bouquet

Robert Piguet: Fracas

Sharing is caring!

Mottó: Hulló rózsák

Megjelenés: 1948
…. Újragondolva: 1998
Orr: Germaine Cellier
Milyen: Női
Kategória: Niche
Karakter: Virágos
Illatjegyek: Fej: Jácint, őszibarack, narancsvirág, zöld levelek, narancs jegyzetek, bergamott. 
Szív: Muskátli, ibolyalevél, tubarózsa, rózsa, szegfű, koriander, fehér írisz, geránium, gyöngyvirág, jázmin, ozmantusz, gardénia, nárcisz. 
Alap: Pézsma, szantálfa, borostyán, cédrus, oakfa, vetiver. 
A világ egyik legösszetettebb, és extra virágos illata! El sem tudom képzelni azt, hogy ha a ’98 – as változat ennyire sok, milyen lehet az ötven évvel ezelőtti…. 
Ismerve Piguet professzionalitását és a hírhedt Cellier zseniális tehetségét óriási durranás lehetett anno…. 
A mai napig ismert, szeretett, sőt világhírességek adják a nevüket a parfüm viseléséhez. Madonna, Kim Basinger, Courtney Love, Carolina Herrera, Martha Stewart, Stella Tenant választották a tervező kreációját kedvencüknek.
A készítmény tartós, hatósugara erős. A légtérben az illat elvonulása után enyhén édes, nektár jellegű, puha virágos aroma terjeng. Ezt az érzést én jobban szeretem, mint a parfümöt magát. 
Mindig dívákra asszociálok ha megérzem. No valljuk csak be bátran hogy elég nagyvilági! 
Tubarózsa a köbön, s talán még azt is kijelenthetem, hogy a tubarózsa képezi a lineáris vonalat, ez a legerősebb és mellette megjelenik pianoban a többi jegyzet is. A rózsa, geránium, szegfű, vetiver aromája kivehető. 
Még az alapok is csak csöndben mutatkoznak. Persze ha figyelünk érezhető a többi virágkivonat is és a sok zöldjegy mely ad egy kevés friss és keserű pluszt még a kompozícióhoz. Alapjában véve egy szép rózsaillatról beszélhetünk. 
Még akár romantikusnak is nevezhetném, főképpen felpermetezéstől számított két óra múlva. Az első időszak viszont provokatív, figyelemfelkeltő. 
És nem játékos! Sőt, továbbmegyek…. néha szomorúság és melankólia érzetét kelti. A kép itt kicsit nosztalgikus lesz…. Olyan mint egy nyitott ablakú szobából figyelni az odakünti zuhogó esőt. Néha dörren egyet. A virágok meghajolnak a nehéz esőszemek alatt és sóhajtva ontják ki aromájukat a világba…. Fejecskéjük szomorúan bólintgat az esőcsatakos föld felé….az illatpárák pedig szállnak, szállnak, be a kitárt ablakon keresztül a szobácskába. 
Miért van az hogy mindig az Operaház Fantomja jut eszembe a Fracasról? Szerelem, kényszer, fájdalom és elmúlás….? 
Talán ez az összetettség mind benne van ebben az alkotásban? Talán eleve csak komoly, érzelem dús, feltűnően nőies, királynői hölgyeken mutat? 
Nem a mai kor divatja. 
Persze ez nem jó szó rá. A Fracas nem divatos és soha nem is volt az. A Fracas egyéniség. Olyan kiforrott hölgyeknek ajánlott akik tudják viselni. 
Ha nem zavarja őket, hogy csíkot húznak maguk után és megbámulják őket. 
Rendkívül nehéz hozzájutni, ára közepes – a 100 milis parfüm ára 40 – 45000 forint körül mozog. 
Erotikafaktora? Hát…. Engem biztosan nem pörget fel, de természetesen mindenki bőrén máshogyan működik. 
(Parfümbűbáj) 
Tagged with:
Posted in Robert Piguet illatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*

Archívum
error: A tartalom védett!