bouquet

Thierry Mugler

Sharing is caring!

Thierry Mugler (1948.12.21. – 2022.01.23.) francia divattervező, kreatív igazgató, fotóművész.

Szinte felfoghatatlan, hogy elment. Ő alapította meg a hetvenes években a Mugler divatházat, mely egy évtized múlva már világhírű lett. A párizsi haute couture avantgárd irányadója volt. Barátai között többek között David Bowie, George Michael, Grace Jones szerepelt. George Michael Too Funky című videoklipjének ruháit is ő tervezte. A korszak legkeresettebb szupermodelljei népszerűsítették alkotásait, úgy mint Linda Evangelista, Tyra Banks, Nadja Auermann, Emma Wiklund, Estelle Lefébure, stb.
A belsőépítész és táncos fiatal tervezőt London után Párizs vonzotta, ahol figyelmét Christian Dior és  Cristobal Balenciaga munkái kötötték le. Később kialakult a korát messze megelőző merész, latex és bőr anyagokat előtérbe helyező fétisruhákra emlékeztető BDSM stílusú arculata. A bemutatókon felvonult ruhák és modellek ahova az átlag polgár is vásárolhatott belépőt  – a médián és hírességeken kívül –  nem kicsi megbotránkoztatást váltottak ki.
2002 – ben a Thierry Mugler nevet egyszerűsítette Muglerre.
Könyvei mellett szintén úttörőként parfümkészítő műhelyeket is nyitott, annak jegyében, hogy az érdeklődő közönség elsajátítsa az illatkészítés alapjait.
Olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint Beyonce, Lady Gaga, Kim Kardashian, de a felsorolás akár végtelen is lehetne.
womanity.com weboldal szintén az övé.
A világon az elsők között megtervezte és bevezette a gourmand illatokat. A siker akkora lett, hogy a parfümvilág irányzatát majdnem két évtizedig az édes jegyzetek uralták.
1992 – ben jelent meg az Angel. Ínycsiklandó és elmondhatatlanul szexi illatakkordjaival lángra lobbantotta a világot.
1997 – ben bemutatták az első férfi parfümjét. Ezt követte az Alien, majd egy 5 egymásra is építhető (figyelem, parfüm rétegzés, megint csak élen jár) sorozat született meg Mirror Mirror néven, melynek célja kiemelni a jelenlétet.
2007 – ben bekerült a FiFi Awards hírességek csarnokába.
Az Angel és Alien örökzöldekké váltak és azt gondolom, hogy nem is olyan sok idő múlva szerepelni fognak a világ leghíresebb illatai között! Csak a két parfüm évente 280 millió dolláros eladást termel.
Womanity 2010 – ben debütált, az Aura 2017 – ben. Ezek Mugler fő kompozíciói, melyeknek aztán számtalan flankere is elkészült. Néhány kis szériás unikum, mint például a bőrös, vagy likőrös vonal ma már szinte elérhetetlen (Les Parfums de Cuir, Les Liqueurs de Parfums) csakúgy, mint a Mirror Mirror teljes sorozata. Ez utóbbiból talán 2 termék még megvásárolható, de a többi rész már réges rég gyűjtők polcain hever.
Új, uniszex családja a Les Exceptions.
Hát elment…..
Nagyon szerettem. Egyrészt a stílusát, mert merész, ultraszexi és provokatív.
Másrészt az illatait – hiszen szinte kivétel nélkül zseniális mind. A kozmetikumai, testkrémei minőségileg, esztétikailag és tartalmilag szenzációsak.
Mugler esetében nincs középút. Vagy szeretik, vagy nem – hümmögés nála kizárt.
Tisztelettel és szeretettel adózom emlékének, a csillaga most már odaátról ragyog ránk.
Szeretettel
(Parfümbűbáj)
Tagged with:
Posted in Thierry Mugler

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!