bouquet

Verbéna – vasfű – acélfű

Sharing is caring!

A kis kedvencem.

Utak mentén, kertekben ével. 30 – 120 centi magasra megnövő virágai szinte egész nyáron virítanak. Igénytelen, szereti a sok napsütést. A pillangók meg a verbénát szeretik. ? Állítólag a növény illattalan. Szerintem nem. Van egy nagyon enyhe kesernyés és frissítő aromája. Én mindig beleszagolok a piacokon a vasfű csokrokba! Jó érzés, mert a virágocskái puhán bársonyosak.
Biztosan Közületek sokan kedvelitek, vagy az ismeretségi körötökben ezer százalékra található olyan, akinek a kertjén kívül a ”patikapolcon” is megtalálható ez a hálás gyógynövény. Vagy, aki parfümökben szereti, hiszen sok illat egyik összetevője.
Fogalmam sincs mióta ismert. Legenda szól csak róla. Ízisz Ozirisz halálakor könnyeket ontott, ebből nőtt ki a verbena. A hűség növénye. A Bibliában már említik a használatát. Jézus sebeit verbénával mosták le, miután megfeszítették. A mai napig vasfű begyűjtésekor keresztet vetnek.
Naná, hogy volt a Mamámnak! Nálunk otthon verbénacukorka nélkül nem volt teljes a gyógynövény dobozka. Ha kezdett kialakulni valamelyikünknél a nátha és köhörésztünk, akkor a Nagyi már nyomta is a szánkba. Íze meglepően kellemes volt, bár soha nem szerettem a cukorkákat. Ellentétben Nagypapámmal, aki képes volt egy kis édességért kutató hadjáratot indítani. Nos, hogy ennek köszönhető, vagy sem, Papa soha nem volt megfázva.
Régen a verbéna teáját a kiválasztó rendszer gyógynövényeként is ismerték, mert jó hatással bírt a vesekövességre, homokra, húgyúti infekciókra. Általános roborálószerként erősítette a legyengült szervezetet, még a vashiányos fáradékonyságot is.
A legismertebb jótékony hatása azonban az évszázadokon át használt vérzéscsillapító tulajdonsága. Régen is a bábák segítették a babákat a világra. Vasfüvet tilos volt adni áldott állapotban, csak amikor a szülés elkezdődött az erőteljes méhösszehúzó hatása miatt. ( Mennyi bábát küldhettek máglyára a középkorban a vetélések miatt….)
Egy érdekes magyar vonatkozású babona kapcsolódik hozzá: állítólag Rózsa Sándor vasfüvet varrt a tenyere alá. Miután ez behegedt, kitudott nyitni minden zárat….
Hiedelmek
Az ókori rómaiak vele díszítették a templomokat, hitték, hogy az elmúlt szerelmet feléleszti. Széleskörben alkalmazták a mágiában. A védőkört alkotó gyógynövények egyike volt. Helységeket tisztítottak vele. A mai napig kelta papok avatásánál illatos teáját megisszák. Samhain idején borban fogyasztva segített kapcsolatba lépni az elhunytak szellemével.
Állítólag távol tartja a vasfűtea a  vámpírokat. 
Egyedül nem hinném, hogy megállja magát az illatszergyártásban. 
Ellentétben a citromverbénával. Frissen leszedett levelei illatosak. Citromfűvel már pazar fuvallatokat árasztanak.
A citromverbéna aromaterápiás növény, fő termesztési területe Provance. Sövénynövényként telepítik, Dél – Amerikából származik. Teája nyugtató, görcsoldó, de a hagyományos vasfű tea szerintem sokkal jobb és biztonságosabb. Ennek magas az illóolajtartalma, emésztési irtitációt okozhat. Ugyanakkor szúnyogűző, molytaszító, légfrissítő pont emiatt.
Citromverbénát tartalmazó illatok:
L’Occitane: Verbena, Citrus Verbena
Yves Rocher: Verveine fraicheur
Crabtree & Evelin: Verbena & Lavender
4711 Acqua Colonia Eau de Cologne Melissa & Verbena
Acorelle: Citrus Verbena
Caswell – Massei: Verbena
Igazi későtavaszi, nyári kölnik ezek. Könnyedek, frissek, jotékonyak érzelmeinkre is. Most van itt az ideje.
Ha kedvet kaptál hozzá, próbáld ki valamelyiket. ?
(Parfümbűbáj
Tagged with:
Posted in Boszorkánykonyha

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!