bouquet

Jean Couturier: Keora

Sharing is caring!

Mottó: A Hold susogása – Ízisz tanítása

Megjelenés: 1983
Orr: Jacqueline Couturier
Milyen: Női
Karakter: Orientális
Kategória: Mainstream
Illatjegyek: Fej: Neroli, mandarin, narancs, rózsafa, citrom, bergamott.
Szív: Gyöngyvirág, írisz, jázmin, rózsa.
Alap: Pacsuli, vetiver, vanília, ámbra, benzoin, civet, tonkabab, orosz bőr.
Beszűntetett illat mely kúszóárként szökik a magasba. Az első találat az amazonon éppen 159 euróba kerül s ezért a halandó egy ötven milis üvegcsét kaphat meg….
Egyébként meg gyönyörű, csodálatos, szofisztikált, misztikus, érzékeny és érzéki – szóval csak jókat lehet elmondani róla.
Sokan a meseszép történetű és illatú Shalimarhoz hasonlítják. S valóban, az indító aromarezdülések rokonságban vannak Guerlain remekművével.
Később viszont már nem.
Hát nézzünk utána ennek a szerintem méltánytalanul mellőzött Couturier alkotásnak, ahol is egyébként több mint harminc év halódása után látszik számomra az, hogy újra életre kel a cég.
………………………….
Keora!
Olyan mágikus, annyira misztikus, mint a felhőtlen éjszakákon hatalmas tányérként világító fehérarany telihold! Ekkor mutatja meg nekünk az ég az éj legszebb kékjét, amely palástként takarja be a földet. Ez a mély kékség szinte magába szívja azoknak a tekintetét akik nem alszanak ilyenkor….
Ritkán találkoztam ezzel a látvánnyal, de felejthetetlen! Volt hogy autóból szálltam ki, mert lehetetlennek tűnt nem megtapasztalnom azt hogy milyen illata van a mozdulatlan éji levegőnek. Egy voltam a null ponttal.
Egy voltam és minden voltam!
És volt hogy nyári estén egyszerűen csak kiültem az ajtónk előtti lépcsőre. A telihold éppen szemben volt velem. És elkezdett susogni távoli világokról. Megnyílt a Főpapnő Nagyarkánuma és én ott, akkor olvastam az Akashát!
Láttam az élet végtelenségét!
Érzékeltem a gyógyító sugarakat… a lét értelmét…. és a Hold csak susogott, susogott, susogott tovább….
Távoli világok és létsíkok nyíltak meg az itt és mostban. A testem valahol ott volt a lépcsőn, de a tudatom szárnyalt….! Repültem akkor és hallottam a szférák semmihez sem hasonlítható, szavakkal le nem írható varázslatosan szép muzsikáját. Hárfákhoz, lantokhoz, fuvolákhoz hasonlított, de szebb volt a hangzásuk a földi hangszereinknél.
A zene begyógyította a sebeimet, melyek fájdalmas tályogként fúródtak bele lélektestem részeibe.
Fiatallá tett újból miután a bánatfoszlányok leradírozódtak rólam.
Akkor láttam meg lényem örökifjúságát. Tudtam azt hogy tapasztalat szerzés miatt születtem le, mint oly sokan mások. Rengetegszer elbuktam és elbukom, de ez nem baj…. Ez a fejlődés része. Égi tanítóink úgyis vigyáznak ránk.
Arra is rájöttem hogy a tapasztalataimat meg kell tanulnom megosztani másokkal. Tettekkel, szavakkal, és  betűkkel….!
Amikor ezt megértettem visszaérkeztem a fizikai köpenyembe….
….és a Főpapnő könyve becsukódott.
…………………………
Látod? Ezért írtam hogy misztikus a Keora! No, de most már szigorúan csak illatot elemzek, és remélem hogy nem lesz száraz! ?
Összetett komplex egységet alkot a parfüm a kifújás első pillanatától az utolsóig.
Szinte azonnal érzékelhető rajtam az orosz bőr illata, noha az indítás egyszerre citrusos és fás.
Magasan csilingelő hűs bergamott, mandarin, citrom és neroli illatfoszlányok ereszkednek le a mélybe, hogy aztán a rózsafa esszenciájával együtt, már örvénybe is vigyék a gyanútlan szaglászót.
A virágcsokor egészen kevéssé érezhető csak. Természetesen ott van a rózsa és írisz, sőt még a jázmin is – ám olyan halványan, mint a bágyadó napfény alkonyatba hulló sugara. Ehelyett inkább az alapok bőséges tárháza kel életre.
A bőr. Végigkísér, jelezve életerős szubsztanciába öltöztetve lényem, hangsúlyozva hogy most itt van dolgom…. Itt vannak neked is a  feladataid fizikai testbe zárva. Itt érzel, alkotsz, itt szeretkezel és itt vagy boldog….!
Legalább olyan aktív két elem, mint a bőr: a pacsuli és a vanília. A vaníliát ne édesen képzeld el benne. Persze, tudom hogy az, de mégis a fűszer most inkább poros és száraz intuíciót kelt, főleg hogy nyomják, felerősítik egymást a pacsulival.
Csodásan mély, szinte  ősi energiákat áraszt szét az ámbra. Befedi, beteríti a jegyzeteket. Képzeletemben olyan lágy és misztikus, ahogy az éjkék égbolt omlik rám védelmezően….
A benzointól balzsamos és füstös lesz, a tonkababtól pedig édes és érzelmes a kompozíció.
Támasztékot háttérből a vetiver és civet ad.
Imádom ezt a parfümöt! Annyi, de annyi mondanivalója van.
……………………..
Néha az éteri lényét mutatja, néha az anyagba zártat.
S hogy milyen a vonzásfaktora? Megmondom neked.
Mindent elérhetsz vele. Hatalmas fegyver van a kezedben és térdre tudsz vele kényszeríteni bárkit! De erre nem lesz szükséged. Elég ha az illatfoszlányokat magad után hagyod.
Most amikor írom a cikket verőfényes napsütés van és kellemes meleg. Nyitva az ajtó, ömlik be a tavaszi friss levegő. Az előbb kimentem a konyhába egy csésze teáért. Mikor visszatértem ott várt a parfüm lenyomatom a szobában. Füstösen, titkosan, mámorítóan, édesen.
Szóval vonzásfaktora tíz pontos.
Bármilyen furcsa – szerintem kortalan illat huszonöt felett. Azoknak fog tetszeni, akik imádnak csábítani, vagy akik szeretik a misztikát. Ha pedig mindkettőt?…. ☺️ Tiétek a világ és annak összes felfedezése.
A tartósságával is elégedett vagyok. Nyolc óra hosszat van a bőrömön. A sáljaimon ha megérzem akkor beletemetem az arcom és úgy szívom be ezt a fantasztikus odort.
Igen.
Valóban szeretem!
Beszerzése drága és körülményes, de megéri!
(Parfümbűbáj)

 

Tagged with:
Posted in Jean Couturier illatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!