bouquet

Tömjén

Sharing is caring!

Bibliai növény. 

Jézus születésekor a három napkeleti bölcs ajándékot vitt a kisdednek. Aranyat, tömjént és mirhát. Különleges jelentőséget tulajdonítottak neki.
Az arany a nap fényességét és ezáltal Jézus csillogását; a tömjén a tisztaságot; a mirha az áldozatot és erényt szimbolizálta.
Maga a tömjénfa a balzsamfafélék családjába tartozik. Előfordulása: Észak – Afrika, Közel – Kelet, India. A száraz meleg levegőt szereti nedvességigénye csekély, beéri a hajnali párával. Illata balzsamos, hevítve fűszeressé válik, íze enyhén kesernyés. Gyűjtik a gyantáját, mézgáját, illóolaját.
A fa kérgét hosszában bemetszik, majd innen aztán kifolyik a gyanta. Ebből desztillációval nyerik ki a magas illóolajtartalmat. Évente kétszer csapolják meg a fákat.
Alkalmazási területe óriási!
Kozmetikai szerepe: 
Rendszeresen keverik bele az illóolaját különböző bőrápoló szerekbe. Antiszeptikus, bőrkisimító, ránctalanító, bőrvilágosító hatása régóta ismert. Arcápolóként enyhíti a pigmentfoltokat, egységessé teszi a bőrszínt. Kiegyenlít, gátolja az acne és comedo képződést. Testápolóként fantasztikus a hidratáló és bőrvédő képessége, még ekcémára is jó. 
Szereti is a szépségipar: A Ren, Akamuti, Farfalla, MuLondon, Najel, PHB márkák – a teljesség igénye nélkül természetesen – beleépítik szépségtermékeikbe ennek a nagyon értékes növénynek a hatóanyagait.
Alkalmazzák a gyógyászatban. Svájc elismerte hivatalos gyógyszerként is a tömjén kivonatos kapszulákat.
Sikerrel alkalmazzák rosszindulatú agydaganatos betegségekben, de eredményeket értek el a petefészek, hólyag, prosztata, tüdő, méhnyakrák kórképeinél is.
Rendkívül erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, csíraölő. Kiváló a reumára, köszvényre. Erős seb – és fekély gyógyító hatása van. Kivonata még tömény koncentrációban sem okoz panaszokat, ez azonban a tömjén őrleményről már nem mondható el.
Spirituális és lélekre gyakorolt hatása kiugróan magas. Illóolaja, illetve füstölője tértisztító, pozitív gondolatokkal tölt fel. Megnyugtatja az idegeket, segíti az elalvást, de a koncentrációt is. Kiegyensúlyoz és helyes mederbe tereli a gondolatainkat. Kitűnően lehet aromája mellett meditálni és jógázni.
Összetevői: triterpének: A és B tömjénsav, cukorfélék: arabinóz, arábikum sav, illóolajok: basszorin, pirén, dipentén
Érdekességek
Hogy mennyire keresett volt mindenkor a tömjén azt bizonyítja a babiloni Nabukodonozor király rendelete, miszerint a leigázott népeinek évi ötvenezer kilónyit kell beszolgáltatni adó gyanánt.
Hippokratész sebeket és sebfertőzéseket, vérzéseket gyógyított vele.
Az ókori Kína a lepra és tüdővész ellenszerének tartotta.
A legkiválóbb minőségű tömjén Egyiptomban a fáraóknak és családjuknak volt fenntartva. A halott testét a balzsamozóasztalon gyakorlatilag belülről a szív kivételével kiürítették, és az üregekbe tömjént, mirhát és különböző illatos növényeket helyeztek. Kívülről szintén e növény illatos olajával és balzsamával itatták át a bőrt, mielőtt azt gyolcsba tekerték.
Végére hagytam mániámat, mégpedig  a parfümöket. 
Rengeteg készítménybe teszik illóanyagait, azonban nem képviselnek alkotóegységükkel szignifikáns tömörséget. Azért van néhány jellegzetesen ilyen, melyek a következők.
l’Artisan: Passage d’Enfer
Etro: Messe de Minuit
Montale: Full Incense
Montale: Louban
Compagnie delle Indie: Olibano de Siam
JoAnne Basset: Call to prayer
Keiko Mecheri: Oliban
Amouage: Epic man
Heeley: Eau Sacrée
(Parfümbűbáj) 
              
Tagged with:
Posted in Boszorkánykonyha

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!