bouquet

Dana: Tabu

Sharing is caring!

Mottó: Egy prostituált illata volt….? 

Megjelenés: 1932, reformuálva 1977 (Sophia Grojsman) 1997 újabb változat, 2001 szintén újabb. 
Orr: Jean Carles
Milyen: Női…. bár simán elmegy unisex illatként is. 
Karakter: Orientális – virágos
Kategória: Vintage
Illatjegyek: Fej: Koriander, bergamott, neroli, fűszerek, narancs.
Szív: Nárcisz, rózsa, ylang – ylang, jázmin, szegfűszeg, lóhere. 
Alap: Benzoin, pézsma, pacsuli, borostyán, szantálfa, cédrus, gyanták, vetiver, civet, tölgymoha.
1932 – ben Jean Carles azt az utasítást kapta hogy készítsen illatot egy prostituált számára.
Így született meg a Tabu, melynek sokszorosan reformuált és finomított változata mind a mai napig sokkoló és vágykeltő.
Elementáris erővel hatott a harmincas évek vásárló rétegére, hiszen az illat összetevők szokatlansága, és a parfüm neve eddig soha nem látott érdeklődést keltett. Tudni, érezni akarták a parfüm titokzatosságát és…. hát igen: a közönségességét is. 
Mind a mai napig ismert és elismert parfüm főként az illatokat szerető parfümán közönség körében. 
Azt nem tudhatom hogy a csaknem száz évvel ezelőtti kreáció milyen lehetett, viszont Sophia Grojsman kézjegye biztosíték arra, hogy minőséget nyújt a vásárlónak. 
A mai hűvös és esős napon ezt tettem fel. Végre itt az ősz! Eddig csodálatos, meleg, napsütéses októberünk volt. Sokszor 25 – 28 fokos szinte hihetetlen hőmérsékletekkel. 
Örülök a hidegebb időnek, sőt az egészen hideg havas éghajlatot is szeretem. Minden évszaknak megvan a maga szépsége….! 
Szóval, ma Tabuban voltam egész nap. Bámulatosan tartós parfüm. És nagyon szép! 
Rajtam egy konszolidált és visszafogott komplett kis remekmű. Szó sincs erotikáról, nyomulásról, rafinériáról. Egyszerűen csak kiegészíti a mai outfitemet tökéletesen rám simulva. 
A nyitány harsány, erőteljes és határozott. Ellentmondást nem tűrve közli a tölgymoha hogy ez alkalommal ő lesz a karmester és mindenki más hozzá igazodik. Segítőket is választ ám magának, mégpedig pacsulit és vetivert. Ez a hármas jegyzet fantasztikus alapot nyújt ahhoz hogy a parfüm élete lenyűgözően kibontakozhasson. 
A kifújáskor azonnal lehet érezni a koriandert. Nagyon illik ide csakúgy mint a citrusos jegyek és fűszerek. Utóbbiból én fahéj, fekete bors és szegfűszeg esszenciát is érzek. Ezt a Fragrantica ugyan külön nem írja, a bőrömön mégis észrevenni. 
A nyitó akkordok hozzávetőlegesen húsz percig maradnak ebben a felállásban. 
Fél óra elteltével teljesen megpuhul a tölgymoha – vetiver – pacsuli trió és csatlakozik az alapokhoz a szantálfa is. Megejtően szép virágos jegyzetek kezdenek kibontakozni. Előtérbe kerül a jázmin, a puha rózsa és felsejlik a szerény nárcisz is. Az egész kompozíció hihetetlenül bársonyossá és dorombolóvá válik. Körbeölel. 
Szeretem ezt az érzetet amit ekkor nyújt. Semmiből sincs sok, de mindenből pont elég. Olyan mintha a szél a nyakamba fújná az aromákat és az illatjegyek ott pihennék ki magukat. 
A virágjegyzeteket tompítja a szegfűszeg. Tulajdonképpen az édességüket mérsékli. Rajtam az ylang – ylang nem jelenik meg, a lóherét pedig nem ismerem fel. 
Két – három óra elteltével még tovább puhul a kreáció. 
A felépítő molekulák teljesen összeérnek és megszületik egy lágy, ringató muzsika. Ekkorra valóban cirógat a Tabu. Puhán….kedvesen….mintha csak az ujjbegyek suhannának végig a bőrön. 
Rajtam a civet csak a háttérben van jelen – holott több elemzésnél is olvastam ennek az anyagnak az erős jelenlétét. Az én parfümöm már IFRA utáni. Valószínűleg ezért is lágyabb minden benne. (De ne is kínozzanak illat anyagokért állatokat!! Nekem tökéletesen megfelelő szintetikus előállítással is!!) 
A gyantákat viszont érzem! Imádom ezeknek a ragacsos fa kivonatoknak a mély, nyers, kesernyés, kissé szúró esszenciáját. Ha tehetném lenne egy nyaralóm egy fenyőerdő közepében és reggeltől estig szimatolnék….! 
Összeérnek tehát a virágok, fűszerek, fák kivonatai. Ez az egyensúly hét – kilenc órán keresztül megmarad. 
Sokan erotikus parfümnek tartják. Én ezzel a kijelentéssel nem szállnék szembe, mert nem ismerem a régebbi kiadásokat. A mostaninak rajtam az égadta egy világon semmilyen vonzásfaktora nincs, ellenben tökéletesen elegáns munka parfüm. Nappali viselet szerintem. Abban viszont teljesen egyetértek hogy a fiatal korosztálynak nem biztos hogy elnyeri a tetszését. Hordoz „régi korok hangulatot”, ugye a sok – sok tölgymoha miatt. A tölgymoha megtolása pedig ad egy régies, avatag fielinget, főleg addig, amíg nem érnek össze teljesen az akkordok. 
Az ára a nevetségesen olcsó kategóriába tartozik – négyezer forint körül, bár mostanában nem látom online felületeken sem hogy kapható lenne. 
Tabu vagy erotika ide – oda: kellemes ez az illat. Sokak kedvence és abszolút megértem hogy miért. 
(Parfümbűbáj) 
Tagged with:
Posted in Dana Dana illatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!