bouquet

Cickafarkfű

Sharing is caring!

A cickafark az egyik leghasznosabb gyógynövény. Az őszirózsafélék családjába tartozik. Az angolok egérfarkú fűnek nevezik. Nálunk is megterem a legelőkön, réteken. Évelő. Több változata ismert, de gyógynövényként a fehér virágúakat gyűjtik be.

A nők egyik legfontosabb gyógyteája. Elsősorban gyulladáscsökkentő és vérzéscsillapító. Sebgyógyító, összehúzza az ereket, oldja a menstruációs görcsöket. A hatását igazából a menorrhagianál, méhgyulladásnál, klimaxnál fejti a legjobban ki.
Ha hosszabb ideig isszuk, akkor lassítja a csontritkulást.
Fogyasztásánál azonban tartsunk be egy szabályt: Jóból is megárt a sok! A cickafarkfű teát is maximum három hónapig lehet inni, de utána szüneteltetni kell, minimum egy hónapig. Ha valaki klimax vagy osteoporosis miatt fogyasztja, akkor váltsa ki addig a mákolaj beszedésével.
Gyomorpanaszoknál is kedvező, mert megszűnik a puffadás és teltségérzet.
A tea íze elsőre furcsa. Jó keserű, aztán azt veszi észre az ember hogy egyre jobban hiányzik neki ez az íz.
A középkorban a pestis és a marhavész ellenszereként ismerték. Azonkívül, ha macskagyökérrel együtt tették zacskóba, a gyökereken csüngő férgekkel, akkor jószerencsét is tulajdonítottak neki.

Ha kertészkedünk és veteményezni akarunk akkor a borsó mellé jó dolog ha cickafarkot ültetünk. Ezt a Harmoneten olvastam.

Nézzük meg, mi a helyzet az illatszereknél!
A parfümplacc ezidáig mellőzte a cickafarkot – nagyon kevés készítmény tartalmazza. Utána kellett néznem.
– Jo Malone: Nettle & Wild Achillea 2019 – Huuu… Már megint ez a Jo Malone! Addig nem fogok megnyugodni, amíg meg nem szaglászom!
– NOT Parfumes: Orm 2018 – Ó, jaj, nekem…. Miért kellett pont a cickafarkot kitalálnom elemzésre?!
Ez az illat is kell! És a parfümház is kell „alle zusammen” , miután csak szimbólumok vannak az üvegeiken!!
Olvastam az Orm összetételét. Fás, gyógynövényes, zöld, bőrös illat! Annyira szeretem a különcségeket, hogy most rögtön kukucskálom az árát!
Bár ne néztem volna! 15 ml 138 €??
– Euphorium Brooklyn: 100 Tweeds 2015 – Őkegyelmességére is kíváncsi lennék, miután felsoroltak vagy 50 összetevőt.
– TRNP: Gossamer Roads 2015 – ígéretes ausztrál manufaktúra. Sajnos, ugrott pillanatnyilag a kijutási lehetőségem, így türelmesen várok, hátha ölembe hullik a szerencse.
Hát ez nem túl sok. Pedig a gyógynövénynek kellemes kicsit keserű aromája van.
Azért remélem, hogy sikerült egy kis kedvet csinálni ehhez a gyógynövényhez. Kóstoljátok meg a teát, csak nyerhettek vele!(Várandós kismamák nektek tilos inni az összehúzó hatása miatt! Gyerekeknek sem ajánlott!)
(Parfümbűbáj)

 

Tagged with:
Posted in Boszorkánykonyha

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!