bouquet

Chanel: No5

Sharing is caring!

Mottó: A világ legismertebb illata

Megjelenés: 1921
Orr: Ernest Beaux (1881 – 1961)
Milyen: Női
Karakter: Virágos – aldehid
Illatjegyek: Fej: Citrom, bergamott, ylang – ylang, neroli, aldehid.
Szív: Rózsa, gyöngyvirág, jázmin, orriszgyökér, írisz.
Alap: Civet, pézsma, pacsuli, szantálfa, borostyán, vanília, vetiver, oakfa.
 
Nehéz erről a parfümről írni, mert számtalan helyen és cikkben megörökítették már.
Kétségkívül a világ leghíresebb illatáról van szó….és bár óidőket idéz a már sokadszor átalakított remekmű, abban a korban – a huszas években szerintem benne lehetett az 5 legjobban sikerült kreációban is.
Coco nem volt kispályás! A No5 – ben a nő illatát akarta megalkotni mesterséges körülmények között.
”Olyan illatot akarok, amely pontosan olyan, mint egy nő!”
És aki ezt teljesítette neki, az orosz származású Ernest Beaux volt. 

Kit is tisztelhettünk benne tulajdonképpen? A forradalom idején jött át Franciaországba, de előtte az orosz cári családnak alkotta meg a parfümöket. A világhírű orr, aki Chanelnak dolgozott és nem kisebb örökéletű, kivételesen gazdag illatokat komponált, mint például a  No5, No22, Cuir de Russie, Bois de Iles. De az ő nevéhez kapcsolódik a Kobako és Soir de Paris is.
A moszkvai születésű vegyész kezdetben az A. Rallet & Co. vállalatnál dolgozott. Első nagy sikerét már 1912 – ben Oroszországban learatta, mégpedig a borogyinói csata százéves évfordulójára elkészített Bouquet de Napoleon kölnivízével. Pár évre rá már komoly kísérleteket folytatott az aldehidekkel. A mademoisellnek Dimitri Pavlovitch Romanov nagyherceg mutatta be. 
Chanelt mélyen megihlette a parfümőr precíz fegyelme és szárnyaló fantáziája. Nem akart egysíkú lineáris illatot!
Az első impulzusokat a mester egy sarkköri kirándulás friss, nyári tavainak tiszta és fénylő inspirációi adták. Több, mint nyolcvan alkotóegységből épült fel és a világon első ízben vetették be az aldehideket ekkora töménységben. Ezek a mesterséges anyagok levegőssé, krémessé és nem utolsó sorban szappanossá tették, ami egyből frissességet, könnyedséget sugárzott ki.
Coconak szinte azonnal megtetszettek az illatok, s mindössze a jázmin töménységét emelte meg benne.
Szerencseszáma az ötös volt. A mendemondák szerint az ötödik variációt választotta és mindennek bevezetése május hónap ötödik napján történt. Innen eredt tehát a parfüm neve: No5.
A parfüm a szerelem története! Coco életében csak egyetlen egy szerelem volt – Arthur Boy Capel. Szeretői állomásokat jelentettek, Boy azonban örök történetet. Ő volt az, aki a legtöbbet tette érte, üzletet nyitott neki, bevezette az arisztokrata társasági életbe. A férfi halála éppúgy inspirálta őt, mint az élete. A kis fekete ruhát szerelme elvesztése ihlette, de a No5 gondolata is akkor fogant meg. A parfüm boldogságot sugároz. Chanel magánélete pedig Boy halála után már nem volt az.
100 üveg készült kezdetben. A legjobb törzsvásárlóknak. Azóta pedig….a világ legjobban reklámozott illata….
Marilyn Monroe – aki éjszakánként nem viselt mást, mint egy csepp Chanel ötöt.
Catherine Deneuve, Nicole Kidman, Audrey Tautou, Gisele Bündchen, Suzy Parker, Ali McGraw, Jean Shrimpton, Estella Warren, Brad Pitt nevüket, arcukat adták, hogy a parfümöt népszerűsítsék.

No és mit tud ez a parfüm?
Elsősorban azt, hogy vagy szeretik, vagy nem szeretik! Középút nincs. Ez ennyire egyszerű. Határozott érzéseket vált ki.
Chanel egyébként is nagyon megosztó nő, akinek elképesztő kisugárzása és ereje van. Egy igazi vezető, ugye senki sem gondolja majd róla, hogy tutymuty lityilötyi pancsokat fog csinálni?
Igen. Van egy határozott stílusa, amely egyedi, nőies, púderszerű, aldehidekkel spriccelt. Az illatai fényesek és nem komorak!

Nagyon összetett, éppen ezért nem igazán mutatkoznak egyesével az alkotóelemek – sokkal inkább csokorszerű benyomásaim vannak vele kapcsolatban. Szépséges citruskompozícióval indít. Vidáman köszön, mint egy incselkedő jókedvű nap. Könnyedén, lazán, kedvesen. Még meg sem száradnak a lime, bergamott, citrom jegyei, amikor és ahonnan felcsendül az aldehid. Éspedig úgy, hogy végig jelen van a parfüm életében. Hullámzóan fel – felüti a fejét. 
Az aldehid ebben az illatban a frissítő szél! Miért? Azért, mert rengeteg olyan illatmolekula van a kompozícióban, amely levegősség nélkül nehéz lenne. Megülné az érzékeket….
A szívjegyekben számtalan virág üti fel a fejecskéjét. Annyira sok, hogy nem tudom megfelelően kielemezni. Helyette nappalik jelennek meg inkább előttem, és hatalmas vázákban virágok nyüzsgő, illatos tömege. A tágra nyitott ablakokon keresztül éltető napsugár kacsingat és frissítő szél kerengeti fel a bódító vágott, illatos növények nehéz aromáját.
Az alapok vaníliásak. És fásak. De ne kérdezd, hogy ezen belül mi és mennyi szerepel benne…. Nem tudom. Nagyon összetett….És nagyon szép….
A No5 egy egész illatszercsalád. Edt, edp, parfüm, testápolási szerek találhatóak benne. Jobban kedvelem az eau de parfum változatot, mint a toalett vizét. Nagyon finom illata van az olajos tusfürdőnek. Csaltam ám….😀 A fürdőolajat nem a fürdővízbe öntve, hanem testápolóként felkenve alkalmaztam és nem bántam meg. Szép lesz tőle a bőr! A testvajnak parfüm minősége van. Nagyon szeretem. 

Nem az a fajta nő vagyok, aki elvan egy parfüm mellett. Ennek ellenére az edp változat ott szerepel az állandó repertoáromban. Szeretném kipróbálni a tömör parfüm változatát is, abból azt gondolom, valóban elég lesz majd egy csepp. 
Kíváncsi vagyok arra, hogy 2021 – ben a százéves évfordulóra lesz – e majd valami különleges meglepetés erre az alkalomra. Remélem, igen.
(Parfümbűbáj
Tagged with:
Posted in Chanel illatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!