyúlik a megbeszélés, sokára nyugszik le a parfüm.
– Az alapok nagyjából egy óra múlva kezdődnek érződni az első felfújás után.
Megnyugodva tapasztalom, hogy a friss, fás és virágos alkotók mind együtt vannak, de közel sem olyan harsányan, mint a nyitányban.
”Lássunk hozzá!” – mondaná a vezető az értekezlet után, kezeit összecsapva, majd a következő pillanatban belefeledkezve a munkába. 
Henri Robert 1953 – tól kezdve huszonöt éven át volt Chanel orra és kémikusa. Előtte Cotynak dolgozott. A stílusa legalábbis Coco életében meghatározó volt. Ultrasiker lett a No19 és a Cristalle is. Elég kevés parfümöt készített egyébként.
Egyfolytában az az érzésem, hogy üzlet- és törvényemberek illata ez. Logikus, kiszámítható, acélos, erős. Nem bájolog, nem hívja ”külön” fel magára a figyelmet, mert úgyis feltűnő. Tudja is ezt.
A tartóssága közepes, hozzávetőlegesen öt – hat óra. A kiszerelése letisztult egyszerű üveg hasáb. Tökéletes. Nagyon tetszik.
Jól érzem magam benne, bár az én bőrömön vannak sokkal elegánsabban mutató chypre illatok. 
Tudom, hogy nem a kor illata. De!! Pontosan ezért jó!
 1. Nem simul sehova, hanem önmagát hozza.
 2. Különcségével divatot teremt.
Hiszen…..amikor mindenki hasonló parfümöt hord az már nem divat.
(Parfümbűbáj)
Tagged with:
Posted in Chanel illatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

error: A tartalom védett!