bouquet

Lancome: Climat (Vintage)

Sharing is caring!

Mottó: Kisugárzásból ötös
Megjelenés 1969
Orr: Gerard Goupy
Milyen: Női
Karakter: Aldehid – virágos
Illatjegyek: Fej: Bergamott, gyöngyvirág, nárcisz, őszibarack, ibolya, rózsa, jázmin
Szív: Aldehid, rozmaring, tubarózsa.
Alap: Civet, pézsma, borostyán, tonkabab, szantálfa, vetiver, bambusz.

 
Ezt a korszakot, ezeket az éveket jobban jellemzi a chypre hangulat, mint ez az erőteljes virágillat, melyeket az aldehidmolekulák szappanos fuffanata úgy sző át, mint a virágfejekre fátyolszerűen ráeső vékony háló. Sejtelmességet, szűrt réteget, némi homályt ad az élet igenléséért kiáltó élveteg flórakarneválnak!
 
Most, amikor retroőrület van és a legtrendibb parfümök a hatvanas évek reformuált változatai – most ismét hódít a Climat.
Szó szerint különc volt megjelenésekor is, de különc napjainkban is.
Bár elég nehézkes hozzájutni, az elszánt hóbortos illatbeteg – társakat mégiscsak rábeszélném ennek a régebbi verziónak a felkutatására. Egy kicsi mennyiség is hosszú ideig elegendő lesz, tekintettel arra, hogy nem az a fajta termék ez, melyet öt – hat óránként, uram bocsá sűrűbben permetezni kell. Itt még érvényesül a régi megszokott reggeli fuff és irány a munka, randevú, megbeszélés…..Teljesen felesleges magunkkal cipelni, azért mert estig, hidegebb időben pedig a kései órákig kitart a hatása.
 
Mihez hasonlít?
Ezt nagyon nehéz elmondani, mert semmihez!
A Climat egy különc csodabogár! Azt hiszem az adagolásában rejlik a varázsa, mert óvatosan kell bánni a kicsikével. Legalább annyira, mint egy Montale illattal.
Ha túl sokat fújok magamra, akkor enyhébb esetben fejfájást, ritkábban émelygést, szédülést kapok tőle.
Ámde!!! – ha jól eltalálom a spricni adagolását – saját esetemben nem egészen egy fújás, inkább csak pöppenet, akkor átalakul.
Méghozzá nagyme – NőNő – vé!
(Mert a kevesebb több. Ezért is bátorkodtam említeni, hogy egy kis üveg is jó sokáig elég lesz.)
Ő, az a parfüm, amely kellően megtervezett vonulása után a férfiak megfordulnak, belekapaszkodnak a karodba, magukhoz vonnak és nyakadba szagolnak. És nem csak a férfiak! Nők ugyanúgy. Rendelkezik egy olyan magnetizmussal, amely után azok is vágyakoznak, akiknek ez nem az illata.
 
A tegnapi napon viseltem. A délelőtti arca teljesen más volt, mint a délutáni. Megkaptam a bókokat a hölgytársaktól és az erősebbik nemtől is!
Egyszerűen jó volt hordani, mert kivétel nélkül pozitív érzéseket váltott/am ki másokból.  Mint például: királynői, fenséges, nagyvilági, kifinomult!
Ó, mennyire bearanyozta a tegnapom!
Félve mutattam meg a barátnőmnek, nyomatékosan hangsúlyozva, hogy ez az enyém….eszem ágában sincs rátestálni….egyébként sem az egyénisége. De mikor láttam a pillantását….! Hát, dehogy sajnálom én! Tessék! Úgysem fog tetszeni.
 
”Zsuzsi! Ez valami egészen más, mint amit eddig mutattál. Tudom, hogy nem olyan mint én, de mégis….van benne valami.” – mondta Ő.
 
Ma reggel kaptam egy üzenetet, hogy menthetetlen szerelem lett és nekilát felkutatni, bárhol is legyen.
Hát kérem szépen. Ez a Climat!
 
Egy hangulat, egy légkör, kicsi impresszionizmus, pár perc Debussy, hozzá néhány csepp parfüm és kész a metamorfózis.

 
Baaing!
Kifújtam. Eláraszt a jázmin rengeteg őszibarackkal fürtözve és közben incselkedik a szépséges nárcisz, a nedves földből éppenhogy kikandikáló ibolyával. De ne hidd, hogy állandósul. Aldehid átveszi a főnökséget, s amíg életben van a parfüm, addig ő fog irányítani. Pillanatok alatt varázsszerűen átalakítja az eddigi élményeket. Szappanossá modulál egészen addig, amíg gondol egyet és pajkos szélként viselkedve orrodba penderíti a  tubarózsa szerelmes üzenetét. Ennél az átalakulásnál folyamatosan a Children’s Corner futamai csendülnek fel a fülemben – az első rész. Játékos, vidám, bohóckodó és erőteljes.
Telnek – múlnak az órák. Az életteli virgonc illatakkordok csendesülnek. Ekkor én már nemigen érzem állandóan. Azon órák ezek, amikor megszólítanak, hogy áruljam el, mit használok? Elmondhatatlanul mesés az illatfelhő, amely körülvesz.
A parfüm órák elteltével már puha. A zseniálisan adagolt civetnek köszönhetően van egy kesernyés, a tonkababnak pedig egy édesebb, végtelenül mély kisugárzása. Olyan, mint álomország kapuja. A szép álmoké…..Mosoly, boldogság, béke sugárzik róla.
A nap vége felé belezuhanok egy mély, gyengén érezhető süppedős, puha bágyadtságba. Ekkorra bőrközeli lesz a szilázsa. Szerelmem beleszagol a nyakamba és megkíván….! Bőrömnek varázsa, melyből felillan a szantál, pézsma, tubarózsa, bambusz szépsége mágiával teli! Alig érezhető, és mégis csodaszép. Lágy természetessége elbűvölő.
 
Gerard Goupy nem alkotott sok parfümöt. Climat, Magie Noire, Silence és még pár…. Jellegzetes stílusa, fás – virágos illatjegyei, melyek 180 fokban képesek változni naggyá tették. Mainstream kategóriába tartoznak a felsoroltak. Én szívem szerint nichek közé tenném különleges minőségük végett.
 
A Climat ősz és tél illat. Hiába van ott a milliónyi virág. Nyáron sok, tavasszal kissé zavaró. Ősszel meseszép, télen varázslatos. Harminctól felfele ajánlom.

PantherMedia A10653575

(Parfümbűbáj)
Tagged with:
Posted in Lancome Lancome illatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!