bouquet

Yves Saint Laurent: Paris edp

Sharing is caring!

Mottó: Cherchez la Femme

Megjelenés: 1983
Orr: Sophia Grojsman
Milyen: Női
Kategória: Mainstream
Karakter: Virágos 
Illatjegyek: Fej: Rózsa, narancsvirág, kasszia, mimóza, zöld jegyzetek, geránium, jácint, galagonya, muskátli. 
Szív: Liliom, ylang – ylang, ibolya, bergamott, jázmin, orriszgyökér, rózsa, gyöngyvirág, mészvirág. 
Alap: Tölgymoha, napraforgó, írisz, pézsma, borostyán, szantálfa, cédrus. 
Ez az egyik időtlen szuperklasszikus! Hihetetlen, hogy a mai napig képes előhozni ugyanazt az érzést…..Párizs….valamikor a nyolcvanas évek…. február vége. 
Már elnyíltak a hóvirágok, viricskálnak a krókuszok és én sétálok a nedves utcákon. 
Esik, de nem érdekel. Apró kis piac mellett megyek el. És tudom, hogy hamarosan bódító illatok fogják ellepni a virágos bódékat és a piacok tele lesznek különféle rózsakölteményekkel, nárciszokkal, mimózákkal és tulipán halmokkal. 
Bármit is csinál a tél, a tavaszt sehogyan sem fogja tudni megállítani! 
Újjászületik a természet és újra a szerelem ritmusára fognak dobbanni a szívek. 
A párizsi nők valahogy mások mint bárhol a hölgyek a világon. Különösen tavasszal hajlik kacér flörtölésre a természetük. 
Figyelek, van mit tanulnom….! Sehol ennyi természetes eleganciával és könnyedséggel nem találkozni mint itt! 
A bókokat cseppnyi szellemességgel nyugtázzák le, és olyat még nem láttam hogy a frizurájuk, kezük ne legyen tökéletes. 
A Paris már a bomló rózsák előfutára. Érdekes hogy én nyáron már egyáltalán nem viselem. Sokkal inkább március elején, közepén. 
De el kell valamit mondanom! 🙂 Ahogy vége a karácsonyi és az újévi ünnepeknek – minden átmenet nélkül már a tavaszt várom! Tehát nem véletlenül írok január elején a majdan két hónap múlva viselendő parfümömről. 
Bár évtizedekkel ezelőtt megkomponált kreációról beszélek, biztos vagyok benne hogy ez a világ egyik legszebb rózsaillatú parfümje. Köze nincs a szintetikus műaromákhoz, gyönyörű a maga természetességében. 
Igen, ez egy valódi rózsa illat amíg csak tart a bőrünkön. 
Ha azonban jobban megfigyeljük, akkor észrevesszük benne a rafinériát – s mégpedig azt hogy számtalan más virág készül kiemelni a főszereplőnk szépségét. 
Van benne ylang – ylang, írisz, gyöngyvirág, ibolya, jázmin, muskátli, de még ritka napraforgó esszencia is. A boszorkányműhely terméke tökéletesre sikerül, hiszen csak felsejlenek ezek az aromák, majd elillannak, mintha ott se lettek volna. Csak a képzeletünk játszik velünk, vagy valóban ennyi mindent kevert Sophia Grojsman a művébe? 
Az alapok, mint például a pézsma, borostyán, cédrus, tölgymoha (na ezt ugyan meg nem mondtam volna!) szépen stabilizálják a csokrot. 
A hatás pedig üde, könnyed és tagadhatatlanul franciás. 
Legelső Paris parfüm élményemnél még nagyon fiatalka voltam. Nem tudtam megfelelően viselni. Dobáltam kezem – lábam, vihogtam…. jajj! ….azt hittem hogy végzet asszonya szerepet játszom, pedig nem. Ehhez még nőnöm kellett vagy tíz évet. 😀
Utólag Colette Gigi című tüneményes  elbeszélésének szeretnivaló csitrije jut eszembe, aki ugyanúgy esetlenkedett a felnőttkor küszöbén mint én. Majd eltelt pár év…. S mindketten felnőttünk. 
A mai fiatal lányoknak nem hinném hogy tetszene ez a parfüm. A lányaim is elhúzták rá az orrukat és túl komolynak tartották. 
Ez nosztalgia illat – bár az egyik létező legszebb. 
Vonzásfaktora pont jó egy kis kacérkodásra, de nem a tiniknek. 
Reggel elég feltenni pár cseppet a nyakhajlatba és egész nap érezhető lesz. Hatótávolsága közepes. Online parfümériákban folyamatosan látom, de arra nem emlékszem hogy illatszerboltokban mikor találkoztam vele.
(Parfümbűbáj) 
Tagged with:
Posted in Yves Saint Laurent illatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!