bouquet

In memoriam Gloria Vanderbilt

Sharing is caring!

Életének 95. évében elhunyt a világhírű divattervező, színésznő, modell, író és festő Gloria Vanderbilt.

Emlékezzünk rá!
Gloria egy híres vasútmágnás családba született 1924 – ben New York Manhattanban. Rajztehetsége kisgyerekként megmutatkozott. Művészettörténetet, majd festészetet és divattervezést tanult, s megalkotott ruhái döntő többségében ő volt a modell is.
Élete végéig tele volt energiával. 
Kereste a szerelmet, sikert, önkifejezést. Kiválóan tudta összeegyeztetni a magán és az üzleti szféráját.
Életéről pár évvel ezelőtt dokumentumfilm készült:
Nothing Left Unsaid címmel az HBO szervezésében. Érdekessége hogy egyik fia a sikeres újságíró – Anderson Cooper – az édesanyja melletti másik elbeszélő. Ritkán látott felvételek sokasága és visszaemlékezések sorozata mutatja be a folyamatosan reflektor fényben élő és élt családot.
Világszerte óriási sikert aratott a jeans kollekciója, majd a ruhadarabok mellé illat és testápolási termékek is készültek.
Tudomásom szerint 16 illatot dobott piacra a cég, amelyből vannak jobban és kevésbé jobban sikerültek. 
Mind a mai napig ikonikus, megfizethető és finom kreációja a tradicionális „hattyú parfüm” a Gloria Vanderbilt. Formában és színvilágban tökéletesen illeszkedik az illatösszetevőkhöz. Nagyszerűre sikerült alkotás. Klasszikus mindennapi viselet. Egyébként pedig a világhírű orr Sophia Grojsman orientális – fás – púderes kompozíciója.
Bár nem ismerem de állítólag közkedvelt volt a Fatale. Ez tubarózsa és vanília kettős, egészen biztos vagyok abban hogy nagyon finom lehetett.
Hallottam arról is, hogy a Honeymoon is kedvelt darab volt. Szintén már csak aukciós házak által lehet megszerezni a balzsamos – levendulás készítményt. 
A „Jardin a New York” tipikus nappali fehérvirágos termék. Kapható, bár hazánkban alig ismerik. Ez a ház utoljára megjelent illata (2016).
Végezetül még egy említésre méltó darab a púderes – fás Reverie, melyben az egyik alkotó százezrek kedvence: a zseniális Kurkdjian. 
Azt gondolom hogy az alapillatot a mai napig nem tudták túlszárnyalni, szerintem a reklámklip is megkapó lett. 
Gloria Vanderbilt ízig – vérig amerikai művész volt. Nagyszerűen ráérzett a kor szellemére, lazaságára, úgy hogy mindvégig megmaradtak azvelegáns stílusa. Szeretem a festményeit! Sokszor nézegettem a napokban a fiatal és időskori képeit. Az évei változtak. Ő maga viszont egy örökkön sugárzó szép nő maradt még életének legvégén is. 
(Parfümbűbáj) 
Tagged with:
Posted in Illatképek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!