bouquet

Weil: Secret de Venus

Sharing is caring!

Mottó: Holtomiglan holtodiglan 

Megjelenés: 1933
Milyen: Női
Kategória: Vintage
Karakter: Virágos – orientális
Illatjegyek: Fej: Őszibarack, aldehidek, koriander, tárkony, amalfi citrom, bergamott, levendula, grapefruit.
Szív: Frézia, gardénia, jázmin, rózsa, ylang – ylang, orriszgyökér, gyöngyvirág.
Alap: Vanília, virginiai cédrus, pacsuli, szantálfa, borostyán, méz, tonka, ámbra, civet.
Most egy olyan illatot mutatok be, amelyről konkrétan tudom, hogy imádott nagymamám kedvence volt. 
Az eseményeket Nagyi mesélgette még nekem kislánykoromban a szigeten ahol a nyaralónk volt….Természetesen nem tudom úgy visszaadni mint mama – hiszen ó, de rég volt….! De megpróbálom. A neveket szándékosan nem említem!
1940 decembere. Kitör a háború a  családban! 
– A fiunk el akar venni egy elvált nőt! Mekkora szégyen! Ez nem engedhető meg….! 
– Micsoda?? Hogy az esküvő a budavári Nagyboldogasszony templomban lesz….? Karácsony napján….?Pont a neve napján….? – morgolódnak. 
……………………………………..
Hatalmas hó van odakint. A takaros kis házban nagy a nyüzsgés. Sütemények ínycsiklandó aromája áramlik kifelé és lepi el jó messzire a havas környéket. Szomszédok jönnek egyre – másra, kíváncsiskodva. Óbort hozva, incselkedve, tréfálkozva nászuramékkal, nászasszonyékkal. 
Egy izgatott nő készülődik a belső szobában. Mindössze huszonöt éves, de már túl egy váláson. Karcsú, magas, tejbőrű, borostyán szemű. Szép szőkésbarna haját a fodrász csodálatos Marcell hullámokba rendezi. Pár perc és elkészül. Kevés rúzs színezi meg az ajkakat és leheletnyi parfüm a Vénusz titkából. 
Felkerül a ruha is, mely óriási titokban készül el.
……………………………………
Az autó megáll nem messze a koronázó templom szélesre tárt bejárati ajtaja előtt. A szentélyből kiáramlik a fenyőfa, a gyertyák és tömjén magasztos szinte mennyei illata. Kórus énekel.
A vendégsereg felhördül. Gyönyörű talpig díszmagyarba öltözött nő lépked csendben, felemelt fejjel lassan az oltár felé hogy megkezdje élete legmerészebb, leghűbb és legkalandosabb történetét.
……………………… 
A Weil prémium esernyőket kezdett el gyártani 1898 – ban majd értékes szőrmék készítésére szakosodtak. Később léptek egy nagyot és olyan illatanyagok előállítására törekedtek, amelyeket kifejezetten szőrmékre terveztek. A cél az volt hogy a természetes bundák szagát elvegyék.
Az olajok olyan jól sikerültek, hogy elkezdték a parfümöket is megtervezni. A Weil család mind Európában, mind Amerikában sikereket aratott. 
Bár a legkedveltebb kreációk a múlt század első felében láttak napvilágot. 
A Secret de Venus egy hideg időszakhoz illő csodálatosan szép, mély, bújós kompozíció, mely puhán, könnyű fátyolként simul az őt használó hölgyre. 
Elegáns. 
Gyógynövényes gyümölcsös fejjegyzetek bontakoznak ki leghamarabb. Főleg a levendula, grapefruit, koriander alkot egy nagyon különleges ötvözetet. Később felcsendül a citrom aromája is, majd az aldehides elemek ölelésében áttér az illat már a maradandóbb jegyzetek felé. 
Az aldehid tartja magát, miközben egy krémes virágcsokor kezd belélegződni az érzékszerveinkbe. Finoman érződik a gardénia, halványan a rózsa és már a mézes és a vaníliás tónusok is beékelődnek olyan simulékonyan, mintha mindig is ott lettek volna.
Mély ámbra, gyantás borostyán, füstös szantálfa érzéki ölelése húzódik szorosan a virágokhoz. A tonkabab, mint valami finom kakaós édesség ráborul a teljes alkotásra, miközben a fás pacsuli és misztikus cédrus gyönyörű alapokat biztosít. 
Természetesen ez a parfüm már nem ugyanaz a majdnem száz évvel ezelőttivel. 
A Vénusz titkát nem gyártják már. Megtalálhatatlan különleges és varázslatosan szép kuriózum, kizárólagosan gyűjtők figyelmébe. 
Amellett hogy rendkívül szép, páratlan ritkasága teszi kivételessé. A tartóssága közepes, hatósugara bőrközeli. 
Nem használom már. Az üvegcsében lévő mennyiség már az utókoré. 
Szeretettel 
(Parfümbűbáj) 
Tagged with:
Posted in Házak – Illatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!