bouquet

Mendittorosa: Osang Extrait de Parfum

Sharing is caring!


Mottó: Elmém összes szárnyalása a véremben kezdődik (Rilke)

Megjelenés: 2017
Orr: Giovanni Festa
Milyen: Unisex
Karakter: Orientális – poros
Kategória: Niche
Illatjegyek: Fej: Méz, vadvirágok, vaníliavirág, görögszéna abszolútum.
Szív: Labdanum, írisz, szecsuáni bors, szerecsendió, mirha, benzoin, styrax.
Alap: Szantálfa, ámbra, oud, tömjén, pézsma, perubalzsam.
Egy álomszép, nehezen megfogható, szakrális, illatextrátumot szeretnék most bemutatni.
Többedszeri nekifutásra tudom értelmezni a lélegzetelállító szépséget – hiszen annyi elem, oly sok impulzus csendül fel benne és mégis oly illékonyak ezek a benyomások….!
Számtalan lüktetés ér, eszembe jut a Da Vinci – kód, az illuminátusok, a korai középkor, és a régi olasz katedrálisok világa….
Azt mondják az Osangra, hogy templomi illat.
Nem tartom annak, de mindenképpen a komoly mondanivalójú kompozíciók közé sorolom.
Nem is tudom igazán azt eldönteni hogy szeretném – e nagy kiszerelésben a parfümöt!
Hiszen meseszép!
Egy meditatív illat!
Ugyanakkor nem vagyok benne biztos, hogy illene – e a habitusomhoz….
Teljes meggyőződéssel vallom  azt, hogy egy kiegyensúlyozott, nyugodt, önmagával harmóniában élő emberen valóságos csodaként és elixírként működne!
Hogy mi adta a motívációt?
San Gennaro püspök története.
Azt írják a könyvek hogy a püspök 305 – ben – mindössze 33 évesen – mártírhalált halt. Egy keresztényellenes bíró őt és társait Pozzuoli amfiteátrumában vadállatok elé akarta vetni hogy azok  széttépjék őket. A nép nyomására, akik nem értették hogy miért kell az ártatlanoknak ilyen kegyetlen módon meghalniuk megváltoztatta kénykedvét és lefejeztette őket.
A püspök halálakor egy asszony eltett annak véréből két ampullányit.
Hogy hogy nem, az üvegcsék bő száz év eltelte után Nápolyba kerültek és ott egy rövid időre cseppfolyósak lettek. Csoda történt.
Azt mondják hogy azóta minden évben három napra folyékonnyá válik a vér a fiolákban. A püspök halála napján szeptemberben; egy decemberi napon, amikor a Vezúv kitörésekor 1631 – ben őhozzá – a védőszentjükhöz imádkoztak az emberek; és az első folyékonnyá válás évfordulóján – május első vasárnapján.
Hát…. Eddig tart a történet, most pedig alávetem magam az illatok életének és megfogalmazom az Osangot!
Engem nagyon megfog a kezdet! Amikor egy illat porossá válik, azt leginkább a hatóideje közepe felé lehet érezni, de nem a nyitás pillanatában.
Itt azonnal megjelennek a száraz gyógynövény jegyzetek, melyhez csatlakoznak a mézes és mandulás elemek és még valami: a mezei virágok!
Nyaranta a piacokon szokták árulni az idős nénik és bácsik a szalmavirágot, szalmarózsát…. ki hogyan hívja…. A nagymamám mindig azt mondta rá hogy nincs illata! Á, dehogyis nincs! Az Osang kezdete azonnal eszembe juttatta ezt a kék, lila, sárga és bordó színekben pompázó szárított virágcsokrot.
Bors, fűszerek, porok, írisz, vanília, mandula, mirha….
Elkezdenek ringatózni az akkordok és a lágy hullámzásban egyre közelebb és közelebb vezetik a tömjén misztikus füstjét a balzsamos labdanummal és gyantás benzoinnal együtt. Szinte hallani távolról a gregorián dallamokat.
Attól a pillanattól kezdve ahogy becsatlakoznak a füstösfás szólamok, az amúgy is komoly illat átalakul egy ünnepélyes, áhítatattal telt mély megnyugvást és csendet árasztó misztériummá.
Szinte csak a gyertyák sercegését hallani.
A csend és a nyugalom azonban nem jelenti azt hogy szomorú lenne a parfümóda.
Most ezekben a pillanatokban egy Tarot Nagyarkánum sejlik fel bennem, mégpedig a Mértékletesség szimbóluma, amely rokonságban áll a kiegyensúlyozott, harmonikus látásmóddal.
Egy idő után védőhálóként átöleli a parfümöt a meleg ámbra, a lágy pézsma, az édeskés perubalzsam és a mély oud. Egyik alkotó sem kihívó. Úgy simulnak a kreációba, mintha ott se lennének – de bizony annak minden lélegzésében részt vesznek.
Csendesen rezeg az éter, ahogy megtelik e fenséges parfüm remekművel.
…………………….
Az Osangot jelölték 2018 – ban az Art & Olfaction Awards megmérettetésen. Az extrátum egészen ritka 30 százalékos töménységben készült, ez igazi kuriózum az illatok között.
Sokan vélik benne felfedezni a Fény és Sötétség újra és újra felbukkanó harcát.
Engem inkább önfegyelemre tanít.
Amíg róttam a sorokat erőt kellett vennem magamon, hogy a gondolataim ne kezdjenek el csapongani, hanem összpontosítsak a feladatra.
Mágikus illat. Nem véletlen lett a Talismans sorozat tagja. Tudatosság, erő, bátorság rejtőzik a hallgatagságában.
A kupak San Gennaro fejdísze alapján készült. Alessandro Reggioli szobrászművész alkotta meg. A francia üvegen nápolyi manufaktúrák kézzel készített bíborvörös bojtja van. És minden üvegben megtalálható a város szimbólikus ékköve – a szarv alakú korall, amely a jó szerencse biztosítéka.
Az illat viszonylag hosszú élettartamú, és csodálatosan szép hatótávolságú!
Erőt és bátorságot sugall! Bár uniszex illat….valahogy nekem….és most szubjektív vagyok….ez egy igazi fejedelmi, pompás, férfiaknak szóló üzenet parfüm alakjában!
Szeretettel
(Parfümbűbáj)
Tagged with:
Posted in Mendittorosa illatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!