bouquet

Mirha – Commiphora Myrrha

Sharing is caring!

Ismét egy csodanövény. 

Szomáliai balzsamfának hívják azt a csodálatos fát, melynek szirupjából állítják elő a mirhát. Az említett országon kívül Jemenben, Szaud – Arábiában és Kelet – Etiópiában él még nagy számban.
Begyűjtése úgy történik, hogy hosszanti irányban megvágják a fa kérgét. Egy sűrű mézgás váladék folyik ki. Ez megszilárdul, majd vízgőz desztillációval kivonják az értékes illóolajat.
 
A mirhát már a Bibliából ismerjük, hiszen a napkeleti bölcsek a kisded Jézusnak az arany és a tömjén mellett ezt vitték ajándékba. Tisztaságot, áldozatkészséget és hitet szimbolizál.
 
Olaja rendkívül balzsamos, keserű – édes szagú, összetéveszthetetlen. Amikor párologtatom olyan, mintha megtelne a szoba levegője tisztasággal, finomsággal, érzékenységgel és fénnyel.
Enyhe az illata. Hiába édeskés, mégis kicsit hűsítő és frissítő aromát áraszt ki.
 
Rendkívül erős fertőtlenítő, vírus, baktérium -és gombaölő, bőrerősítő, tartósító, fájdalomcsillapító.
 
Egyiptomban mielőtt gyolcsba tekerték a halottakat, mirha és tömjén balzsammal kenték be a testeket. A mirha tulajdonképpen konzerváló szerepet töltött be.
S mivel kiváló desinficiáló ezért az otthonápolásban sebkezelésre is használják. Hámosít, hegesít. Felületi sérülésekre, kezdődő decubitusra, horzsolásra, kisebb vágásra alkalmas. Mély, nedvedző, gennyes sebeket viszont nem ajánlott vele kezelni, mert további felmaródást okozhat. Javaslom az orvos hozzáértését az ilyen esetekben!
Ekcémát csillapít és gyógyít. A fájó, vörös, szétrepedezett, sebes bőrt rendbehozza. Körömvirág balzsammal kell összekeverni. A mirha netto illóolajtartalma nem haladhatja meg a kikevert kenőcs mennyiségének két százalékát! Ez a körömvirágos készítmény csodát tesz az ekcámával, nem mellesleg teljesen természetes anyagokból áll. Jelentős a fájdalomcsillapító hatása.
 
Hatékony a fogínygyulladásra, eltűnteti a soort, kellemes leheletet biztosít. Mirha tablettát már próbáltam fogmosásra – hú, nekem nagyon nem jött be az íze. Legközelebb Sante fogkrémben próbálom ki.
 
Kozmetológiai szerepe szerencsére folyamatosan növekszik. Anti – aging bomba. Liftingel, ránctalanít, feszesít, nyugtat, hidratál, fertőtlenít. Ezt mind!
Egy ideje tömjénnel használom és meg kell mondani, hálás a bőröm érte.
Akamuti, Farfalla, Sante, Logona, Weleda, CMD márkák között lehet kutakodni ha ilyent szeretnénk használni, hogy csak néhányat említsek.
 
Akik meditálnak, jógáznak azoknak nem hiszem, hogy be kell mutatnom, hogy akár füstölőként, akár illóolajos párologtatóként milyen isteni aromával árasztják el a helységet. Ha valaki nem ismeri azoknak szeretném elmondani, hogy nyugtató, tudattágító, félelmektől elszakító csodálatos ereje perceken belül hat az elmére.
 
Ha a parfümökbe mirha is kerül, akkor annak minőségét nagyjából tíz évvel meghosszabbítja.
Szerintem a leggyönyörűbb illat belőle:
Von Eusendorff: Classic Myrrh
És itt van még a többi szépség:
Etro: Messe de Minuit
Annick Goutal: Myrrhe Ardente
Keiko Mecheri: Myrrhe & Merveilles
Soivohle: Incense & Myrrh
 
 
Érdekességek
A legértékesebb mirhabalzsam Mekka környékén készül, s eljárásának technikáját a mai napig hétpecsétes titok fedi.
Ovidius nemcsak gyógyszerként, hanem szépítő kenceként is használta. Vergilius hajkenőcsként emlegeti.
Az Ószövetségben mirhával szenteltek fel.
Eszter könyve megemlíti, hogy a mirhát olívaolajjal keverik össze és parfümként használják. Sőt: a lányokat hat hónapig az olajával szépítik, mielőtt Ahasvérus király elé járulnak.
Az Újszövetségben Jézust megfeszítése előtt mirhával kevert borral kínálják meg, jelentős bódító és fájdalomcsillapító hatása miatt. Ő azonban nem fogadja el, mert teljes öntudattal kíván keresztáldozat lenni.
 
A szerelem illata!
”Arca, mint a balzsamillatú virágágy,
  melyben illatos növények nőnek.
 Ajkai liliomok,
  melyekről csepegő mirha folyik”
             Énekek éneke – részlet
 
(Parfümbűbáj)
 
Tagged with:
Posted in Boszorkánykonyha

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!