bouquet

Vanderbilt: Gloria Vanderbilt

Sharing is caring!

Mottó: A mindennapok szofisztikája

Megjelenés: 1982
Orr: Sophia Grojsman
Milyen: Női
Karakter: Mainstream
Kategória: Orientális – púderes
Illatjegyek: Fej: Zöld jegyzetek, narancsvirág, levendula, ananász, aldehidek, bergamott.
Szív: Jázmin, orrisz gyökér, ylang – ylang, tubarózsa, rózsa, szegfű.
Alap: Civet, pézsma, opoponax, fahéj, szantálfa, vetiver, vanília.
Örökké klasszikus illat, amely mára már beírta magát a parfümtörténelembe. Sikere tulajdonképpen adva volt, hiszen Sophia Grojsman nyúlt bele. Az ő nevéhez fűződik a Jaipur, Tresor, Volupté, Lalique, Spellbound, Kashaya, Sotto Voce, Paris….hogy csak néhányat említsek.
Szóval Sophia nem kispályás, de nem ám! Ő az egyik legnagyobb illatművész a világon!
A parfümhöz Gloria Laura Vanderbilt népszerű amerikai festőművész és színésznő adta a nevét. (Vanderbilték egyébként az egyik legrégibb és leggazdagabb dinasztia az államokban)
S hogy mi sem bizonyítja jobban az illat  sikerét az, hogy forognak a pasik a szilázsa után.
Ma el kellett szaladnom a postára. A hőségben itt ebben a kisvárosban alig találkoztam emberrel. Hárman mégis  utánam fordultak, abból az egyik bevárta az elvonulásom és jött az illat fátylában….
Természetesen tudom, hogy ez a parfüm nem fogja mindenkinek elnyerni a tetszését, de ez így nagyon jól is van.
Nem vagyunk egyformák. ? Én az összesnek megtalálom a szépségét, hiszen blogger vagyok. Kiemelem az előnyös tulajdonságaikat. Ezekből aztán pofonegyszerűen mutatkozik meg a bőrömmel kompatibilis illat.
Tévhit, hogy te választasz parfümöt. Ő szemel ki magának….! Gondolj csak bele….hány tetszett neked és ezekből mennyi maradt meg a bőrödön. Vagy fordítva: kényesen elhúztad az orrod az egyikre, majd kis idő múlva felszaladt a szemöldököd a meglepetés erejétől – hiszen ez jó! – mondtad örömmel. ?
A hattyús parfüm. Csak így hívják.
A cseppet sem hivalkodó visszafogott üveg egyetlen dísze a rá vésett kecses hattyú. Pasztell rózsaszín dobozán is megjelenik ugyanez a motívum fehér színben.
Azt gondolom, hogy telitalálat volt így összehangolni a tartalmat az öltözettel.
A Gloria Vanderbilt orientális jellegű, melyet átnedvesít az aldehidek végig jelenlévő szappankás tisztaság aromája. Mégsem vizes.
A kifújás erőteljes, de nem alkoholosan mellbevágó. Az első öt percben hangosan üdvözöl egy gyümölcs – aldehid – virág – erdő csapat tokkal – vonóval, levelekkel, szárakkal, földjegyekkel együtt. Bemutatót kapsz az egész kompozícióból ráadásul egyszerre. Ez sok! Bizony akiket ő nem szeret azok gyorsan visszavonulnak.
Ugyanakkor másokat elgondolkoztat ez a hatalmas összevisszaság, amely mégis egységesnek tűnik s bár nagyon hangos de sejthető a tucatnyi illóolaj egymást kiegyensúlyozó tulajdonsága.
Miközben ezen lamentálok én is azt veszem észre hogy ”vasaltabb” és ”csiszoltabb” lesz egy idő után. Az akkordok halkan szólnak és összesimulnak egymással.
Ilyenkor szoktam ellibegni otthonról, mert tudom, hogy ettől a szakasztól kezdve a parfüm szupernőies oldalát mutatja meg. Azt, amely kiváltja a másik nemből a klasszikus értelemben vett udvarlást és figyelmet. Amikor egy férfi ugrik és nyitja a hölgy előtt az ajtót. Védelmezi és segíti őt….és nem beszél csúnyán….például.
Tehát fél óra elteltével nyugodtan ki lehet menni a forgalomba. Innen kezdve fog lágyulni. Illata lineáris és végig ugyanaz a szép kissé hűvös – poros virágos fás telítettség marad, de már nem harsányan. A hatósugara nagyon érdekes. Nekem szikrázó bárányfelhők jutnak róla eszembe. Egy csilingelő szoprán, napsugarasan üde jázmin – szegfű villódzás, melyet fahéj és szantálfa poroz be. Sálon is ilyesmi érződik és nagyon finom. A hatótávolságát nem állandóan érezteti, hanem pulzál. Jogos tehát az állítás, hogy odavillan a figyelem az illat tulajdonosára.
Maga a hatóidő hosszú, de kettő és öt óra eltelte között a legszebb.
Négyévszakos melyet a nap bármely órájában fel lehet fújni. A tini lányokon kívül minden korosztályon elképzelhetőnek tartom. Szerintem szexhez langyi, minden máshoz tökéletes.
Az ára az álomkategóriában mozog. Elképesztően olcsó a minőségéhez képest. Sokan azt gondolják, hogy nagyon olcsó akkor nem jó. Megnyugtatásként közlöm csak, hogy sok – sok többtízezres koplalásig gyűjtögető illatocskát lever a kifinomultságával.

 

(Parfümbűbáj)

Tagged with:
Posted in Házak – Illatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!