bouquet

Mendittorosa: Amygdala Extrait de Parfum

Sharing is caring!

Mottó: Suttogások….

Megjelenés: 2022.06.03.
Orr: Luca Maffei
Milyen: Unisex
Karakter: Szűrt virágos
Kategória: Niche
Ötvös: Carmine Borelli
Illatjegyek: Rózsabors (Dél – Amerika), arabica kávé (Dél – Amerika), fahéj (Srí – Lanka), sambac jázmin (India), galbánum (Irán), ibolya abszolútum (Egyiptom), neroli abszolútum (Tunézia), ylang – ylang (Madagaszkár), guajacfa (Paraguay), vetiver (Haiti), labdanum (Spanyolország).
Mendittorosa: Amygdala
Azt gondoltam, hogy hipp – hopp megírom majd az Amygdala illatmesét!
Ó, nem!
Az Amygdala ennél sokkal összetettebb, zseniális és káprázatosan szép parfüm.
Hogy milyen a karaktere? Szűrt virágos. Tudom, nincs ilyen kifejezés, de most már van.
Hálás vagyok!
Olyan szépséggel találkozom, amely örömmel tölti el az egész lelkemet! Valahol egy átjáró a való világ és az általam keresett Shangri – La között.
De…. Akár mondhatnám az Angyalok üzenetének is!
A történet exkluzivitásához hozzátartozik az is hogy Stefania Squeglia – a Mendittorosa ház vezetője hozzájárult ahhoz hogy az Amygdala világpremierje először három országban történjen meg, mégpedig Olaszországban, Magyarországon és Hongkongban. Ez rendkívül megtisztelő.
……………………….
Az Amygdala – mandulamag – az agynak egy picike területe, amely az emlékek beépülését segíti elő. Az érzelemkontroll fő magja, teljesen felügyelet alatt tartva a félelmeinket vagy boldogságunkat. Emlékszik szenvedélyeinkre, legnagyobb gyönyöreinkre.
De lépjünk egy picit túl a határokon. Mi van akkor ha ez a pici mandulamag az összes létező emlékünket őrzi?
Honnan jöttünk….?
…. És hová megyünk….?
………………………..
Ezt a rendkívül bonyolult illatot nagyon nehéz jellemezni.
Szűrt.
Árnyalt.
Egészen a megszületésétől a haláláig.
Néha….fájdalmasan szép és könnyeket csal a szemembe. Máskor, szenvedélyek perzselő lángjával felemészt.
Olykor gondtalanul boldog.
S minden érzés egy fátyolon keresztül jön át….
Sohasem mutatja ugyanazt az arcát.
Most éppen édes tejes mandula hullámokban fürdik rajtam a rózsa. Jázmincseppek szikráznak benne, majd széthúzza sziromruháját a rejtélyes ibolya és egy pillanat erejéig felfedi magát szépsége teljében, de már tova is tűnik.
Zöldszagú galbánum simítja a bőrömet végig és csipkelődő neroli meg „balzsamguajacfa”. Elmossák a virágtáncot, megszűrik a fényeket és elringatnak.
Minden elcsendesül és csupán a saját énem illatát érzem ebben a pillanatban. A többi alkotó messziről kántálja megnyugtató dallamát egészen addig, míg elbágyadok és beleszédülök az álmok tengerébe.
Zsizsegő zajra riadok fel. Mi ez a pezsgés? Ezernyi cserregő csiripelő madár pletykálja ki az aznap reggeli fogást a hihetetlenül dús és zöld lombok még párától csúszós levelei között. Valahonnan kávé és tejhab zamata ötlik fel, de az orromat most leköti a piros fűszeres szilva, a mosolygó barack és az édes – savanykásan csordogáló maracuja gyümölcseinek fenséges illata, mely maga a kész csábítás. Boldogan hátradőlve szimatolgatok. Hagyom, hogy átjárjon a gyümölcsök esszenciája, noha ez a galbánum és ylang-ylang játéka a rózsaborssal és fahéjjal közösen.
Mámorító.
….és a kép észrevétlenül változik. Más lesz az érzet, más az illatélmény. Még mindig érzem a kávéaromákat, de titokzatos mandulaakkord kíséretében rózsákkal találkozom. Aztán a legfinomabb narancsvirággal, amelyet csak tapasztaltam valaha.
…. a film pereg egyre árnyaltabban és ringatóbban….
Szűrt, fátyolszerű virágok között lebegek, immár egy újabb álomba zuhanva. Tejesvaníliás mandula akkord húz vissza a gyermekkoromba. Bódító, sokszínű virágoskertekre emlékezem. Magasra nőtt, tengernyi szirmokat bontogató jázminbokrokra. Lila színben burjánzó, gyepszőnyegként elterülő ibolyákra. És ez az illat ott van selymesen körülöttem.
Egy könnycsepp csordul le az arcomon. A gyümölcsöket,  virágokat, a kertet és az édes süteményszagot most  egyszerre érzem. Eszembe jut Nagymama! Emlékek tolulnak fel…. Milyen jó is volt vele mindig ott a dunai szigeten, a kis manólakban, az álomkertben a mesék között….!
….Telik – múlik az idő.
Megszelídül a fahéj és bors csipkedése. Balzsamos, tányérholdú este jön. Fénylenek a csillagok. Megnyugszik a parfüm. Guajacfa gyantája, melengető szantálfa, édes mandula és megnyugtató vetiver árnyalatai szállnak fel a levegőbe. Olyan mint egy andalító lírai dal. Puha és érzelem gazdag.
………………………
Szóval…. Ezer árnyalatban fénylő, áttetsző, mindig új érzeteket keltő impulzív, komoly mondanivalóval rendelkező mestermű. Olyan, mint a Mendittorosa ház. Tele szívvel – lélekkel, érzelemmel. Mesékkel, tarot – val, hermetikával. És amikor megnyílik előtted a parfüm, saját magad látod meg benne….! Az emlékeiddel együtt.
………………………..
Luca Maffei minden várakozást felülmúlt ezúttal. Túllépett önmagán és hagyta hogy a bal agyféltekéről készült DTI kép irányítsa. Itt egy írisz virágát látta kibontakozni és ekkor döntött úgy, hogy florális parfümöt fog komponálni, amelynek különböző fejezeteit – rajtam – a mandulaaroma többszöri lágy visszatérése vezeti be.
Az Amygdala olyan őserőt szabadít fel bennünk, amely jó és rossz fölé emel és meghalljuk az angyalok üzenetét. Emlékeim az Akasha függönyén keresztül, láthatóvá válnak.
……………………….
Essen pár szó az üvegről is. Mindegyik kupak kézzel készült gyönyörű gyűrűt formáz egy nagy kővel a közepén. Az ötvös és szobrászművész ezúttal Carmine Borelli. A szecessziós gyűrűkben elhelyezkedő kövek mind egyediek.
…………………………
Ezt az illatelemzést több napon keresztül írtam. Annyira komplex, hogy lehetetlen első blikkre elmesélni.
Sokszor eszembe jut róla, hogy olyan, mint egy regressziós hipnózis.
A parfüm 35 százalékos töménységű, vagyis ultratartós. A hatósugara mérsékelt és meseszép.
Vonzásfaktora akár a mágnes.
Árfekvése kifejezetten magas, de azt gondolom hogy ennek a minőségnek bizony ennyi az ára, hosszú évekig tartó befektetés.
A kreáció a szponzorom luxusüzletében – 7Scents, Budapest V. Magyar utca 18. – megvásárolható, illetve az üzlet online felületén is elérhető.
Igazi művészparfüm, de a világon a legszebbek egyike.
Szeretettel
(Parfümbűbáj)
Tagged with:
Posted in Mendittorosa illatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum
error: A tartalom védett!