bouquet

Levendula

Sharing is caring!

Mottó: Az ezerarcú segítő

Hogy őszinte legyek ez a gyógynövény benne van nálam a top ötben!
Olyannyira, hogy képtelen vagyok megunni és ilyenkor nyáron a frissen előállított levendulás készítményekből bizony halomszámra vásárolok be. Azt gondolom, hogy sokukról külön is fogok majd részletesebben írni. Némelyikről már a közeljövőben.
Most magát a virágot szeretném kicsit részletesebben bemutatni és a felhasználási területeit.
Amikor megjött pár hete az első szállítmányom, akkor a gyermekem elhúzta az orrát. 
” – Jaj, anya, én nem szeretem….nem tudom, miért vagy érte annyira oda?! – nyafizott.
  – Jó, de akkor csak a húgod párnájára fújok egy keveset – szóltam. Majd megkezdtem végre a fürdési ceremóniám, immáron friss tusfürdővel, testápolóval.
Másnap kerestem a kelmeparfümöm….de hát a polcon a helye….nem tettem sehova….
 – Ó, visszahozom, csak fújtam egy kicsit az én párnámra is anya – szökdécselt vissza leánykám a permettel. – Mert ennek valahogy olyan finom illata van….és olyan jót aludtam! – szólt nevetve.
 – Mert ez nem mű, hanem valódi kivonat. Nagy különbség van köztük! – szóltam.
Azóta fogy a készlet, mert örömmel használják a gyerekek is.?
Talán a világ legismertebb aromaterápiás növénye.
A levendula az árvacsalánfélék fajtájába tartozik, őshonos Európában. Dísz – és gyógynövény, fűszer, illóolaj. Elmondhatatlanul sok módon lehet felhasználni.
Az ókori Rómában ez volt az elsőszámú szépítkezőszer. Olajos balzsamát magukra kenték, virágát fürdővízbe szórták. Azt hitték róla, hogy távol tartja az ártó szellemeket. 
A középkorban pestisjárvány idején az emberek a csuklójukra kötözve viselték. Már a korai középkortól tudatosan gyógyítottak vele. Fájdalomcsillapítóként, nyugtatószerként alkalmazták, illetve több feljegyzésben olvasni, hogy megfelelő volt, különféle rovarcsípések ellen is. A második világháborúban sebeket fertőtlenítettek vele.
A családom eszi, issza és használja.
Bár ritkán jutok levendulás mézhez, a legőszintébben ajánlom a kipróbálását. Finom, finom és finom! A levendula illóolajának aromája egészen gyengén érezhető, de rendesen megbolondítja a mézet. 
Szárított virágát néha muffinba sütjük (hozzá ajánlatos még adni különböző aszalványokat, vagy marcipánt, hogy ne legyen a süti száraz).
Anyukám isteni levendulaszörpöt készít minden nyáron pár üveggel. Ez némileg köhögéscsillapító – inkább a viszkető kaparó köhögési ingert csökkenti, mint a nyákoldást. Emellett kiválóan regenerálja az idegeket. 
Elképzelhetetlen, hogy ne legyen otthon mindenkor valódi levendulaszappanunk. Ma már több manufaktúrától is beszerezhető, én a Tihanyi Levendulától, és a Mannától szoktam vásárolni. Most próbálom ki a Pannonhalma készítményeit, de jó Yamuna is. 
Szépségápoló kozmetikumokat Tihanyból, a Pom Pom – tól, Balzsam Labortól, Mannától rendelek.
Gyógyhatásai:
Teája nyugtató, köhögéscsillapító, idegrendszer kiegyensúlyozó, relaxáló, szélhajtó.
Kelmeparfümként párnára, paplanra csepegtetve hosszú mély alvást biztosít szép álmokkal.
Levegőillatosítója relaxál.
Saját tapasztalatom, hogy jó hatással van a fejfájásra. Gondolom itt a nyugtató, lazító tulajdonsága játszhat be, lényeg, hogy használ!
Illóolaja fertőtlenít, baktérium és csíraölő, irtja a gombákat. Higítva fürdővízbe, krémekbe lehet tenni, mely erősíti a bőrt, gyulladáscsökkentő és kiegyensúlyozó hatással rendelkezik.
A belőle készült masszázsolaj nyugtató, relaxáló, izomlazító, gyulladáscsökkentő. Enyhíti a reumás panaszokat. (Gyulladt területet tilos masszírozni!!)
Egy csoda a bőrápoló készítményekben! Gyönyörű tőle a bőr. A pattanásokat lelohasztja a száraz bőrt hidratálja – abszolút kiegyensúlyoz, miközben fertőtlenít és nagy mértékben csökkenti az irritáció okozta problémákat.
Szintén saját tapasztalatom: Nemrégiben kezdtem el retinoid készítményeket használni. Idővel ez maga az áldás, hiszen évekkel képes a bőrt fiatalítani. Ámde, amíg lejön a régi bőrünk és kialakul az új, addig egy tisztulási folyamat is végbemegy. Ez nem egy – két nap és nem egy – két hét….hanem jóval több idő. Ezalatt begyulladhat, korpázhat a bőr – szóval az összhatás nem szép. Hogy ezt kompenzáljam levendula szérumot használok, illetve gyulladáscsökkentő aromaterápiás balzsamot.
Virágvize tökéletes nyugtató a nap okozta leégéskor, vagy rovarcsípésnél.
A belőle készült sampon megszűnteti a korpás fejbőr okozta gondokat.
Ó….majd elfelejtettem mondani, hogy én nézegetni is szeretem! Olyan jó végigmenni egy levendula ültetvényen és végigsimítani a kissé rezgő szárakon.
Apró kék – lila virágai szerények és szépek.
Tervezem majd a kertünkben meghonosítani, de amíg nincs szerencsére ellátnak a barátok vele.
Végül egy régesrégi hiedelem….: azt tartották hogy megőrzi a szerelmet és hűséget. Ha levendulavizet öntöztek a nők hajára, akkor azok megőrizték tisztaságukat (hűségüket) míg haza nem tért kedvesük akármilyen hosszú idő is légyen az.
(Parfümbűbáj)
Tagged with:
Posted in Boszorkánykonyha

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!