bouquet

Annick Goutal: Nuit Etoilee edp

Sharing is caring!

Mottó: A nyugalom varázsa
Megjelenés: 2012
Milyen: Unisex
Orr: Isabelle Doyen
Kategória: Niche
Karakter: Aromás – fás – zöld
Illatjegyek: Fej: Borsmenta, édes narancs, citrom.
Szív: Szibériai fenyő, fenyőgyanta, fenyőfa, írisz
Alap: Tonkabab, angyalgyökér, borostyán, olasz szalmagyopár.

Egy illat, mely alkotórészecskéibe belerakták a kedvenceimet. ❤
Ha van elsőszámú ”Orrom”, akkor nekem ő az. Isabelle Doyen. Pillanatok alatt tudok azonosulni vele. Bámulatos, ahogy együtt alkotnak Camille Goutallal.

Valósággal szárnyalok! Érzékszerveim megbolondultan szívják be a csodálatos borsmenta és szerintem még fodormenta illatot is – melyek illóolaj minőségét magukban is szét lehet bontani élénkítő, majd édes jegyzetekre. Érdekes ennek a két gyógynövénynek a kettőssége.
Számban összefut a nyál, mikor a kertből letépkedett különböző ízű és illóolajtartalmú mentaleveleket, beledobom abba a kancsó limonádéba, melyben karikára vágott citromok és narancsok garmada van. A poharam is tele van velük és én fittyet hányva a modorosságra ujjaimmal beletapicskolok a limonádéba és úgy ahogy van héjastól eszem meg a narancsot, citromot és hozzá az apró mentalevelet….A gyümölcsök őrjítően savanykás zamatos leve végigcsorog a nyelvemen.
Élvezem az ízeket és illatokat….

Bőrömön a citrusos mentaképletek egyesülnek a föld és a gyanta aromájával és néha pipadohány szag száll fel a csuklómról. Metamorfózis kezdődik.
A menta visszavonulót fúj és először jóféle legelő, majd erdőszag lesz a bőrömön. Nyers zöldje ekkor hasonlít a Liltre. Nem az az illat – de az érzet igen. Füstös kicsit alkonyodó ködös erdőillat, melyben a ragacsos gyanta és a balzsamos borostyán keveredik egymással.
A sok fenyőt, mely a szívelemeket adja közvetlenül nem érzem. Viszont a hatósugarában egyértelműen megjelenik, mégpedig olyan földöntúli szépségben, mintha Angyalország tűlevelű fenyveseiben járnánk ég és föld között a hegyekben fent….
A szilázs hordozza magában a fenyő kérgét, balzsamát, tűhegyét és azt az illatot, amikor még csak kibuggyan a fiatal hajtás, amikor még csak világoszöld, és ehető a fenyőrügy….

Még mindig változik….
Az egyetlen édes elem ebben az egész költeményben a tonkabab. És mégis. Így van ez jól. Balzsamossá teszi a gyanta és borostyán. Némi kedvességet sejtet az angelika mézessége, bár az is inkább kesernyés.
Én úgy hívom, hogy alkonyodik a parfüm. Hozzávetőlegesen két óra múlva lágy és törékeny lesz. Illékony illatát erdők – mezők tündérei is szívesen használnák a hold fényei alatt.

A Nuit Etoilee nem szexillat. Az éjszaka nem buja csábításra hív, hanem inkább nyugalomra. Megmutatja, hogy milyen csodálatos lehet a természet akkor is amikor elalszik.
Gondolj csak bele….

Én voltam erdőben fa bungalóban éjjel. Apukámmal régen rendszeresen túráztunk. A hegyek, erdők, sziklák és virágok szabadságot adtak. A természet közvetlen érzékelése sokkal nyitottabbá, elmélkedőbbé tett bennünket.
Nyáron az éjszakai ég egészen sötétkék, majdhogynem fekete. Bársonyos. A sok csillag ad egy kis fényt – főleg, ha tisztáson van a házikó. Egy nyugodt este legfeljebb pianoban zsizsegnek a fák, titkokat sustorogva az ember fülébe. A fenyők lélegzését lehet érezni a levegőben. Nyugtatólag hat az érzékszervekre és jó mélyen beszívom a finom gyantaillatot. Apró szentjánosbogárka had világítja be a földtakarót. Tücskök cirpelnek, amelytől álomba szenderedünk….Néha bagoly huhhant, de az is megnyugtató.
Nedvesebb a levegő. Érezhető a fák kérgének illata, a párás földé, a leveleké….Néha cserebogár esetlenkedik neki a ház falának. Olyan, mintha az egész természet vigyázná a kis erdei lak pihenőinek a nyugalmát.

Goutal illatának utolsó órái nyugtatólag hatnak az elmére és idegrendszerre is. A parfüm élete hozzávetőlegesen hat – hét óra. Tíz – húsz centire érezhető a bőrtől.
Szépségét, a tökéletesen megalkotott páratlan törékenységű gondosan összeválogatott alkotóelemei adják.
Árfekvése közepes.
(Parfümbűbáj)

Tagged with:
Posted in Annick Goutal Annick Goutal Illatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!