bouquet

Elizabeth Taylor: Diamonds and Rubies

Sharing is caring!

Mottó: Aranyló október

Megjelenés: 1993
Orr: Sophia Grojsman
Kategória: Designer
Karakter: Fűszeres – orientális
Illatjegyek: Fej: Orgona, őszibarack, mandulafa, rózsa, liliom
Szív: Ylang – ylang, napraforgó, rózsa, jázmin, édes fűszerek, orchidea, gyöngyvirág
Alap: Vanília, benzoin, pézsma, borostyán, szantálfa, cédrus
Vasárnap délután sütizünk a belvárosban! Szaglásszuk a frissen pörkölt babkávé finom telt aromáját, amelyet nekünk készítenek. Azután lassan elfogyasztjuk a házi készítésű édességeket. Szikrázó villáink hozzákoccannak a finoman míves porcelántányérkákhoz.
A vendégek halk zsongása betölti a termet. Illatok, szűrt fények, nyugalom és elégedettség árad mindenhonnan.
Makulátlan a cukrászda. A ház idős, hosszúkás, tágas ablakain besüt még az egyre rövidülő napsugár. A függönyök nehezek, elegánsak, csakúgy, mint a formás, kényelmes diófa székek. Kicsi márványasztalkák körül elegáns hölgyek és urak foglalnak helyet.
Itt megáll az idő. Nem rohan senki.
Ábrándozva eszegetem a vanília illatú almás pitét, közben összekészítenek egy kis csomagnyi kandírozott ibolyát és pár szem bonbont is nekem. Enélkül nem megyek el innen….Gondolataim több, mint száz évvel ezelőttig repülnek, de ez most nem nehéz, hiszen elég kinéznem az utcán elnyúló házakra és azonnal a monarchia fénykorában érzem magam….
Illatom kedves, komoly és egy kicsit régimódi. Amúgy is csak ősszel tudom elképzelni ezt magamon amikor már hűvösebbek a nappalok, reggelenként csíp kissé a levegő. A falevelek rubinvörös és aranyszínben tündökölnek. Szeretem ezt a évszakot de főleg az októbert a gyönyörű árnyalataival együtt. Ideális kirándulóidő városnézésekre s tökéletes a délutáni kávézásokhoz.
………………………………….
Hogy miért maradt ennyire élesen ez a jelenet bennem meg? – Hiszen a Diamonds and Rubies akkor ott annyira nem is ejtett rabul! Teljesen belesimult a nyakamba, csuklómba pontosan úgy, mintha ott sem lett volna. Ellenben emlékszem a csodás sütire és melange – ra! Csak utólag fogtam fel, hogy életem egyik legmeghittebb délutánja volt teleszórva szépséggel, ízléssel és finomsággal. Ezek együttese akkora többletet adott a parfümnek, amit soha nem fogok elfelejteni.
…………………………………
Ebben a készítményben az alap és szívillatok a jelentősek. Rajtam az első akkordokból csupán az őszibarack esszenciája a jellemző de én nem szeretem, úgyhogy jó is, hogy pillanatok alatt elpárolog.
A középső jegyek szinte azonnal összemosódnak a bázissal és egy mély, puha, sötétebb tónusú kompozíciót alkotnak. Erősen mutatkozik a jázmin és a pézsma, ennél visszafogottabb a rózsa.
Ezeket az elemeket gyakorlatilag körbeöleli a vanília, napraforgó és keleties fűszeraroma benzoinnal keverve.
Bár szó van arról, hogy orgona, orchidea, cédrus is szerepel benne, sajnos a bőrömön nem érződik egyik sem.
Az időtartama extra – bőven tíz óra. Lineáris jelleg, nincsenek benne csavarok, azt mutatja végig, amit az elején. Szilázsa közepes, általában észreveszik amikor használom és megdícsérik! Azt mondják, hogy édes és fűszeres. Olyan, mint egy elegáns nő illata.
A forgalomból már kivont, ritka darab. Eddig még nem jött velem szembe! Én azt hiszem, hogy nálunk a populárisabb parfümök a kedveltek, s talán ez is lehet az oka, hogy kevesen használják.
Egyébként is! Az Elizabeth Taylor illatok kellemesek, finomak, megfizethetőek – mégis zömében ismeretlenek nálunk….nem is értem miért….
Az egyre bővülő és igényesebb parfümkedvelők rétegének bátran hozzá kellene nyúlni a ”régebbi újdonságokhoz” is, mert soha nem lehet tudni, hogy milyen szép emlékeket keltenek fel majd bennük, ha néha – néha vagy sűrűbben felteszik majd bőrükre….
Ahogyan most bennem is nosztalgiát keltett. Pakolgattam, nézegettem az üvegcséket és így került a kezembe. Keveset fújtam a csuklómra és azonnal bevillant egy délután, egy beszélgetés. Mosolyok és csevegések az  aranyló októberi rubinvörös napsugarak fényében a császárvárosban.
(Parfümbűbáj)
Tagged with:
Posted in Elizabeth Taylor Elizabeth Taylor illatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!