bouquet

A Bill Blass trió

Sharing is caring!

Nálunk kevésbé ismert az amerikai divatcég, mely 1970 – ben alakult meg. Legsikeresebb időszaka a kilencvenes évekre tehető. A főleg hétköznapi viseletre készített döntő többségben cipőket, táskákat, ruhákat  tervező William Blass első illatát a vállalat megalakulásának évében dobta piacra,  mintegy kiegészítő darabként a ruhák mellé. Pályafutása alatt ezidáig 15 parfüm készült. Voltak olyanok, melyeket be sem hoztak hazánkba, ezeket én sem ismerem, de volt egy trió, amely nagyon tetszett.

Parfümkollekció viszonylatában az 1991 – es év nagyon sikeres volt.
 
Ebben az esztendőben három illatot is piacra dobtak. Véleményem szerint ezek nappali viseletek, bár a nevek mást sugallanak.
Nos….döntse mindenki el, saját belátása szerint.
 
Bill Blass: Hot
Mottó: Délutáni randevú
Megjelenés: 1991
Milyen: Női
Kategória: Mainstream
Karakter: Chypre – virág
Illatjegyek: Fej: Zöld jegyzetek, bergamott, aldehid.
Szív: Orriszgyökér, jázmin, tubarózsa, fahéj, szegfű, méz, babérlevél, pacsuli, gyöngyvirág.
Alap: Cédrus, tölgymoha, pézsma, szantálfa, vanília, tömjén, borostyán.
 
Ez a sorozat legkevésbé ismert tagja.
 
Számomra a vörös csomagolás, és a forró név nem hozza azt a buja erotikus feelinget, mint amit sejtet a külső első blikkre. Tagadhatatlanul van benne szikra, főleg az elején, amolyan kis szurka – piszka. Pimasz kis kokettálás, melyet a zöldes elemek a citrusokkal alkotva flörtölgetős flegmában nyomatják pár percig. Szegény aldehid felbukkan, de a következő pillanatban háttérbe is szorul az egymással  feleselő zöldek miatt. Ám ezek a percek nem tartanak sokáig. A Hot átalakul egy nagyon nőies nővé. Finommá és elegánssá….de olyanná is, aki teljesen tisztában van a saját fegyvertárával.
A csábkarmaival!
Ez egy kesernyés virágillat. Méghozzá nagyon jól sikerült. Én azért szeretem a tölgymohás jegyeket, mert nem engedik meg, hogy a parfüm elviselhetetlenül nehéz, émelygős legyen. Mindig ad egy tartást az alkotásnak. Keretbe foglalja a virágokat, melyek szépen kibontakozhatnak. Nagyon finoman mutatkozik meg a szegfű és a jázmin. Egyértelműen érezhető a méz aromája, de együtt a fahéjjal. Nekem mindig egy megédesített fűszeres tea ugrik be ilyenkor – bár a parfüm nem tartalmaz tea elemeket. Talán azért asszociálok erre, mert az illat a délutánokhoz visz egy könnyed ötórai teázásra rózsamintás porceláncsészécskében kerek kis márványasztalon. Az alapokat biztosítja a vanília, a szantálfa füstje és a tömjén.
Tudom, nem lehet skatulyázni….mégis….harminctól felfelé tudom csak elképzelni. Kell hozzá egy kis érettség. Ahogy nem tudok ehhez az illathoz csupa dekoltált ruhát sem asszociálni, hanem inkább zárt szűket, magas hasítékokkal….
 
 
Bill Blass: Nude
Mottó: Zongoraleckék egy délelőttön
Megjelenés: 1991
Milyen: Női
Orr: Sophia Grojsman
Kategória: Mainstream
Karakter: Púderes – virágos
Illatjegyek: Fej: Bergamott, galbanum, rozmaring, aldehid.
Szív: Nárcisz, tölgymoha, rózsa, ylang – ylang, jázmin.
Alap: Vetiver, orrisz gyökér, pézsma, szantálfa.
 
Kedvelem! A Nude úgy szép, ahogy van! Törékeny, őszinte, fénylő, szelíd, romantikus illat.
Hatalmas ablakok, rajtuk besütő napfény, tágas szoba, süppedő szőnyegek, tükörfényes zongora és egy fiatal, karcsú lány jelenik meg képzeletemben, ahogy éppen Debussyt, vagy Chopint gyakorol….pasztell rózsaszín ruhát visel és fehér lapos sarkú kiscipőt. Ujjai futamokat pergetnek és a helység megtelik érzelemmel.
Ilyen a Nude. Törékeny bújós nárcisz illat. Púderes, pézsmás, kissé mohás, gyengéden rózsás szépség. Ártatlan és egyszerű. Csak az ylang – ylang kacarászik fel benne, éppen úgy, ahogy a napfény végigvillódzik néha a klaviatúrán.
Olyan mintha a múltból jönne elő ez a parfüm, pedig nem hasonlít a régi idők illataira. Békét hoz. Csendes derűt. Ritka tünemény ebben a rohanó világban ilyen pillanatokat meglátni.
Igazából egy tavaszhírnök, bár én minden évszakban képes vagyok hordani. Amikor ezt viselem, megnyugszom. Jóleső érzés fog el és azt veszem észre, hogy beleszagolgatok sálamba, vagy csuklómba. Mindig felvillanyoz az ylang – ylang vidámsága és az a természetes báj, mely ezt a készítményt körülveszi. Ebben a termékben az aldehid hatalmasat alakít. Megmarad végig friss tisztaság eszenciája és páratlanul szépen egyesül a többi alkotóval.
Azt hiszem nem nehéz rájönni, hogy a triumvirátusból ez áll a szívemhez a legközelebb. Teljesen kortalan!
 
 
Bill Blass: Basic Black
Mottó: Dolgos hétköznapok
Megjelenés: 1991
Milyen: Női
Kategória: Mainstream
Karakter: Chypre
Illatjegyek: Fej: Ylang – ylang, őszibarack, narancs, mandarin, szegfű, szilva, kardamon, bergamott.
Szív: Ibolya, szegfű, koriander, méz, rózsa, ylang – ylang, jázmin, tubarózsa.
Alap: Benzoin, pézsma, pacsuli, borostyán, styrax, vetiver, tölgymoha, cibet, kókuszdió.
 
Először azt mondanám, hogy hasonlít a Hot – ra. Egy pillanatig, de nem.
Szuper kis chypre illat, mely a nap bármely szakaszában hordható.
Jellegzetes kilencvenes évekbeli designer elemeket visel magán. (Jóslatokba nem bocsátkozom….bár a divat állandó körforgásban van. Lecsengett a kétezres évek cukorimádata, lemenőben ennek az évtizednek az oud misztériuma. Egyre több citrus/virágelemeket vélek felfedezni….és innen már csak egy ugrás becserkészni a fás/földmohás alkotókat. Szerintem hamarosan ez lesz a trend)
A Basic Black egy olyan nő illata, aki független, erős, nem szorul mankóra, s mert tisztában önmagával az eredményeivel és erényeivel, mer laza lenni, erőfeszítések nélkül könnyedén. Ugyanakkor nagyon karakán.
 
Belepakoltak sok mindent épp ezért gyakorlatilag alig, vagy nem lehet kivenni a jegyzeteket, de nem ez a cél, hanem az összhatás!
Mit érzek benne?
Gyantás, kissé ragacsos alapokra felépülő borostyános sötét zöld levélszagot (mintha sok – sok fa között sétálnál), amely keveredik a rózsával, tubarózsával, néha jázminnal. Kevés mandarin illóolaj folyamatosan jelen van benne, ettől derítettebb lesz, kiegyenlíti a sok fás elem komolyságát.
A jelenlegi megszokott parfümökhöz képest ez egy merőben más kategória. Most garantáltan feltűnést lehet vele kelteni!
És, hogy milyen a vonzásfaktora? Azt garantálom, hogy felszalad a férfiak szemöldöke! Szerintem, elkezdenek gondolkozni, hogy megéri, vagy nem éri meg a vadat becserkészni – mindenesetre ha belevágnak, akkor nagyon óvatosan teszik majd!
 
A trió csomagolása és kiszerelése kifogástalan. Az illatok hatóideje közepes, rajtam öt – hat óra. Szilázsuk mérsékelt. Ár/érték arányuk nagyon jó, az olcsó – és középkategória határán mozognak.
(Parfümbűbáj)
Tagged with:
Posted in Házak – Illatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!