bouquet

Yves Saint Laurent: Paris Jardins Romantiques EDT

Sharing is caring!

Mottó: A kerti virágok fuvallatai

Megjelenés: 2007
Milyen: Női
Karakter: Virágos
Illatjegyek: Fej: Fű, mandarin, narancs
Szív: Rózsa, gyöngyvirág, ibolya, orgona, liliom
Alap: Pézsma, szantál
 
Bár a nagyi nem ezt az illatot használta, mégis akárhányszor kifújtam, azonnal Ő ugrott be. A virágos kertünk Erzsébeten, a Kerekzátony szigeti rózsalugasunk és az ott eltöltött gyermekéveim nyarai.
Gyönyörű volt!
Nagyon szerettem a szigetet.
 
Laurent romantikus kertje tökéletesen illett a mamikához. Elég összetett személyiség volt.
Kedvence a mimóza, amelyet ahol és akitől tudott állandóan begyűjtött. Parfümökben viszont Elizabeth Taylor Passion kreációját használta, illetve annak megjelenése előtt a hasonló karakterűeket – nem emlékszem, mert kislány voltam. Az oroszlán jegyében született. A mimóza és a természete közötti hasonlóság csak zivatarok idején mutatkozott meg – rettenetesen tudott félni. Egyébként meg majd ötven éven keresztül próbálta irányítani nagypapámat, amit ő enyhén szólva megmosolygott. Játszmáikat, melyet szinte fél évszázadon keresztül űztek, szerintem mindketten nagyon élvezték.
Papa olyan rózsakerteket csinált Mamának, amelyet fényképezni lehetett a magazinokban. Egy álom volt. Ez volt az ő örök szerelmi záloga a felesége felé.
Nyaranta a szigetlakók képesek voltak felbattyogni hozzánk, István bátya sportértesülései és a Mariska néni túróspitéje végett. Közben csodájára jártak a virágainknak.
A rózsák pedig ontották mélyen bódító, kellemesen citromos, bársonyosan édes, szikrázóan friss, lágyan erotikus aromájukat.
Zápor után meg aztán elmondhatatlan illatorgiát árasztottak. A levegő csak úgy rezgett a millió szirom kipárolgásától. Hosszú percekbe telt mire végigcsodáltuk őket. Mindegyik tő más volt. A színük is.
 
Ez a parfüm leginkább az eső utáni rózsakertet idézi bennem, gondolom a fű miatt lehet, mert a nedves föld és a harmat egyaránt eszembe jut róla.
Szeretem ezt a Paris változatot. Korántsem olyan erős, mint az anyaillat. Gyengéd, lágy és romantikus, ahogy a neve is ígéri. Mára elég drága lett, feltehetően kevés van már belőle.
Igazából rajtam a fű és rózsa érződik ki, a többi alkotó nem. Rózsából azonban mintha 4 – 5 fajta is lenne, és valószínűnek tartom azt, hogy nem csak az én bőrömön működik így. Ettől eltekintve gyöngyvirág és orgona jegyzeteket is tartalmaz. Hatótávolsága  bőrhöz közeli, ám ott rendkívüli finom. A tartóssága 5 – 7 óra.
 
Abszolút nem a szexfaktor parfümökhöz tartozik….soha nem jutna róla eszembe egy szeretkezés!
De! Finomság? Igen. Udvarlás? Naná hogy!
Szépség, kecsesség és báj, kellem.
 
Előttem egy ósdi megsárgult fénykép. Nagymamám ül egy régimódi fonott karosszékben a kertben. (Van rózsa is és egy óriási diófa is) 1941. Rózsamintás ruha, fehér hullámzó karimájú kalap, fehér varrott fűzős cipő, mellette a kézzel horgolt csipkés ernyő, csipkekesztyű és ölében a gyönyörű hófehér állandóan suvickolt spicc kutyája, Puci….!
Komolyan mondom….szinte már szirup ez az egész. Mégis olyan gyönyörű. És igaz. Hát nem tökéletes szinonimája a Jardins Romantiques – nak?
 
Kezemen az illat. Rendkívüli és törékeny. Nem ennek a kornak a szülötte. Most hiányzik a nyugalom és idill. Enélkül nem lehet élvezni Laurent különlegességét. Megszaglászták a lányaim is. Meg kell jegyeznem, kitágult a szemük, elcsodálkoztak a szépségén. Mégsem hordják.
Azt mondják időutazás ez a parfüm. Ma mindenki rohan. Ez pedig olyan nyugodt.
 
Ínyencek, művészlelkek, romantikusok fogják élvezni. Hosszú beszélgetések, pár barát és egy pohár finom bor társaságában. Vagy pedig egy jó Csathó könyv olvasása mellett, mely a századforduló polgárságáról szól.
(Parfümbűbáj)
Tagged with:
Posted in Yves Saint Laurent Yves Saint Laurent illatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!