bouquet

Mimóza

Sharing is caring!

Ez az édes kis virág a tavasz hírnöke. Olaszországban nőnapkor szokták a hölgyeknek ajándékozni.

Nagyon szeretem. Nemcsak az illata miatt, hanem azért is, mert rengeteg emlék köt hozzá.
Én és drága Nagymamám  „mimózamágnesek” voltunk.
Én téli születésű és névnapú lévén valahogy úgy adódott az évek során, hogy mindig került ajándékcsokorként hozzám ebből a kis sárgaboglya cukiságból.
Nagyi meg szimplán bevonzotta magának, merthogy neki az jár. Papa ezt jól tudta és tette a dolgát.
Általában az első csokor karácsony környékén került az asztalunkra és kisebb – nagyobb szünetekkel március végéig ott virult a házban.
Mami szerint a napsárga színével és érzékeny levelecskéivel a tavaszt hozza a télbe.
A szemérmes mimóza Dél – Amerikából származik. Érzékeny növény. Ha hozzáérünk a leveleihez, akkor azok összecsukódnak. Szereti a fényt és a párát, de vigyázat, mérgező.
Több alkalommal előfordult, hogy cserepes növényként is kaptam belőlük. Ez nem volt jó ötlet, mert nálam átkelnek az enyészetbe, szóval jobban teszem, ha maradok a vágott fajtánál.
A mimóza kivonata számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyek a bőr védelmét segítik. Még a gyermekek érzékeny bőrére is megfelelő.
A mayák évezredeken át használták a fa pirított kérgét horzsolásokra, sebekre. A magas csersavtartalma miatt vérzéscsillapító tulajdonsággal is rendelkezik.
Antioxidáns hatású – flavonoidjai Mg, Zn, Cu, Mn elemeket tartalmaznak. Sejtregeneráló, antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatásuk van.
Felfedezte a szépségipar is. Kivonatából arckrémet, olajat, szérumot – szóval minden jót készítenek, amire csak szüksége van egy dehidratált, érdes bőrnek.
Az egyik – szerintem nagyon jó – magyar kozmetikai márka, a Herbsgarden mimóza kréme fizikai fényvédőt is tartalmaz.
Ezenkívül megtalálható a Biola, Biobaza, Farfalla, Armonia, Benecos palettáján is – természetesen a teljesség igénye nélkül tettem felsorolást.
Lássuk az illatokat!
Én például rajongok a mimóza akkordját tartalmazó parfümökért. Néhányat felsorolok most. Van amelyik nagyon kedves nekem, a többire kíváncsi lettem. 
–  Jo Malone London: Mimosa & Cardamom – nem néztem utána hogy kapható – e még a 2015 – ben kidobott illat.
–  Chloé: Herba Mimosa (2019) Lecsúsztam a megvételéről. Ez natúr, természetes mimóza parfüm.
Le Couvent Maison de Parfum: Mimosa (2021)
Ezt az illatát nem ismerem a háznak, de a márkát igen. Aki mimikét akar vásárolni, szerintem megtudja rendelni külföldről. És hát hozza a cég itt is a színvonalát: jók az eredményei a Fragin! 
–  L’Artisan: Mimosa pour Moi (1992) Féltve őrzött kicsikém van belőle – még az előző sorozat meseszép üvegében. Az alkotás igazi tavaszhírnök, ábrándos, szikrázó, csilingelő fénysugarakkal és repdeső pillangószárnyakkal átitatva a márciusi szélben!
Amouage: Love Mimosa Sok – sok parfümrajongó kedves tavaszi illata.
Les Néréides: Rue Paradies (2020) mimóza, szantálfa, csillagánizs. Ilyen összetétel láttán szokott egy nagyot nyelni az illatmesélő és szentségelni hogy sohasem lesz úgy lottóötöse a kiszemelt parfümökre, ha nem lottózik. (Ugyebár….)
Masque Milano: Ray – Flection (2020) Virágos kevert illat, de fincsi.
Fragonard: Mimosa (2010) Csodálatos tavaszi csokor. Volt egy fél üvegem belőle. Megbántam, hogy elpasszoltam. Ha hozzájutsz az üveghez, akkor megérint az utánozhatatlan Provence adta báj. A földes – poros mimóza, a napsütötte rétek, ódon városkák macskaköves hangulata. Időutazás nem is oly régbe.
Kenzo: Summer (2005) Régóta nem kapható. Ez volt pár éve a kedvenc nyári illatom. A Summer hibája, hogy romlékony. Ma már elvétve lehet hozzájutni – és hát – igen nagy a lutri, hogy mennyire egységes parfümöt kapsz majd a jócskán zsebbenyúlós készítményért.
Marissa Zappas: Mimosa Myrrh (2022) Szintén felcsillant rá a szemem, hogy milyen lehet.
Végezetül egy szólás: Olyan mimóza lelkű vagy! Azt jelenti hogy az illető nagyon érzékeny. A virág leveleiről van szó. Azok ugyanis, ha hozzájuk érnek, összecsukódnak.
Szeretettel
(Parfümbűbáj)
Tagged with:
Posted in Boszorkánykonyha

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum




error: A tartalom védett!