bouquet

Serge Lutens: Feminité du Bois

Sharing is caring!

Mottó: November a hegyekben

Megjelenés: 2009
Orr: Christopher Sheldrake és Pierre Bourdon
Milyen: Unisex
Kategória: Niche
Karakter: Édes – fás
Illatjegyek: Fej: Őszibarack, szilva, fahéj, cédrus.
Szív: Gyömbér, afrikai narancsvirág, ibolya, ylang – ylang, szegfűszeg, rózsa.
Alap: Vanília, benzoin, szantálfa, pézsma, méz, méhviasz.
Az első kiadás még a Shisheidonál volt megtalálható, akkor szerettem bele. Az 1992 – es parfüm formatervezője maga Serge Lutens volt.
Később újrajelentették a Lutens égisz alatt némileg reformálva.
Nos hát, nézzük meg miről is szól ez a szépség!
Tömören: A Feminité du Bois az esőáztatta erdő illata.
Kifejtve: Az egyik  általam kedvelt leginkább hűvös és hideg idő alatt kibontakozó parfümről van szó, amely egyszerre nedves és száraz, de mindenképpen melegítő tulajdonságokkal bír. 
Többször olvastam hogy az első változat sokkal szofisztikáltabb volt, mert illatképei folyamatosan váltakoztak.
Hiszen a mostani is gyönyörű szerintem….! 
Az  impulzusaim? 
 Gondolatban fázósan sietek haza az otthonomba. A  barnás hosszú kabátom gallérját szorosan összefogom a nyakamon, nehogy beessen a fákról csöpögő hideg eső. Néha megreccsennek lábam alatt a letört nedves faágak és ázott, keserű, földes avarszag legyinti meg az orrom. Sietek haza a jó meleg kis házikónkba. Otthon tűz ropog a kandallóban, gyertyák sercegnek, a kutya és macskák lustán elnyúlva a kályha körül élvezik a meleget….és eszük ágában nem jut kimenni, ó dehogyis!….
Hazatérve egy puha, meleg, hívogató fészek fogad és forró tea vár mézzel, fahéjjal ízesítve. 
No igen….bentről nézve egészen idilli a ködös, esős, gyorsan sötétedő erdő, pedig mennyire fáztam, ahogy siettem haza! Háttérben a magasodó hegyek imitt – amott már fehérlenek. Én mégis…. és így is…. szeretem ezt a vidéket! Itt élek szinte a természet ölelésében ebben a kisvárosban. Itt minden gyönyörű és mindegyik hónap ismerős már. Szeretem az illatait és kedvelem az emberek szokásait! Kutyuval sokat járunk az erdő mentén, ő is én is szaglásszuk a körülöttünk lévő tájat. 
A teám édes és finom – átforrósít. 
Ennek a szépséges parfümnek az alapjait a benzoin, vanília és mézkivonat adják. Hát lehet ennél szebb melengető kompozíciót elképzelni? ….keveset csak….Ez a trió bársonypuhasággal betakarja a viselőjét és átsímogatja testét – lelkét. Gyengéd aromája biztonságot nyújtva két ölelő karként védelmez. Imádom a benzoin és vanília együttes használatát. A styrax fa olaja nyugtat, míg a vanília krémez s engem ez örömmel tölt el. Az alapokban egyébként megjelenik a szantálfa száraz minősége és a pézsma mély sóhaja is.
Nincs a Feminité du Bois – ban nedves akkord. Ennek ellenére az illat életének első negyede ilyen. Talán a belecsempészett gyümölcsök és a csípős gyömbér keveredése a cédrus hűvösével okozza ezt a hatást. Apropó: gyümölcsök. Mesterien vannak belekeverve. Én nem érzem őket, illetve nem tudom megállapítani hogy milyeneket tett bele az alkotó. Az első percekben annyira erős a fák illata, hogy szinte hallom ahogyan reccsennek az ágak a hideg szeles, esős időben! 
Nagyon szeretem….beleborzongok, hogyan lehet illóolajokkal valósághű pillanatképet készíteni?! Hiszen él, vibrál és érzem minden jajdulását az erdőnek, hallom a szél sivítását és fázom a nyirkos köd miatt.
Később a narancsvirág édes kettőst alkot a szegfűszeggel. Szokatlan párosuk meglepően jól egészíti ki egymást, mert a narancsvirág jellegzetes illatát a szegfűszeg kettétöri és belemászik a keserű és erős aromájával a virágba. Ezzel kezd orientálissá válni az illat. A fűszerek pedig tovább és tovább játszadoznak. Már nem nedvesek, hanem inkább szárazak és meleget ontanak! Fahéj, szegfűszeg, gyömbér tüzet szít. Elég a hidegből! Úgy bukkan fel a tűz, oly hívogatva, mint amikor hegyek között elcsigázottan fényt pillant meg a vándor és tudja, hogy hamarosan megpihenhet….!
A nyugalom perceit átveszik a virágok. Egyiknek sincs erős illata. Kevés rózsa – tán éppen világos rózsaszínű -, titokzatos és szerény ibolya és az élet szeretetét hirdető ilang – ilang szépen megférnek egymással. 
Hatóideje hét – tíz óra. Ezalatt több átalakuláson is átmegy, magával húzva bennünket is az érzelmek skálájában. Borzongás, vágyakozás, öröm, szeretet,  meghittség, kalandozás és vándorlás….mind átélem amíg rajtam a Feminité du Bois!
Nincs nagy hatósugara, inkább bőrközeli és nagyon szép.
Abszolút uniszex és nem korfüggő!
Bár nem állandóan, de azért még hozzá lehet jutni. Egy 50 milis üvegcse ára 25 ezer forint körül mozog.
(Parfümbűbáj)
Tagged with:
Posted in Serge Lutens Serge Lutens illatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!