bouquet

Rochas: Byzance for women

Sharing is caring!

Mottó: Telihold

Megjelenés: 1987 (újragondolt változata 2017, de ez a régi) 
Orr: Nicholas Mamounas, Albert Morillas
Milyen: Női
Kategória: Mainstream, oldstyle
Karakter: Virágos – púder
Illatjegyek: Fej: Mandarin, zöld jegyzetek, aldehid, fűszerek, narancs, kardamom citrom, bazsalikom.
Szív: Ylang – ylang, rózsa, jázmin, orisz gyökér, tubarózsa, csillagánizs, gyöngyvirág.
Alap: Napraforgó, vanília, pézsma, szantálfa, cédrus, borostyán.
Ha tudnád milyen nehéz úgy írni egy parfümről, hogy biztos vagy abban, hogy külön utakon jártok és mégis egy kultikus alapdarabról van szó. 
Ráadásul egy csodálatosan megtervezett, gyönyörű komplex alkotás, amelyért ma már a retro illatokat gyűjtő közönség nem átall egészen horribilis összegeket kiadni.
Az ára lassan irreális. Itt nálunk nem egészen harminc milis üvegcsét talán 29 ezerért láttam, de az igazi meredek árak az ebay vásárterén fordulnak meg. 
Ebben a pillanatban a tenyeremben tartom. Nézem az éjkék üveget, melyen képzeletemben csillagok sokasága lejt körtáncot. Középen a Hold hatalmas tányérja világítja meg az eget. Ettől tűnik olyan varázslatosnak a színe. 
Esti illat. Alkalmi. Erőteljes, csíkhúzó, fejedelmi és merész. 
A Byzancot végig kíséri az aldehidek szappanos lehelete, valósággal úszik ebben a halmazban. Hogy mennyire tömény? Úgy képzeld el, mint amikor kivet magából a tenger egy palackot és a hullámok letisztítják a mohát, algát róla. Folyamatosan fürdetik, jelen vannak egészen addig míg egy felfedező rájuk nem bukkan. 
Nagyon fűszeres, bár az orientális jelzőt, melyet több helyen is olvastam; nem ismerem el. Rengeteg benne a kardamom, csillagánizs. Az én orrom az őrölt fekete borsot is kiérzi, noha erről nem tesznek említést. Meleg édes fűszereket szórtak bele. Gondold azt, hogy végigsétálsz egy bazársoron. Utánad viszik a csillogó míves réztárgyakat, a tarka szőnyegeket. Egy másik részen árulnak a fűszeresek, nem messze tőlük gyógynövényekhez juthatsz. Az arab piacokon vásárolhatod meg a legnagyobb és legfinomabb szárított mályvát. Nem is várom meg a tea időt…. ott helyben kezdem rágcsálni az illatos szirmokat. 
S, ha már virágoknál tartunk akkor következzen e parfüm fő vonulatának bemutatása. 
Rózsa, tubarózsa, jázmin, gyöngyvirág, ylang – ylang. 
Mindegyikből jó sok hogy jó nehéz legyen. 

Ebben a részletben annyi romantika, érzelem, szenvedély és mélység van, mint a Byzance virágáradatában. Gyöngyvirágból van a legkevesebb és rózsából, ylang – ylangból a legtöbb. Vibrálnak a virágok. Körbecsókolják a pulzus pontjaidat, pórusaid beszívják és hosszú órákon keresztül szerelmesen fogvatartják. Évődik egymással a tubarózsa és a rózsa. Szenvedélyt szór ki a jázmin: a szerelem királynője. 
S mindeközben a virágokat és fűszereket is átölelik az aldehid molekulák…..
Néha csilingelően odakacarászik a citrom, mandarin és narancs egy csipet bazsalikommal illatosítva. Csak azért, hogy megtörje az alkotók egységét és egy kis tréfát hozzon a máskülönben arisztokratikus tartást adó parfümbe. 
A Hold tányérja fényesen csillog és lágyan végigpásztázza a napraforgókat, majd az erdők borostyánindáit, melyek egészen magasra kúsznak fel a fákon. Az égi palást néha egészen mélykék, néha világosan szűrt tompa fényű. 
Feldereng a szantálfa és a vanília duett. Valahonnan pézsma és cédrus illatot fúj ide a szél. 
Két – három óra elteltével hatalmasat változik. Lágy púderes jegyzeteket ölt fel és ettől kezdve már számomra is csodaszép. 
Hosszú hatóidejű, egészen nagy szilázsú kompozíóról írtam. Jellegzetesen nyolcvanas évekbeli stílusjegyekkel ellátott remekmű, amely manapság könnyen megállná a helyét a niche világában is. Pedig ez egy retro parfüm, de olyan pazarul rakták össze, hogy romlékonyságnak sehol sincs nyoma. Nem hinném, hogy a fiatalok ugrándoznának érte, de ki tudja? Semmiképpen sem a „rosszlány” kategóriába sorolom. 
Nekem díva illat. A nagybetűs nőé. 
Komoly, érzéki, örök fiatal, luxust kedvelő. 
Maga az összeállítás jellemzően kortalan. S bár rendkívül nehezen lehet hozzájutni én azt ajánlom hogy ha ismerősnél fellelhető akkor legalább egy teszt erejéig érdemes kipróbálni. 
(Parfümbűbáj) 
Tagged with:
Posted in Rochas illatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!