bouquet

Amouage: Epic for Woman

Sharing is caring!

Mottó: Elfeledett emlékek nyomában….

Megjelenés: 2009
Kategória: Niche
Karakter: Orientális – virágos
Orr: Cecile Zarokian, Daniel Maurel, Angeline Leporini
Illatjegyek: Fej: Kömény, fahéj, rózsaszín bors.
Szív: Tea, jázmin, muskátli, rózsa
Alap: Pacsuli, orrisz gyökér, tömjén, vanília, borostyán, tömjénfüst, guajakfa, szantálfa, pézsma, oud, füstölők.
 
Őnagyságosságossága valódi mestermű, zseniális és utánozhatatlan alkotás, mely még az olyan kiemelt manufaktúrák között is ritka, mint maga az Amouage!
Nem olyan öntörvényű, különc és szabad szellemű, mint például a Bracken Woman, de éppen ezért jóval populárisabb és viselhetőbb.
Fűszeres flórakuckó, mely tele van érzelemmel, törékenységgel, vibráló érzékiséggel és bájjal.
 
Hogy mi jut róla eszembe? Egy ódon vidéki kastély, melyet már befutott a repkény és a kerti iszalag. Az épületnek van egy tornya. Spaletták helyezkednek el kihajtva az ablakok oldalán. A bejárathoz kanyargó lépcsősor vezet fel. Minden kicsit ódon, kicsit poros s néha a nap sugara pókhálón csillan meg….Ám a kastély előtt hatalmas kert terül el, bőven árasztva a virágok bódító aromáját tova, el a szelek szárnyán! Patak csörgedezik vígan sodorva magával azokat a tarka szirmokat, melyeket már meguntak a növények. Dús lombú nagy fák adnak árnyékot és biztonságot a madaraknak és kisállatoknak.
Belépve a kastélyba egy kicsit porszag van. A nap árnyékokat vet a bútorokra és megeleveníti a puha szőnyegek tarka mintázatát. A kárpitok színe fakó lett már az évek múlásától. Egy öltözőasztalon régesrégi parfümös amforák hevernek….kihúzott fiókjából egy gyöngysor kandikál ki. Odébb nézve valaki egykor rózsás porcelánt felejtett egy kis asztalon. Lehet, hogy éppen teázni készült.
Krémszínű szattyánbőr cipellő pihen apró sarkain egy paraván mellett. A ruha, mely ki van készítve fakult mályvaszínű már, bár lehet, hogy csak a por telepedett rá….
Balra a nagy ovális ablak résnyire van csak nyitva és a szellő meglibbenti az öreg függönyöket, melyek dacolva a hosszú évtizedekkel tökéletes állapotban vannak. A kilátás innen lélegzetelállító. A kert és mögötte az erdők – mezők messzire ellátszanak, egészen a hegyekig….
 
Fantázia, vagy valóság? Bármelyik is legyen, mesébe illő….
 
Egyébként az Epic orrai is elszálltak a parfüm tervezése alatt!?
Őket a Selyemút, Kína, a Tiltott Város ihlette meg Puccini világhírű operája alapján, s ez nem volt más mint a Turandot. A gyönyörű szívtelen hercegnő és Kalaf herceg történetét meséli el a zenemű. A parfüm legalább annyira grandiózusan van megkomponálva, mint az opera.
Életet és halált….szépséget és fájdalmat hordoz magában.
Teljes, értékes, nagyívű!
 
Sok alkotója van és biztos vagyok benne, hogy csak töredékét hozták a nyilvánosság elé. A mű folyamatosan hullámzik, mintha egy csónakban ringatóznánk. Hangulatát tulajdonképpen végig lineárisnak mondhatnám, de ez így nem igaz. Nüansznyi különbségek mutatkoznak meg a parfüm születésétől a teljes elillanásáig, miközben léte mindig más és más benyomásokat kelt majd bennünk.
 
Az alapokat nagy valószínűséggel az oud, vanília, füstölő és száraz porított fás jegyzetek adják. Ez az ami konstans az illat életében és tulajdonképpen szinte azonnal érezhető. Ezekhez az akkordokhoz aztán váltakozva mutatkoznak a következő jegyek.
 
Muskátli. Az illat folyamán többször is felbukkan. Nagyon szép összképet eredményez fásan kesernyésen lágy aromájával.
Fahéj és rózsabors. E kettő szikráztatja az Epic életét. Szintén rendszeresen beköszön, új fejezeteket nyit, frissé, élettel telivé teszi a művet.
Rózsa. (Tutira veszem, hogy valami fáradt rózsaszín lehet) Hullámzik. Romantikát, bájosságot és csepp melankóliát visz az alkotás hangulatába.
Tea. Tisztaságot és nyugalmat csempész a jegyzetek közé.
Borostyán, szantál és tömjén. Ezeket az elemeket úgy keverték bele az illatszerbe, hogy ne lehessen kivenni őket. Az a bizonyos  – ”Ja, most hogy mondod, tényleg van benne!” – mondat fogja majd elhagyni a szánkat.
Az orrisz gyökeret lehelet finoman végig lehet érezni, a többi alkotót azonban nem tudom kivenni.
 
A parfümöt bárhova, bármilyen napszakban lehet viselni. Egyben biztos vagyok s ez az, hogy nem pörögsz majd fel tőle. Inkább nyugtat, álmodoztat, a kreatív szellemiségedre hat.
Ez az az illat, amely után megfordulnak, sőt visszajönnek, megdícsérik, megkérdezik mi van rajtad. A tartóssága nagyjából 10 óra. Szilázsa külön említést érdemel. Nagyon finom, cseppet sem tolakodó. Olyan mint egy átlátszó hosszú fátyol. Figyeltem az illatot másokon is. Lenyűgözően szép.
Egyedüli visszatartó ereje, a drágasága. Bár….megéri rá akár hosszú hónapokon keresztül spórolni, mert valóban csak egy csepp kell belőle, s mégis egész napos illatfelhőt eredményez.
 
Kapható ugyanebben az illatban szappan tusfürdő, testkrém, illatgyertya, utazó méretű parfüm is. Talán még szilárd változatát is láttam….
 
Az Epic egyike kedvenceimnek, akárcsak maga a manufaktúra. Most a csuklómon van….megszaglászom….ezen a zord, nyirkos februári szombaton kifejezetten jólesik lágy ölelése és sejtelmessége mely a múlt fátylait lebbenti fel….
(Parfümbűbáj)
Tagged with:
Posted in Amouage illatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!