bouquet

Chanel

Sharing is caring!

Lehet szeretni és lehet utálni! Egy dolog tutibiztos: érzelmeket vált ki az emberekből és senki nem megy el közömbösen mellette!

Tervező, színész, designer, modell, üzletasszony. Polihisztor egy személyben!
Hihetetlen zsenialitással vezeti be a cégét a világ élvonalába. A mai napig olyan marketing övezi, amelytől padlót fogok…. Precíz, pontos, kiszámított és tökéletes. Pont olyan, mint Coco!
 
Nem tudok róla elfogultság nélkül írni. Nagyon nagyon nagyon tisztelem!
 
Egy bátor nő, egy huszadik századi üzletasszony, akinek a nevét a világon MINDENKI ismeri!
Nos….. akik hurrogják….tessék! Mutassák meg, hogy különbek. Hajrá!?
 
Bocsánat, hogy elszállok, amikor Róla beszélek! De minek is…. nem kell bocsánat….ez van. Imádom!  ?
Chanel zsenialitása és mindenre kiterjedő figyelme csodálatra méltó.
Örök Ikon!
 
Gabrielléről oldalakat tudnék írni! (Másik ugyanilyen szerelem Hermes!)
Hatalmas, örök életű művész és egy fantasztikus nő, aki olyan különleges és kalandos életet él, hogy több könyv és film örökíti meg a nagyságát.
Egyszerű trükkökkel, pár színnel megalkotja a Nő alapruhatárát. Többé nincs szükség szekrényhegyekre, mert az öltözetek egymással remekül variálhatóak. Komfortossá, viselhetővé teszi azokat. Öltözete alfától omegáig terjed. Külön figyelmet szentel a fehérneműre, kiegészítőre, cipőre, táskára, illatra, teljes és részletes szépségápolásra!
 
Ez a törékeny nő gyönyörű fiatalon.
Milyen jó csaj idősebben!….(Elképzelhető, hogy hetvenévesen tipeg még tűsarkaiban?….)
 
Az illatait lassacskán bemutatom, a legfontosabb mainstrameket ismerem, lassan élvezhetem a korlátozottan készülteket is talán. Test és arcápolási termékei, sminkjei szintén pazarak, káprázatosan jó minőségűek.
Nem olcsók. Egyetlen Chanel sem olcsó, sőt…Köszönhetően a fantasztikus hype – nak egy Chanel kreáció tulajdonosának lenni még presztízs is. A minőséget és luxust fémjelzi logója.
 
Biztos vagyok benne, hogy egy pletykaéhes öregasszony leszek….megesz a kíváncsiság, hogy bepillanthassak az életébe.? S miután ez sajnos már lehetetlen, marad az irodalom és filmvászon.
 
– Gabrielle Bonheur Coco Chanel  – 1883 – 1971
– Pár újdonsága abban a korban a teljesség igénye nélkül : kis fekete ruha, tweed kosztüm láncokkal, fekete – fehér kombinációk, térdig érő szoknyák, nadrágkosztüm, matrózcsíkok a hétköznapi öltözetekben, bézs – fekete körömcipő, hosszú többsoros gyöngyláncok, rengeteg csilingelő bizsu a tökéletes outfithez, steppelt láncos táska, dzsörzé és flanel anyag behozatala a mindennapokba.
– Szakmai életút: varrónő, majd egy ideig színésznő, aki, hogy ne haljon éhen sanzonokat énekel. Innen  – pontosabban az egyik közönség által kedvelt dalából – ered Coco beceneve. 1910 – első üzlet, ettől kezdve töretlenül terjeszkedik. 1918 – ban nyílik az első butik a rue Cambon 31 alatt. Már akkor teljes kollekciót árul a földszinten, butikholmit. Tetőtől talpig öltöztet kiegészítve szépségápolási cikkekkel. Az első emeleten a ruhakölteményeket lehet megcsodálni. A mai napig a második emeleten – Coco egykori otthonában – dolgozik Karl Lagerfeld.
Itt kerül 1921 – ben bemutatásra minden idők legismertebb illata a Chanel: No5.
Butikhálózata először Franciaországban, majd Európában és a tengerentúlon egyaránt kedvelt helye lesz az arisztokratáknak, művészeknek, üzletembereknek.
 
Megszabadítja a nőket a fűzőktől. Ruhái kényelmesen térd alá érnek. A kosztümök gallér nélküliek, zsebeket varrnak rá, csinos aranygombok díszítik, arany kosztümláncok fogják össze a kabátkákat, amelyeket bársony paszpólokkal szegélyeznek. Alkalmasak a napközbeni és az esti viseletre, csupán a kiegészítők váltogatásával.
Kis fekete ruhája a mai napig minden nő gardróbjának alapdarabja.
Cipői nemcsak esztétikusak, hanem kényelmesek. Sarokmagasságuk most és régen is átlag 5 – 8 centi, ez abszolút hordható.
1957 – ben megkapja a Neiman Marcus Fashion díjat.
 
Híres és gazdag pártfogói, szeretői vannak.
Boy Capell szénbányaörökös sportoló segítségével indul el az üzlethálózata Párizsban. Ő volt élete nagy és talán egyetlen igaz szerelme, de a férfi fiatalon elhunyt autóbalesetben. Ekkor tervezi meg a fekete ruhát és szinte fiúsra vágatja le a haját. Ezzel ismét óriási divatot teremt.
Bensőséges a kapcsolata Miklós cár unokaöccsével, Picassoval, Igor Stravinsky zeneszerzővel, Dalival. Feleségül kéri Westminster hercege. Coco társa azonban élete végéig az egyedüllét marad. Boy elvesztése után többé nem szerelmes, bár közben vannak kapcsolatai.
 
Vásárlói közé tartozik Marilyn Monroe, Jackie Kennedy, Grace Kelly, Marlene Dietrich, Rockefellerek, Rotschildok.
A Chanel máig adja ruhakölteményeit a hírességeknek. Legutóbb éppen Cannes ezévi filmfesztiválján viselték estélyi kreációit.
 
Magányosan éri a halál a párizsi Ritzben, amelyben lakást bérel. Lausanne – ban van eltemetve.
 
„A divat változik, a stílus örök.” –  Chanel kijelentése mindig érvényes lesz. Egyénisége felismerhető mindenkor, holott sohasem egyformák a ruhái a bemutatókon.
Döntő többségük hordható, idén tavasszal és nyáron pasztell cukorkaszínekben pompáznak a manökenek.
Az illatvilágát nagyjából ismerem és szeretem. Nem viselem minden nap. Hangulat kérdése. ? Parfümkiegészítői, mint például a testkrémek, olajak olyan fantasztikusan telt aromájúak, hogy nem szükséges magunkra az anyaterméket permetezni utánuk.
Mit is mondhatnék: kevés testolaj, melyet azonnal beszív a bőröm, nem ragad és bársonyos puhaságúvá válik, leheletnyi parfüm a fülem mögé. Ezek csodálatosan indítanak egy napot, bármilyen nehéznek is ígérkezik. Nyugtázom, ahogy szimatolnak körülöttem. Szeretem az ápolt illatom.
Mindig van mit tanulnom, mindig fejlődöm. Egy nő sohasem mondhatja azt, hogy eleget tud a kellemes megjelenésről, mert mindig van tovább. És Coco szenzációs ebben is!
 
Álmom, hogy Chanelnek is írhassak! Őszinte, szerelemírások lennének….❤
 
A napokban rendeltem meg egy könyvét.
Hamarosan pedig ismét és sokadszor megnézem a róla készült egyik filmet.
(Parfümbűbáj)
 
 
 
Posted in Chanel
2 comments on “Chanel
 1. Gályász Tamás szerint:

  Kedves Bűbáj, avagy Kedves Zsuzsanna!
  Nem oly régen -talán 2-3 éve- volt, hogy olvastam Száraz Miklós György, Lovak a ködben című csodálatos könyvét, melyben a főszereplő említést tesz egy bizonyos „Bagária” nevű Chanel parfümről. Hosszas kutakodást eredményeként sikerült kiderítenem, hogy ez bizony nem más, mint a Cuir de Russie, ami ahogy azt a regény is említi a cserzett marhabőr -a Bagária- illatára emlékezteti az embert. Kicsit furcsának tűnhet, hogy ezzel kapcsolatban éppen egy férfi keresi meg kegyedet, de én már csak ilyen vagyok, remélem elnézi ezt nekem. 🙂
  Olvastam ugyan véleményeket róla, melyek elég szélsőségesek, de arra is nagyon kíváncsi vagyok, hogy ön használta-e már, s ha igen, akkor mit gondol erről a mindennapinak igazán nem nevezhető illatkreációról? Meggyőződésem egyébként, hogy Ernest Beaux mester, amikor megálmodta ezt az illatot, akkor ismételten nagyot alkotott.
  Hódolateljes üdvözlettel,
  Tamás

  P.S.: A fenti regényt, ha teheti, ne hagyja ki. 😉

  • Parfümbűbáj szerint:

   Kedves Tamás!
   Köszönöm a tanácsot, el fogom olvasni!
   Sajnos, nincs meg ez az illatom – bár bakancslistás.
   Chanel rajongó ismerőseim azonban kifejezetten szeretik. Engem azért érdekel mert olvasataim szerint mindmáig az egyik legtisztább cserzett bőr parfüm. Egészen biztos vagyok abban, hogy nagyon finom lehet. Ez unisex készítmény, sőt! Rajtunk a nyers bőr a leginkább ősszel – télen;ködben – fagyban érvényesül. Önökön férfiakon viszont minden évszakban elképzelhetőnek tartom.
   Ha szereti az ilyen karakterű kompozíciókat akkor bátran vágjon bele a megvásárlásába!
   Szeretettel
   Papp Zsuzsanna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!