bouquet

Bálint Csaba interjú

Sharing is caring!

Csabát mindössze pár hónapja ismerem. Március környékén láttam először a nevét az FB Parfüm Szalon csoportjában. Felkeltette a figyelmem az, hogy egy saját készítésű mintát ajánlott kipróbálásra kedvesen és nagyon szerényen. Természetesen én is rendeltem belőle. Az igazi meglepetés azonban otthon ért. Illatmintája –  a Balifleur földöntúli szépségben ragyogott a bőrömön.

A parfümnek lelke van! – Ezt állítottam a múltban, a jelenben és a jövőben is ezt fogom….

Kíváncsi lettem erre a tehetséges művészre, aki páratlan ízléssel rendelkezik.

 

Kedves Olvasó! Fogadd szeretettel a vele készített riportom.

Hol születtél?

Szerbiában a Vajdaságban, Zentán születtem 1984 – ben. Akkor még Jugoszláviának hívták és még volt néhány kozmetikai cikket gyártó vállalat, akik parfümöt is kínáltak. Persze ezek nem kerültek fel a parfüm térképre és mára már mind elhagyta ezt a tevékenységi kört.

Jelenleg is Vajdaságban, Magyarkanizsán élek és alkotom.

 


Milyen iskolába jártál?

Az elemi iskola végeztével a nagyokosok elküldtek gépészmérnöknek, gondolván hogy az autó formatervezésről álmodó gyereknek az a legtesthezállóbb vagy legmegfelelőbb alapot nyújtó szak a tovább tanuláshoz. Tévedtek. Mivel számítógépen tanultam meg fogaskerekeket és az egyéb fém alkatrészeket rajzolni, és nem pedig saját kézzel sajátítottam el a kreatív szabad rajzolást a színek ismeretét, a formákat és a különböző rajztechnikák elsajátítását, így letettem a formatervezésről és beiratkoztam vállalkozó-menedzsernek Szegeden. Ezt elvégezve 2012 – ben stíluskommunikáció szakra jelentkeztem. Ekkor már derengett, hogy a parfüm lesz az én pályám és meg is fogom találni az oda vezető utat. Nem titkoltan bevallom hogy Zólyomi Zsolt miatt iratkoztam stílus kommunikátornak. Ő oktatóként évnyitó/évzáró beszédet tart ezen a szakon. Végig hallgattam egy pár előadását, részt vettem egy általa vezetett workshopon és mindeközben úgy szívtam az információkat mint egy szivacs. Ezt követően elkalandoztam kicsit a lakberendezés felé, valamint egy kicsit belekóstoltam és a színházi kosztüm készítésbe, szabásba, de inkább csak a varrásba. Ekkor tájt ismerkedtem meg Minya Viktória nevével is. Felvettem vele a kapcsolatot. Így kerültem ki Párizsba tanulni 2014 áprilisában.


Biztonságos volt akkor Szerbia?

Relatíve biztonságos volt. Én 7 éves voltam mikor kitört a Délszláv háború 1990-91 környékén. Szerbia és a Vajdaság mentes volt a harcoktól. Mi annyit éreztünk a belőle, hogy elvitték a férfiakat, hogy jöttek az apákért, férjekért, fiakért. Hogy kiürültek az üzletek és sok volt az áramszünet. Telente sokszor tanultunk gyertyafény mellett, az iskolákban gyakran nem volt fűtés, kispárnával jártunk be, hogy ne fázzunk fel, este pedig barkochbáztunk tévénézés helyett a sötét szobában. Élesen megmaradt bennem, hogy eltűntek a játékok és az édességek a boltok polcairól. Kanizsa, a szülővárosom, egyetlen áruházának a kirakatában sokáig egy napszítta, seszínű poros plüss maci ült és szomorkodott. A csokoládé ízetlenné és szürkévé vált…

A 1998-as NATO légitámadásainál újra felszakadtak a háborúval kapcsolatos érzések és emlékek. Erre az időszakra jellemző volt a sugárhajtású repülők minden napos zaját megelőző légitámadást jelző sziréna hang, majd a hosszas repülő zaj. Egyszer remegtek be az ablakok Kanizsán, mikor a Horgos melletti autópálya felüljárót érte bomba találat.

Szerencsére egyszer sem kellett az otthonunkat elhagyni vagy elbújni. Szabadon közlekedhettünk a felnőtt férfiak nélkül. Ekkoriban és a kilencvenes évek legnagyobb részében is Szegedre jártunk sokszor vásárolni. Ez jelentette a kikapcsolódást, a nyugalom szigetét, a mai napig egy megnyugtató biztonsági pontnak érzem a közelségét.


Gyerekkorodban is ”szaglásztál”?

Két orrcimpával voltam rátapadva a nagyvilágra 😀 Kertes házban laktunk. Mindenféle növény volt a ház körül. A veteményesben mindig volt paradicsom és földieper. Az eper illatáért szó szerint meg voltam veszve gyerekkoromban, de az egész növényért, levelestől, mindenestől, azért a zöldes gyümölcs illatért. Amerre sokszor jártam, mindenhez kötődött valamiféle olfaktív lenyomat. Édesanyám egyik nagynénjénél a tuja bokrok édes, száraz, poros, ciprusos udvar illata, apai nagyanyámnál a török kávé keveredett a 4711 kölni illatával. A család női tagjait folyton parfüm felhő lengte körül. Sokakkal ellentétben, én szerettem az öregasszonyos – locsolókölnis: a pacsuli – tölgymoha – rózsa alkotta korszakot meghatározó illatokat. Édesanyámnak köszönhetően, egész kis koromtól kezdve testközelben voltam a márkás illatszerekkel. Folyton magával cipelt  butikokba, drogériákba, persze ameddig ki nem ürültek a rossz világ beköszöntével. Mindig elbűvöltek a parfümériák polcain sorakozó arany keretes, arany betűs, színes dobozos illatszerek tömkelege. Ma is hajlamos vagyok utána menni az ízléses pazar csomagolásoknak, bár én a fekete-fehéret használom a csomagolásnál. Kora gyerekkorom egyik meghatározó illata volt Yves Saint Laurent: Opium parfümje. Egy régi tizenegy-két éves korom táján történt drogériás szaglászás során égett a tudatomba a szintén YSL akkor még Champagne nevű kreációja, Nina Ricci Deci Dela, a Coco Chanel és a 19 – es, VCA First, Lancôme Ô-ja…. Ők rántottak be a parfümök nagy betűs világába. Innen már többé nem volt vissza út.

 

 

Mi motivált a parfümök készítésére?

Először is a belső késztetés. Akartam tudni miből, hogyan, mit, mi módon, hol készítik a parfümöket. Sok értelmetlen otthoni kísérlet után, ami úgy nézett ki hogy a kéznél levő és megbontható illatszereket összeöntöttem, vagy kivonatoltam, mint például a szegfűszeg magját alkoholban, jutottam el az elhatározásig hogy ezt muszáj lesz iskolában megtanulni.

Másodszor, a környezetem folyton mondogatta, kérdezgetett, ebben mit érzel? Ez miből van? Neked parfümöt kell készítened! Tanácsot adnod, árulnod. Olvasd el a parfüm című könyvet! Olvastad már? 😀

Harmadszor pedig Minya Viktória. Hozzá legelső ízben azért fordultam, hogy végre valaki mondjon szakmai véleményt, vagyok-e való parfümőrnek? Van-e olyan jó szaglásom?

Egészen addig dúltak bennem a harcok, amíg Viktória le nem ültetett első nap a párizsi stúdiójának parfümorgonája elé, és meg nem kezdtük a tanulás első lépéseit. Kaptam körülbelül 150 alapanyagot amelyeket szaglás után körül kellett írnom. Ezt oly kreatív és részletes módon bontotta le az orrom, amit szóban Viktóriának ki is fejtettem, hogy az első 5 percben azt mondta, ez neked való pálya, menj és próbáld meg Grasse – ban a parfüm iskolát. Mondanom sem kell, a fellegekben jártam. Meglett az igazi motiváció. Viktóriának köszönhetem, hogy kinyílt előttem a parfümök zárt világa. Tanáromnak, mentoromnak és példaképemnek is tartom egyaránt! A tőle tanult parfümkészítő technikákkal, alapanyag tudással a zsebemben bátorkodtam jelentkezni az iskolába. A sikertelen felvételi után döntöttem el, hogy én már csak azért is parfümőr leszek. Négy évnyi önfejlesztés és konzultálás Párizzsal az az Viktóriával, juttatott el odáig, hogy kiadhattam az első kreációmat a Balifleurt.

 


Mit szólt/szóltak ahhoz a családod/barátaid hogy Orr leszel?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mindig minden döntésemért, vágyálmomért meg kaptam a maximális támogatást és bizalmat, mind a szüleimtől, mind a barátaimtól! Amint kifejtettem már, folyton üldöztek a kérdéseikkel és kijelentéseikkel:D

Mi volt az első kreációd?

A legelső kreáció tinédzser koromban esett meg. Tinkturáltam szegfűszeget és szemes fekete borsot, amit édesanyám mósusz olajába kevertem gyógyszertárban beszerzett „jázmin kivonatnak” nevezett valamivel és málna étel aromával elegyítettem. Ez igen hamar meg is avasodott:)

A második vagyis első igazi kreációm a Balifleur volt. Egy púderes, ciprusos virág illatnak indult, amit a Grassei felvételire készítettem….


Hogyan született meg a Balifleur?

.…Párizsból hazatérve elkezdtem összegyűjteni, összeállítani a parfümorgonámat. Ez volt április vége. A mérleg és az első alapanyag adag júliusra érkezett meg. A felvételire augusztus elsejére kaptam időpontot. Nos én nekikezdtem az első kísérleteimnek. Kezdtem jázminnal, tubarózsával, adtam hozzá szegfűszeget, kis pacsulit, szantálfát,  és hát kialakult egy illatelegy amire én azt mondtam, hogy ezt elviszem és egy utolsó momentumként előrántom az interjún. Úgy is tettem.

Az interjúvoltató bizottság két tagja, az iskola igazgatója és Max Gavarry parfümőr első reakciója az volt, hogy ez túl erős. Ezt követően hazatértem az én kis csendes városomba, és a B.CS. No.4.3 -as formulát tartalmazó üvegcsét bedobtam az íróasztal legmélyebb fiókjának a legbelső sarkába. Ott gubbasztott két hosszú éven át. Két év önfejlesztést követően mikor már kezdtem úgy érezni tudok igazi parfümöt csinálni, a kezembe akadt és újra szerelemre lobbantunk:D

Lecsendesítettem, bergamottal, vadszamócával és champaca virággal fellazítottam, római köménnyel és szerecsenvirággal megspékeltem. Kapott kasmír fát, fehér pézsmákat, amíg végül kialakult a végső formája. Közben amerre csak jártam, mutogattam, szagoltattam, így számos vélemény, ízlésvilág, személyiség, pillanat beleépült és közre játszott a Balifleur megszületésében.


Mennyi ideig készítetted a Balifleurt?

1,5 év telt el kísérletezgetéssel, közben is folyton tanultam. 157 minta után a 154. lett a befutó. Kipróbáltam vagy 120-130 különböző alapanyagot, akkordot a fejlesztés alatt.


Tervezel hozzá majd kiegészítő termékeket/kozmetikumokat?

Nagyon szeretném kibővíteni enteriőr illatosító termékekkel, testápolási cikkekkel a Parfums Balint termék skáláját. Előbb még azért bevezetek egy – két – három új kreációt a piacra:)


Amikor megszületett az illat kinek tetszett a legjobban?

Mindenkinek:D A nagybetűs nőknek, viszont sok férfi is magáénak érezte/érzi. Így is van rendjén. A parfüm az parfüm mindenki számára, ösztönből kell dönteni, nem márketing sugallatok alapján.

Mennyire drágák a parfüm alapanyagok?

A határ a csillagos ég. Függ a kivonatolási eljárástól, termőhelytől, a növény termőhozamától, az érlelési időtől, hogy szintetikus, izolált vagy természetes alapanyag-e. Például a mostanság Niche fronton és már Mainstream vonalon is oly népszerű oud kilogramm szerinti ára megközelíti a 15-20.000 eurót. Vagy a Hawaii szigetek jelképes virága a frangipani vagy pluméria virág kivonata 7-9000 euró/kg áron kelleti magát.
Vagy, hogy maradjak a Balifleur – nél a tubarózsa abszolútum ára is közelít a 10.000 euróhoz. A sáfrány kivonat szintúgy csillagászati ár kategória.


Neked milyen típusú illatok tetszenek a legjobban?

A ciprusos-virág vagy ciprusos-gyümölcs illat kategória a nagy kedvencem. A púderes fülledt illatjegyek varázsolnak el legjobban, de nagyon nehéz volt választanom!


Bálint Csaba személyére milyen illatjegyű parfümöt terveznél?

Ez hamarosan ki is fog derülni:) Készülőben van egy ‘Én kedvencem” kreáció. Annyit elárulok, hogy ragacsos, játékos és csípős.

Milyen típusú/illatú hölgyek fognak meg?

Elsősorban akit nem a parfüm visel. Mostanság érzékelni vélek egy púderes bőrös illatjegyet nőkön amire felkapom a fejem. Ezek a hölgyek jól öltözöttek, lenge selyem viseletben, finom arany kiegészítőkkel, hangsúlyos ocelot vagy teknős páncél mintázatú napszemüvegben, jelenlétüket mindenki észreveszi….


Milyen illatokat kedvelsz férfiaknál?

Mély, karakteres, gourmand, füstös illatokat. A római köményt például nagyon férfiasnak találom.

Mik a jövőbeni terveid?

Kiadni a készülőben lévő parfümjeimet. Alig bírom kivárni! 🙂 Viszonteladókat találni, mind Szerbiában mind Magyarországon és a világ számos pontján. Nagy vágyam személyre szabott kreációkat megálmodni és a folyamatát végig vinni. Ezen kívül a már említett termékskála kibővítése. Szerbiát és Magyarországot is feltenni a parfüm térképre!:)


Dolgozol már új parfümön?

6-7 illaton dolgozom párhuzamosan. Most a válaszaidra adott kérdések közben is jöttek ötletek és inspirációk. Ezen kívül a felvételire vitt mintát is felraktam a csuklómra, és nem győzöm szaglászni magam.:D

Mennyi időt töltesz el munkával?

Szinte egész nap. Mostanság kezdem bevezetni, hogy legalább vasárnap ne foglalkozzam a parfümökkel vagy az üzlettel.


Szabadidődben mivel foglalkozol?

Parfümöt kreálok:D Vagy az orgonánál vagy fejben. Főzök, másik nagy szerelmem a gasztronómia. Van egy pár jázmin bokrom, petúniáim, rózsám és azokat gondozgatom. Van, hogy elkezdek egy könyvet aztán a felénél abba hagyom, Patrick Süskind könyvével is így jártam:D


Ha lenne három kívánságod mi lenne az?

Igazából az egyik már teljesül is!

Minden más pedig meg van, több is mint elég:)

 

Köszönöm szépen az interjút!

A Balifleur elemzést itt találod:

https://www.parfumbubaj.hu/2018/05/parfums-balint-balifleur/

(Parfümbűbáj)

 

Tagged with:
Posted in Házak – Illatok Illatképek Magyar kozmetikumok Parfums Balint

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!