bouquet

Maurer & Wirtz: 4711

Sharing is caring!

Mottó: Évszázados kedvenc

Megjelenés: 1792
Orr: Wilhelm Muelhens
Milyen: Unisex
Karakter: Friss – citrusos
Illatjegyek: Fej: Citrom, bergamott, bazsalikom, őszibarack, narancs, levendula.
Szív: Bulgár rózsa, sárgadinnye, liliom, ciklámen, jázmin.
Alap: Pacsuli, oakfa, szantálfa, pézsma, tahiti vetiver, cédrus.
A mai napig titkos receptúra őrzi ezt a ma már aromavíznek nevezhető testet – lelket stimuláló illatot, amelyet rengetegen ismernek és használnak.
Hű vásárlórétege van. Ide tartozik édesanyám is, aki emlékezetem óta semmi mást nem hajlandó használni, csak és kizárólagosan őt.
Ez a frissítő csoda idén 225 éves!
Ilyenkor….mindig elszabadul a fantáziám! 
Túlélte a barokkot. Gondold el, hogy rizsporos arcú, tornyos fehér parókájú, kilométernyi abroncsokat viselő hölgyek gyertyafényben ebben az illatban ropták a menüettet.
Napoleon is használta. Ja igen….ő dézsmálta is kockacukorra csepegtetve. Vajon adott belőle a szeretőinek? ? Vajon egy – egy buja éjszaka előtt elmajszolgattak néhány 4711 – es bonbont a pattogó fahasábok előtt? Sőt, locsolta magára, mert eltűntette a másnaposságot.
Apropó….pont ő volt az, aki annyira hitt a csodavíz minőségében, hogy gyógyszerré akarta törzskönyveztetni. Ezt viszont a tulaj nem akarta – hiszen fel kellett volna fedni a titkot a teljes összetevőkről! Napoleon, tehát hoppon maradt! ?
Olvastam, hogy Nagy Katalin cárnő kedvenc illata volt. Heteken keresztül utazhatott a híres illat az akkor pompázatosan gyönyörű Észak Velencéjébe!
A tizenkilencedik század derekán pedig már hajórakományként úsztak az Újvilágba ládaszámra.
A tizennyolcadik században büdös és koszos volt Köln, Németország, sőt Európa. Az emberek nem szerettek fürdeni, tomboltak a járványok.
Itt, Kölnben élt a Muelhens család, aki vegyészdinasztia volt. Valójában a kölni ötletét egy karthausi szerzetes adta, aki nászajándékként úgymond csodavizet ajándékozott a barátjának Wilhelmnek. Az ajándék aztán annyira bevált, hogy elkezdték gyártani, majd az aqua mirabilist amely összetevőit mint már említettem nem voltak hajlandóak gyógyszerként forgalmazni, átminősítették kölnivízzé. 
Így született meg az ”Echt Kölnisch Wasser” 
A várost elfoglaló francia csapatok a könnyebb tájékozódás miatt fogták magukat és megszámozták a házakat. A Glockengasse utcai ház ahol Muelhensék laktak és dolgoztak a  4711 -es számot kapta és hála az akkori marketingnek a szám rákerült a palackokra. (Mekkora hatalmas ötlet! Az a kölni, amelyik olyan finom a 4711 – es szám alatt található! Cseppet sem csodálkozom, hogy folyamatosan csak nőtt a forgalma.) 
És most irány az anyukám szekrénye, csenek egyet a kölnijéből.
Abszolút megértem, hogy ennyien szeretik! Bár, sejtem, hogy rengeteg modernizáción esett át, ez az illat most is tökéletesen megállja a helyét. Még akkor sem mondanám, hogy ”öregszag” a kis több évszázados szentecskémre, ha a legcikisebb cikiző kedvemben lennék.
A 4711 üdítő, frissítő, energetizáló illat, amelyet fiatalok, idősek, hölgyek és urak bármikor viselhetnek.
Ha anya teszi fel – a szappanját is nagyon kedveli – akkor  a ”most léptem ki a zuhanyból” nevű csíkot húzza maga után….és bármilyen hihetetlenül hangzik, sportosabb lesz a mozgása is!
Kifújáskor egyik kedvencem dominál, mégpedig a bergamott. Pont addig vág mellbe, amíg észre nem veszem a gyógynövény jegyzeteket. Innentől kezdve nekem már jó, mert a gyógynövény aromák a teáimat juttatják az eszembe, a teáim pedig azt, hogy kivasalódnak hamarosan az idegeim!?
Az én bőrömön a szívakkordok virágos elemei minimálisan mutatkoznak. Egyedül a cikláment érzem. Helyette rögtön köszönnek az alapjegyek és ezek jók, jók, nagyon jók!
Ha már az alapokat említem, akkor szeretném elmondani, hogy mennyire kedvelem a fás és kissé kesernyés nyersebb jegyzeteket. Ilyen a vetiver, pacsuli és a cédrus is, amelyet mostanában valahogy kisajnálnak a parfümplaccon. Füstössé a szantál teszi. Nem is csodálkozom azon, hogy ennyi fanyar összetevő után zsengébben érezhetőek a rózsás jegyek….! No, persze kinek – kinek milyen a bőre.
Szilázsa és élettartalma közepes, de ez kölnivíz és nem edp, vagy parfüm.
Érdekesség, hogy ma ugyanaz a helye a cégnek, mint több száz éve. Megélt sok mindent, egy teljes lebombázást és mégis felépítették. Ma egy része múzeum, amit rengetegen látogatnak.

SONY DSC

Kiemelném az üveget. Olyan szépek a színei! A türkiz – arany kombináció méltóságteljes nyugalmat sugároz, mégpedig a kezdetektől. Mindig ez a színpáros szerepelt az üvegeken. Talán levédett ez a kombináció, ezt még nem tudom….Gyönyörű íves betűit látni jólesik a szemnek.

Ma a kölni már a Maurer & Wirtz fennhatósága alá tartozik, amely 1854 óta egy család kezében van. Több, mint tíz éve átvette a kizárólagosságot Muelhenstől és kiváló minőségben állítja elő a termékeket, fürdőkészítményekkel kiegészítve.
Ár/érték aránya kiváló! Megfizethető, beszerezhető bárkinek. Aromaterápiás hatása kimagasló.
(Parfümbűbáj)
Tagged with:
Posted in Maurer & Wirtz illatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!