bouquet

Filippo Sorcinelli: PIOGGIA sorozat

Sharing is caring!

Időpont: 2022. 03. 18.

Helyszín: Budapest, 7Scents
A bemutatót vezette: Filippo Sorcinelli
Még mindig a premier hatása alatt vagyok, és nehezen szedem össze a gondolataimat!
Egy olyan művésszel találkozhattam, akinek az alkotásai messzemenően túllépnek a hagyományos értelmezéseken, akár az illatairól, akár a festményeiről van szó.
Teljesen lekötnek az kompozíciói! Nem tudok nem odafigyelni rá, mert tengernyi mondanivalót és érzelmet tartalmaznak…. És ahogyan ráhangolódok a mester műveire, azok megszólítanak és mesélni kezdenek….
…………………..
PIOGGIA
Három részes minisorozat indult el tegnap a világ körüli útjára innen Budapestről.
Az eső inspirálta trió mindegyike különböző érzelmi töltettel bír. Filozófiai síkon is megszólalnak, nem csak a fizikai valóságot mutatják be a nézelődőnek. Mindhárom műben érezni lehet az eső lélegzetét.
Pioggia Debole
A „Gyengeség” valami csodálatosan harmatos esőillat! A bőrömbe az első pillanatban belesimult.
Nem is tudom hogyan jellemezni….! Édesen hűs és derűsen harmatos! Bimbózó életet jelent nekem, szárba szökkenő természetet, csendben szemező esőt, amely után lágy napfény süt át az elvonuló felhőkön. Ebben a parfümben abszolút érzem a csapadékot és a földet. Hasonlít egy kicsit a reggeli mezők, szántóföldek és erdők illatához. Az egyébként is törékenyen visszafogott  parfüm egy idő után még inkább lecsendesül és egy álomszerű gyengén remegő (vagy vibráló?) alkotássá csitul. Különleges  halványan érzékelhető szivárvány színekké nyugszik. Fenyőaromákat érzek benne, gyantát és sós levegőt. Próbáltam rájönni, hogy milyen virág van benne, de sajnos nem leltem rá meg magamban a  választ.
Így utána néztem a parfümnek.
Illatjegyei: Bergamott, fenyő, tengeri akkord, citrom, jázmin, virginiai cédrusfa, benzoin, szantálfa, pézsma, fás jegyek.
Filippo így beszél a Debole megszületéséről.
– Egy emlék a szüleimről, amikor kiküldtek az esőben fáért, hogy befűthessenek a kandallóba. –
Pioggia Moderata
Magamra permetezve ezt a parfümöt az első pillanatban bizony távol állt tőlem az eső asszociációja. Valósággal vállon rázott, orrba vágott a nyers, drasztikusan őszinte nyitás. Megzavart, bizonytalan lettem és sok – sok illatelem eszembe jutott. Kátrány, bőrszag, égett gumi, fékcsikorgás, fémes jegyzetek, animális effektusok…. Az illat dübörgött a bőrömön karcosan és recésen. Félelmetes volt az első percekben! Visszavonulót fújtam. Mit tettem? Mivel haragítottam magamra? Miközben ezek a gondolatok kavarogtak a fejemben, és egyre csöndesebb lettem, a figyelmem már konkrétan „csak” a parfümre terelődött.
Bámulatosan bontakoztak ki a szólamok. Az illat, amely az elején annyira bántott, most a púderes elemektől lágyabb lett. Finom íriszes jegyzetek, fás dallamok simítottak rajta, de a karakánsága nem változott és ez nekem nagyon tetszett. Ázott gyógynövények halmaza és labdanum gyantája gurult az orrom elé. Megéreztem benne a friss és nedves kakukkfüvet és egyszer csak…. megjött az eső is. Komótosan, egyenletes erősen. Hirtelen besötétedett. Autók fényszórói csillogtak a csuromvizes aszfalton….Egy nagyvárosi forgalom zsivajába cseppentem az egyedüllétből.
Jegyzetei: írisz, labdanum, bergamott, tengeri akkordok, mirtusz, szerecsendió, jázmin, földes szólamok, moha, kakukkfű, tonkabab, labdanum, pacsuli, szantálfa, értékes fák.
Filippo szerint:
– A Pioggia Moderata az én magányos utamról szól Milánóban. Közben esik az eső. Milánónak rendkívül sok arca van. Nem csak aszfalt és beton. Talán ez a legfilozófikusabb parfüm, mert rengeteg érzést foglal magába. Azt mutatja meg, hogy mi zajlik bennünk. Olyan, mint egy belső utazás.
Pioggia Forte
Első impulzusom a bőr…. a bőrünk illata, ahogy átázik a ruhánk az esőtől és a kicsit verejtékszagú páránk egybeolvad a nedvességgel és a viseletünkkel. Édes, ismerős aromákat is érzek benne.  És mint ahogy az összes Filippo Sorcinelli parfümnél tapasztaltam az orrom újra és újra szaglássza, mert annyira különleges, hogy ezt az egyediséget sehol máshol a világon nem találom meg.
Amikor megszokom ezt az illategységet, akkor bújnak elő, szinte alóla a citrusos, bársonyos, florális csokrok! Hiszen ez egy virágos parfüm! Egészen biztosan van benne rózsa! És feltünedeznek a fás, gyantás aromák is.
Talán azért lett „Zuhogó eső” a neve, mert a parfüm viszonylag rövid idő elteltével folyamatosan elkezd lüktetni.
Tak tak tak…. Ver, mint a szívdobbanás….!
Előbújik az illatos moha is!
Gyönyörűszép!
Illatjegyek: Gardénia, rózsa, muskátli, jázmin, ciklámen, tengeri jegyzetek, moha, benzoin, borostyán, értékes fa, növényi moha.
Amikor megkérdeztük Filippot hogy itt mi inspirálta a következő hangzott el.
– Két szerelmes embert egyesít az eső. Az eső kapcsolja össze őket a bőrük találkozásával. Nagyon feronomos jellegű, emlékeztet távolról a But Not Today illatára.
……………………..
Amikor beszélgettünk pár percet és megkérdeztem, hogy melyik parfümöt használja, igencsak meglepődtem a válaszon. Filippo nem használ egyet sem. Így tudja legjobban megfigyelni mások bőrének az illatát, még akkor is, ha parfümöt használnak.
Kedvence – bár az összes kreációját a gyermekének tekinti a Reliqvia.
A mostani Pioggia sorozatból a Moderata.
Magyarországon Filippo Sorcinelli illatait kizárólag a 7Scents üzlet (Budapest, V. Magyar utca 18.) forgalmazza.
A mester 11 festménye is ki lett állítva. Ezek a művek egyházi témában vannak megalkotva, az árukról az üzletben lehet érdeklődni.
Mint ahogy egy ismerősöm mondta kultúrsokk részesei voltunk tegnap.
Csodálatos élményben volt részünk, amelyet sohasem fogok elfelejteni.
A Filippo Sorcinelli parfümök teljes kollekciója megtekinthető és kipróbálható a 7Scents – ben.

Azok akik az újdonságokat szeretik kuriózumként is ajánlom a Pioggia sorozatot, hiszen innen Magyarországról indul el meghódítani a parfümszeretők szívét.

Szeretettel
(Parfümbűbáj)
Tagged with:
Posted in Filippo Sorcinelli illatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!